Babymassasje

Slik masserer du babyen hjemme

Babymassasje skal hjelpe mot alt fra luftsmerter til søvnproblemer. Her er noen enkle øvelser du kan gjøre hjemme.

BABYMASSASJE: Babymassasje kan hjelpe mot alt fra luftsmerter til søvnproblemer. Slik gjør du det: Her er enkle øvelser som viser hvordan du kan massere babyen din hjemme.
BABYMASSASJE: Babymassasje kan hjelpe mot alt fra luftsmerter til søvnproblemer. Slik gjør du det: Her er enkle øvelser som viser hvordan du kan massere babyen din hjemme. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Fordeler med babymassasje

  • Fremmer et godt søvnmønster.
  • Styrker og stabiliserer barnets sirkulasjon og fordøyelse.
  • Hjelper barnet å slappe av og frigjøre spenninger.
  • Lindrer luftsmerter.
  • Stimulerer hud, berøringssans og motorikk.
  • Styrker tilknytning til foreldrene.
  • Gir barnet trygghet og selvtillit.
  • Gir nybakte foreldre økt trygghet i rollen som foreldre.
  • Velvære for barn og foreldre.

    Kilde: Foreningen for babymassasje i Norge

Massasje av spedbarn har lange tradisjoner i mange land og kulturer. I Norge har babymassasje vært i vinden de siste årene, og mange småbarnsforeldre har kastet seg på trenden.

Kurs i babymassasje

Foreningen for babymassasje i Norge (BIN) har en rekke godkjente instruktører som holder kurs i store deler av landet.

- Jeg har inntrykk av at babymassasje blir mer og mer populært. Det er en fin måte å knytte bånd mellom foreldre og barn, sier Anne H. Sodeland, babymassasjeinstruktør i Arendal og styremedlem i BIN.

Samspillet og kontakten mellom foreldre og barn er bare en av mange fordeler med babymassasje.

- Gjennom massasjen blir barnet tryggere. Det føler seg sett og elsket. Barnet blir ofte roligere, og vi har sett at det også kan smitte over på for eksempel søvnen, forteller Sodeland.

Les også: Slik håndterer du babyens bleieutslett

Start tidlig med babymassasjen

Anne Karine Ringstad er spesialist i klinisk psykologi, og har skrevet boka "Babymassasje", hvor hun presenterer en rekke øvelser som enkelt kan gjøres hjemme.

- Velg et tidspunkt som passer for dere begge. Det er viktig at barnet ikke er altfor trøtt, da blir det gjerne sutrete. Vent også litt etter at barnet har spist, slik at det ikke er full i magen, anbefaler Ringstad.

Babymassasje kan du starte med tidlig, og fortsette med så lenge barnet har glede av det.

- Det er fint å begynne med massasje fra barnet er en måned gammel. Hvis barnet er yngre enn det anbefaler jeg kun lett stryking. De fire første månedene er babyen lite bevegelig og har stort utbytte av å bli bevegd, men det er heller ikke for sent å begynne når barnet nærmer seg året, forteller Ringstad.

Større babyer har gjerne ikke tålmodighet til å ligge lenge på ryggen, men man må ikke massere hele kroppen for at barnet skal ha glede av det.

- Jeg anbefaler å starte med noen øvelser de første gangene man masserer. Etter hvert kan man massere hele kroppen dersom barnet ønsker det, men det er også greit å velge ut noen øvelser. Det viktigste er at det skjer på babyens premisser, påpeker Ringstad.

Øvelser til babymassasje

Her er noen enkle øvelser du kan gjøre hjemme, uten å behøve kurs i babymassasje. Øvelsene er hentet fra boka "Babymassasje" av Anne Karine Ringstad.

Er babyen klar for massasje?

Babyen ønsker massasje:

God øyekontakt. Avslappede armer og bein. Jevn pust. Pludring og godlyder.

Tegn som viser at babyen ikke ønsker massasje:

Manglende mulighet for øyekontakt. Skriking. Uro og anspenthet i armer og bein.

Kilde: "Babymassasje" av Anne Karine Ringstad.

Brystkassen: Barnet ligger på ryggen med beina mot deg. Legg begge hendene dine på barnets bryst inn mot brystbeinet, før dem fra hverandre ut til sidene, og langs ribbeina. Gjenta i et jevnt tempo.

En god massasjeolje

  • En vegetabilsk olje som har spisekvalitet, helst kaldpresset og økologisk dyrket.
  • For eksempel solsikkeolje, tistelolje og olivenolje.
  • Det anbefales å unngå oljer som er tilsatt duft. Duften av mor og far er den mest behagelige lukten for spedbarnet.

    Kilde: Foreningen for babymassasje i Norge

Mage: Ved å gi babymassasje på magen legger du barnet på rygg med beina mot deg. Legg den ene hånden din der ribbeina åpner seg nedenfor brystbeinet, og la den hvile der noen sekunder. Beveg den åpne, flate hånden din mot den nederste delen av magen. Motsatt hånd fortsetter fra nedenfor brystbeinet. Arbeid vekselvis med høyre og venstre hånd.

Les også: Dette gjør du om babyen din plages med refluks

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Beina: Legg barnet på rygg med beina mot deg. Med den ene hånden tar du rundt barnets lår oppe ved hoften slik at tommelen og pekefingeren lager et lite "armbånd", som du rolig trekker opp langs barnets bein mot ankelen. Hold rundt ankelen. Grip med den andre hånden rundt barnets lår, og stryk opp langs beinet til ankelen igjen. Fortsett noen ganger med vekselvis høyre og venstre hånd. Gjenta på motsatt fot.

Ryggen: Barnet legges på magen tvers over dine bein med hodet til venstre for deg, eller på magen på et mykt underlag foran deg. Legg begge håndflatene i skulderhøyde. Skyv den ene håndflaten mot deg, mens du skyver den andre fra deg i motsatt retning på tvers av barnets rygg. Samtidig beveger du hendene ned langs ryggen og helt til baken. Når du har kommet til nederste del av ryggen beveger du deg opp mot ryggen igjen. Gjenta et par ganger i en jevn bevegelse.

Hånden: Hold rundt håndleddet. Masser inne i håndflaten ved å stryke fra roten av hånden og opp mot fingrene. Bruk tomlene. Hold med den ene hånden rundt håndleddet, og bruk den andre håndens pekefinger og tommel til å stryke langs hver finger helt ut til fingertuppene. Gjenta på motsatt hånd.

Les også: Derfor flasser babyen

Ansiktet: Legg barnet på ryggen med beina mot deg. Legg fingrene dine midt på pannen og stryk ut mot hver side. Gjenta bevegelsen. Hver gang beveger du fingrene litt lenger ut mot tinningene, og til slutt ned langs kinnet.

Fotsålen og tærne: Bruk tomlene. Masser med faste stryk vekselvis med høyre og venstre tommel fra barnets hæl og fram mot tærne. Hold rundt barnets ankel med den ene hånden. Med pekefingeren og tommelen på den andre hånden stryker du opp langs én tå av gangen. Rull tåen litt mellom fingrene før du går videre til neste tå. Etter at du har massert fotsålen og tærne, stryker du over sålen med hele håndflaten mens du holder foten rundt ankelen med den andre hånden. Gjenta på motsatt fot.