forkjølet baby
Er babyen forkjølet?
Dersom babyen er tett i nesen og forkjølet bør du følge disse rådene.
- Tett og rennende nese er et vanlig sykdomstegn ved forkjølelse. Tett nese er først og fremst ubehagelig, men gjør at babyen også er mer utsatt for å få øre- eller bihulebetennelse. Derfor er det viktig å holde luftveiene åpne når babyen er forkjølet, sier farmasøyt ved Komplett Apotek, Kari Sivertsen.
Tett nese hos baby
- Det er heldigvis ikke så ofte at spedbarn blir forkjølet, men når de blir det er det kanskje særlig nesetettheten som er plagsom. Spedbarn har liten evne til å klare å puste gjennom munnen, og når nesen tettes igjen av snørr eller slim er det svært ubehagelig for spedbarnet, sier Sivertsen.
Symptomer på forkjølelse hos baby
Når en lege skal undersøke et barn med symptomer på forkjølelse, vil legen være særlig på jakt etter:
- Om barnet er godt nok hydrert
- Om barnet har en annen behandlingskrevende sykdom enn forkjølelse
- Om barnet er anstrengt i pusten
Kilde: Harald M. Dobloug, lege og daglig leder i Legevisitt.
Hun legger til at enkelte ganger kan det være farlig, fordi babyen ikke får puste ordentlig.
Harald M. Dobloug er lege og daglig leder i Legevisitt. Han forteller at barn som oftest reagerer på forkjølelse med slapphet, nedsatt matlyst, høy feber, tett og rennende nese, halsvondt, hoste og generell utilpasshet.
- Samtidig sover babyer dårlig når de er syke, ikke minst grunnet nesetetthet. Symptomene når som regel klimaks i løpet av noen dager, og varer typisk én uke, forklarer han, og legger til:
- Symptomene kan imidlertid vare i flere uker uten at det nødvendigvis er uttrykk for mer alvorlig sykdom.
Les også: Her er vaksinene barna bør få
Behandling av tett nese
Tett nese hos spedbarn skyldes ikke nødvendigvis forkjølelse. Hvis barnet blir så tett i nesen at spising blir et problem, anbefaler Sivertsen å bruke saltvannsdråper som du drypper i nesen.
- Dette vil løse opp slimet, som du så tørker bort. Du kan bruke en nesesuger eller neserenser for å fjerne slim. Et lite tips kan være å gjøre dette før barnet skal spise eller sove, råder farmasøyten.
Saltvann er førstevalg til barn under to år. Du kan dryppe eller sprute inn saltvann i nesen. Ta en side om gangen, og la barnet puste litt imellom.
- Saltvann vil løse opp slimet slik at det renner ned i munnen, så vil barnet svelge det, og det er ikke farlig. Dersom du ammer er det et gammelt og velprøvd kjerringråd å sprute morsmelk inn i nesen direkte fra brystet i stedet for saltvann, forteller Sivertsen.
Er ikke dette tilstrekkelig og barnet fremdeles plages av tett nese, kan det være aktuelt å bruke slimhinneavsvellende legemiddel. Det virker ved at stoffet i dråpene får blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen slik at hevelsen avtar.
- Det fjerner derimot ikke slim, og det kan derfor være lurt å bruke saltvann først for å fjerne slimet. Bruker dere legemiddel til barnet er det viktig å lese bruksanvisningen godt, og ikke bruke medisin lengre enn 7-10 dager, sier han.
Les også: Derfor må du beskytte småbarna mot kikhoste
Forkjølelse er ufarlig
Dobloug påpeker at forkjølelse som regel er en ufarlig tilstand som går over av seg selv. Det du skal passe på er at babyen får i seg nok væske, har uanstrengt pust, og at symptomene ikke skyldes mer alvorlig og behandlingskrevende sykdom.
Kontakt legen hvis:
- Er unormalt slapp
- Drikker lite
- Har feber når babyen er under 3 md. gammel
- Har feber over 39
- Har feber i mer enn tre døgn
- Har nedsatt allmenntilstand over lengre tid
- Har anstrengt pust
Kilde: Harald M. Dobloug, lege og daglig leder i Legevisitt.
- Behandlingen av forkjølelse går ut på å lindre symptomene. Siden forkjølelse forårsakes av virus vil ikke antibiotika ha noen effekt, og bare gi bivirkninger, forteller legen.
Ha god håndhygiene
Det viktigste forebyggende tiltaket er god håndhygiene. De fleste tilfeller av forkjølelse skjer ved at viruset smitter fra hånd til hånd.
- Husk derfor alltid å vaske hendene godt. I tillegg er god påkledning viktig, da det å fryse gjør at babyen er mer utsatt for forkjølelse, sier Dobloug, og utdyper:
- Kontakt lege dersom du er i tvil om babyen er forkjølet, eller kan ha en behandlingskrevende sykdom. Her praktiserer vi at ”mor har alltid rett” – hvis mor er bekymret så er legen bekymret, frem til alvorlig sykdom er utelukket.
Les også: Dette må du vite om feber hos baby
Forkjølelse hos spedbarn
Dobloug har følgende tips å komme med dersom babyen er blitt forkjølet, og dere er usikre på hvordan dere skal angripe situasjonen:
- Forkjølelse forebygges best med god håndhygiene. Gode håndvaskrutiner kan derfor redusere antall forkjølelser.
- Løft opp hodeenden i sengen. For å gjøre det enklest mulig for babyen å puste ordentlig når det er forkjølet, kan du legge noe under madrassen ved hodet slik at det kommer høyere opp. Du kan eksempelvis bruke håndklær til å støtte oppunder madrassen, men bruk aldri løse puter direkte i sengen.
- Barn får lett feber. Har babyen feber bør den være lett påkledd og temperaturen i soverommet bør senkes. Har barnet mer enn 39 i feber og allmenntilstanden til barnet er nedsatt, gis febernedsettende legemidler.
- Gi barnet rikelig med drikke.
- Ikke utsett barnet for passiv røyking.