Baby som kaster opp

Dette bør du vite om oppkast hos baby

Det er mange potensielle årsaker til at babyen kaster opp.

BABY SOM KASTER OPP: Sjekk når du bør kontakte lege, eller om du kan gjøre noe selv, dersom babyen din kaster opp. FOTO: Gettyimages.com
BABY SOM KASTER OPP: Sjekk når du bør kontakte lege, eller om du kan gjøre noe selv, dersom babyen din kaster opp. FOTO: Gettyimages.com
Først publisert Sist oppdatert

- Oppkast kan ha mange ulike årsaker, alt fra magevirus til matallergier. Oftest er det en ganske fredelig og selvbegrensende tilstand, men fordi det også kan ligge mer alvorlige årsaker bak bør man under alle omstendigheter være årvåken og følge med på babyens tilstand fortløpende, forteller Jay Chotai, lege iHjemmelegene.

Han påpeker at oppkast medfører væsketap, og at barn er spesielt utsatt for dehydrering. Sørg derfor for løpende inntak av væske, og hold øye med typiske tegn på dehydrering som som tørrhet i munn- og slimhinner, slapphet og trøtthet, tørre bleier og manglende tåreproduksjon.

Kontakt lege i disse tilfellene:

- Ved oppkast og samtidig hodepine, stiv nakke eller utslett på huden. Ved minste tvil om dette, søk umiddelbart hjelp via 113 ettersom det kan være tegn på hjernehinnebetennelse.

- Når barnet er trøtt, sløv, slapp, ikke seg selv eller du er simpelthen oppriktig bekymret og synes det er noe som ikke stemmer.

- Ved grønt eller blodig oppkast, eller plutselig voldsomme oppkastninger.

- Ved magesmerter, spent mage eller ømhet/smertereaksjon ved trykk på magen.

- Vedvarende oppkast i mer enn 1-2 døgn.

- Dersom væskeinntaket er vrient, og barnet utviser tegn på dehydrering (tørr i munn og slimhinner, avtagende urinmengde i bleie, gråt uten tårer, trøtthet og sløvhet).

- Stol på din egen intuisjon og søk alltid råd hvis du som forelder er utrygg

Kilde: Jay Chotai, lege i Hjemmelegene

- Dersom barnet har oppkast og diare bør kontakt med andre begrenses for å forhindre smitte. Vent gjerne to døgn etter symptomene har gått over med å delta i babygrupper og lignende anledninger med mange barn samlet, oppfordrer Chotai.

Oppkast eller gulping?

Lise Gøransson er helsesøster og leder ved Sentrum helsestasjon i Stavanger. Hun forklarer at grenseoppgangene mellom gulping og oppkast er ganske uklare, men at de på helsestasjonen forholder seg til dette som to ulike ting.

- Gulping anser vi for å være det som bare stille og rolig kommer opp igjen uten at det er noen særlig brekningstendens til stede. Man kan si at gulping er den mildeste formen, deretter brekning og så kommer oppkastet, sier Gøransson.

De aller minste og nyfødte gulper en del. Det varierer veldig hvor mye gulping det er avhengig av hvor mye babyen spiser, hvor slapp lukkemuskelen er og om det er sykdomstilstander som er i ferd med å utvikle seg.

- På helsestasjonen vier vi i utgangspunktet ikke gulping mye oppmerksomhet siden dette er helt vanlig og forsvinner når barna blir eldre, begynner å sitte mer oppreist og starter med å gå, sier Gøransson.

Hun anbefaler foreldre å sjekke vekst og vekstkurve på helsestasjonen. Barn som ofte gulper spiser antakelig litt mye dersom de også legger fint på seg.

- Det kan være en ide å holde barnet litt oppreist rett etter mating, og unngå å legge det på magen rett etterpå. Å få barnet til å rape litt underveis i måltidet kan også være lurt siden det å svelge mye luft kan forverre gulpingen. Barn som får flaskemat kan bruke et fortykningsmiddel i melken slik at mageinnholdet ikke kommer så raskt opp igjen, forteller helsesøsteren.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Les også: Dette må du vite om feber hos baby

Oppkast kan skyldes sykdom

- På helsestasjonen har helsesøstre og leger to tanker i hodet samtidig når vi blir konsultert av foreldre i forhold til mye gulping hos babyen. Vi skal normalisere situasjonen og ikke lage bekymring, men samtidig ha en tanke på eventuelle sykdomstilstander, sier Lise Gøransson.

Hun forklarer at eventuelle sykdomstilstander kan være pylorusstenose, melkeproteinallergi, refluks og infeksjonssykdommer.

- Alt dette er noe helsestasjonen bør tenke på når foreldre er bekymret for gulping, selv om det vanlige fortsatt er at gulping er normalt og går over, sier hun.

Les også: Alt du bør kunne om førstehjelp til baby

Dette kan du gjøre når babyen kaster opp

- Sørg for hyppig væskeinntak – også selv om barnet kaster opp!

- Små mengder av gangen (5 ml.) gjentatte ganger er best.

- Hvis barnet ammes kan det gjerne fortsette om mulig.

- Apoteket har reseptfritt egnede produkter for væskeerstatning med rett mengde sukker og salter – spør på apoteket så du får rett produkt til ditt barn.

Mye oppkast hos spedbarn

Mye gulping eller oppkast hos spedbarn kan ha ulike årsaker. Under har Gøransson kommet med eksempel på noen av dem.

Pylorusstenose: En medfødt og sjelden tilstand med forsnevring av lukkemuskelen, og opptrer i 80% av tilfellene hos gutter. Symptomene kommer i de første leveuker og viser seg i første rekke som sprutbrekninger og deretter liten eller ingen vektøkning. Disse barna ser ”pjuske” ut, og må henvises til sykehus for utredning og operasjon.

Melkeproteinallergi: Kan også vise seg i de første leveuker med oppkast, dårlig trivsel, dårlig vektøkning og andre symptomer. Dette bør ses på av lege, først på helsestasjon og eventuelt deretter av lege på barneavdeling. Det finnes gode melkealternativer for babyer, som for eksempel Nutramigen eller Althera, Men dette bør forsøksvis prøves via lege for ikke å overse andre sykdomstilstander, og for at barnet får en god oppfølging i etterkant.

Refluks: Refluks hos baby gir sure oppstøt, brekninger, mistrivsel og smerter. Dette må utredes av lege og behandles medikamentelt.

Infeksjonssykdommer: Infeksjonssykdommer hos spedbarn er alvorlig, særlig sepsis og hjernehinnebetennelse. Brekninger og oppkast kan være et av symptomene, men feber og allmentilstand vil være viktigste symptom. De minste barna bør tas med til lege raskt dersom man mistenker alvorlig sykdom.

Gønnarson legger til at på 6-ukers kontrollen på helsestasjon får barn nå vaksine mot Rota-virus, og dette er forholdsvis nytt i Norge selv om vi har holdt på i et par år.

- Rotavirus gir oppkast, feber og diare, og er et problem verden over. En stor del av innleggelsene på barneavdelingene skyldtes tidligere rotavirus-sykdom hos barn mellom seks måneder og to år. Dette er en dråpevaksine, smaker godt og er helt uproblematisk å gi barnet. Det er to doser, og neste dose er på 3-månederskontrollen, avslutter helsesøsteren.