Dekke til barnevogn

Ser du en barnevogn med teppe over? Si ifra!

Selv med helseteppe kan temperaturen stige fra 20 grader til 30 grader på 10 minutter.

DEKKE TIL BARNEVOGN: Generelt bør ikke vognen stå i solsteken; for selv uten å være dekket til (men med solen bakfra) vil det bli varmere inni vognen. ILLUASTRASJONSFOTO: Getty Images
DEKKE TIL BARNEVOGN: Generelt bør ikke vognen stå i solsteken; for selv uten å være dekket til (men med solen bakfra) vil det bli varmere inni vognen. ILLUASTRASJONSFOTO: Getty Images
Først publisert

KRONIKK:

Jeg må innrømme at jeg ikke er den aller største friluftsentusiasten. Dette til tross for at jeg har en kjæreste som eier hele tre hengekøyetelt, og syns at det å dra ut på øyene i Oslofjorden og sove der, for så å dra rett på jobb er ca. det beste i hele verden. Ikke det at jeg er motstander, altså. For selv om det ikke er min absolutte favoritting å gjøre her i verden, så har jeg hatt min del av teltturer.

Det kan jo være helt fantastisk; på tur i skogen, med telt. Bålet i vannkanten (når det er tillatt, selvsagt), grilling av pølser, og etter hvert holder du hendene så nært inntil flammene at du nesten brenner deg. Selv om det er en varm mai/juni-måned i Norge, så er det ganske kjølig om natten, men heldigvis har du telt og sovepose. Det tar litt tid før du får varmen, men etter en stund sovner du.

IKKE DEKK TIL BARNEVOGNEN; Sunniva Rose er kjernefysiker, mamma og eier av bloggen sunnivarose.no.
IKKE DEKK TIL BARNEVOGNEN; Sunniva Rose er kjernefysiker, mamma og eier av bloggen sunnivarose.no.

Men så har du den følelsen; når du våkner, og innser at du ikke satte opp teltet i skyggen av et tre, og at det står midt i solsteken. Du bråvåkner, for det føles som om du blir kokt og ikke får puste på samme tid. Teltet er uutholdelig varmt, og du river opp teltduken. Selv om det på ingen måte er spesielt varmt utenfor teltet, er det umulig å oppholde seg på innsiden. Den følelsen!

Enda verre

Hvis du henger teppe foran kalesjen til en baby er det dette du utsetter babyen for.

Bare at hvis du gjør det så er det gjerne også varmere i luften i utgangspunktet (telteksempelet skjer jo på morgenen, før det egentlig har blitt særlig varmt i luften), slik at temperaturen blir enda høyere inni vognen.

Bare at babyen ligger ikke inne i et helt, stort telt (ja, volumet av luft som skal varmes opp inni et telt er enormt sammenliknet med volumet av luften rundt hodet til babyen i barnevognen) – så luften i vognen varmes opp mye raskere enn det store teltet.

Bare at babyen kan ikke svette som deg, og dermed kjøle seg ned effektivt. Det kjennes kanskje ekkelt å våkne helt gjennomvåt av svette, men (voksne) mennesker er sykt gode på å svette, og det var faktisk en kjempefordel for oss da vi tidligere i evolusjonen drev og løp rundt og jaktet nede på savannene.

Bare at babyen kan ikke krabbe bort til teltåpningen og rive den opp og stikke hodet utenfor å trekke inn frisk, kjølig luft.

Les også: Alt du må vite om spedbarn og sol

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Enorm stigning

Vi kaller det solstek, og det passer egentlig innmari bra.

Vår nærmeste stjerne, solen, treffer oss, med mye energi. Faktisk så mye som 1000 watt på hver eneste kvadratmeter her nede på jorden, hele tiden. Så hvor mye varmeenergi får barnevognen hvert sekund? Hvor ille er det, liksom?

I målinger ser vi at en vogn som er dekket med et helseteppe (ja, et helseteppe – som altså på ingen måte er helt tett), kan temperaturen stige fra 20 grader til 30 grader på 10 minutter.

10 minutter, altså 1 grads økning hvert minutt!

Hvis vi regner litt på det så finner vi ut at dette er det samme som å henge to 60 watts-lyspærer 30 cm fra hodet til babyen, uten å la luften som varmes opp slippe ut. Selv om du skulle ha gått over til å kanskje bare bruke LED-pærer nå, så husker du hvor varm bare én sånn lyspære blir?

Ingen ville ha hengt opp to slike lyspærer, 30 cm fra hodet til en baby, og så stengt for muligheten for den varme luften å skiftes med kald luft!

Les også: Tegn på dehydrering hos barn

Hold solen unna

Kalesjen på en barnevogn er laget nettopp for å hindre luften i å bevege seg; for å gjøre det lunt og godt nede hos babyen. Det er selvsagt veldig bra for å unngå at det blir kaldt, men dårlig for utskifting av luft, som nettopp ER luft i bevegelse.

Kalesjen vil selvsagt bli varm uansett om åpningen på vognen er dekket til eller ikke, hvis den blir truffet av solen, og videre vil den varme kalesjen varme opp luften som er på innsiden. Saken er bare den at fysikken er sånn at varm luft beveger seg mot kald luft (temperaturen jevnes ut – på samme måte som hvis du heller et glass kokende vann ned i et badekar med kaldt vann så er det snart jevn temperatur i hele badekaret, selv om du ikke rører i den, og du vil ikke en gang merke det lille glasset med varmt vann i det store karet), hvis den får bevege seg fritt.

Generelt bør ikke vognen stå i solsteken; for selv uten å være dekket til (men med solen bakfra) vil det bli varmere inni vognen. Men da snakker vi kanskje én grads økning på én time, og ikke 10 graders økning på bare 10 minutter. Når du henger noe foran åpningen på vognen hindrer du overraskende effektivt den varme luften å bevege seg ut av kalesjen, og blande seg med den kalde(re) luften som er rett på utsiden av vognen – og dermed den kalde(re) luften å gå inn i vognen.

Det stopper forresten heller ikke på 30 grader, for solen tilfører mye mer energi enn det, og temperaturen vil fortsette å stige.

Regulerer ikke kroppstemperaturen

Babyer kan altså ikke svette og regulere kroppstemperatur på samme måte som vi kan, og de vil derfor i mye større grad enn oss bli varmere og varmere. Varme barn blir døsige og stille (ifølge overlege Ulf Wike Ljungblad ved barnesenteret på Sykehuset i Vestfold, avdeling Tønsberg), og man kan jo komme til å tro at de bare har det innmari fint der de ligger og hviler i varmen.

Realiteten er at i ytterste konsekvens så fører overoppheting til at barnet sovner inn, altså det vi kaller krybbedød. Overoppheting er faktisk en av de tre vanligste grunnene til, nettopp, krybbedød (i tillegg til røyking og mageleie).

Et barn som fryser sier i fra, men det gjør ikke et barn som er for varmt.

Da jeg for noen dager siden stilte spørsmål om tildekking av vogn på min egen blogg var det flere av svarene som tydet på at man kanskje ikke er helt klar over hvor varmt det faktisk blir, og hvor fort det går.

Flere gode grunner ble nevnt, for hvorfor noen velger å dekke til, som at man vil at barnet skal få ro til å sove, eller ikke bli truffet av direkte sollys – som jo også kan være skadelig, eller man vil skjerme for insekter. Det ble poengtert at «tildekking av vogn» ikke trenger å bety at man henger opp et tett teppe foran vognen, men eksempelet i denne teksten er jo faktisk en vogn som er dekket med et helseteppe. Ikke la deg lure av at det er små hull i det, det er ikke laget for solskjerming.

Et annet poeng som kom frem var dette med grad av tildekking. I eksempelet jeg har skrevet om nå, er åpningen dekket helt til. Hvor mye åpning som trengs for at den varme luften effektivt skal bevege seg ut av vognen vet jeg ikke, men som fysiker heier jeg masse på å gjøre eksperimenter (uten baby i vogn, selvsagt!). Sjekk gjerne hvor mye temperaturen stiger når du har teppet hengende i forskjellige høyder – 5 cm ned, 10, halvveis tildekket, kun 2 cm åpning... (Og gi meg gjerne beskjed om resultatene!)

Les også: Dette er riktig sovetemperatur for babyen

Si ifra!

La oss bare avslutte med å være dønn ærlige: Det er bedre at babyen sover dårligere, enn at den dør.

Ser du noen som dekker til vognåpningen, vær så snill og si noe! Hvis du syns det er vanskelig å si i fra (og det syns jo ofte vi nordmenn at det er – jeg og!), så kan du prøve å repetere denne setningen for deg selv: Det er bedre at babyen sover dårligere, enn at den dør.

Og vær grei, da – du trenger jo ikke å konfrontere mor (eller far, eller bestemor, eller hvemnåenn) som om de gjør det med vilje – for de gjør de nok ikke. Et godt utgangspunkt er å tenke på det at alle du møter faktisk ønsker det aller beste for sine barn.

Men husk akkurat disse tallene: fra 20 til 30 grader, på 10 minutter – stor økning på kort tid, selv med helseteppe. De harde fakta er at overoppheting og død kan bli resultatet, i ytterste konsekvens, så SI I FRA!