kolikk hos baby
Dette skiller kolikk fra babygråt
Kolikk starter oftest når babyen er et par-tre uker gammelt og varer til rundt tre måneders alder.
Spedbarnskolikk kjennetegnes av periodevis skriking hos et ellers friskt barn. Og ja, spedbarn gråter jo mye, og derfor synes mange at det er vanskelig å skille mellom kolikk og vanlig babygråt.
Kolikk hos baby
- Mange bruker ordet kolikk når barnet gråter ofte, men definisjonen på kolikk er at barnet gråter uten noen klar årsak i mer enn tre timer, mer enn tre dager i uka, i mer enn tre uker, sier helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa.
Ifølge helsesøsteren starter kolikk oftest når barnet er et par-tre uker gammelt og varer typisk til omtrent tre måneders alder. Hun forklarer at kolikk kjennetegnes av et fast mønster av utrøstelig ettermiddags- og kveldsgråting, og at dersom barnet har kolikk, vil det gråte mye i spesielt tiden mellom klokken 17 og gjennom første halvdel av natten.
Kjennetegn på spedbarnskolikk
- Skrikingen kan vare i opptil flere timer hver dag, flere dager i uken, og i flere uker.
- Tilstanden starter 2-4 uker etter fødselen, og symptomene når ofte en topp 6 uker etter fødsel. Kolikkbarn skriker 2-7 timer om dagen, mens andre barn vanligvis skriker 2 timer. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig.
- En grundig kartlegging av symptomene og vanlig undersøkelse av barnet er tilstrekkelig for å stille diagnosen.
- Lyden av vaskemaskin, bilkjøring og babyrocker kan virke beroligende på noen barn.
- Årsaken er ukjent, men det er indikasjoner på at svekket toleranse for kumelk kan spille en rolle hos noen.
Kilde: Norsk Helseinformatikk
Årsaker til kolikk
Aanderaa forklarer at kolikk handler om flere ting og kan bunne i flere årsaker.
- Første bud er å kutte ut matvarer som gir luft i magen. Dersom en ammende mor inntar kål, druer, kullsyre, løk og jordbær, kan dette gi luftplager hos babyen, sier hun.
Selv om man er frustrert og sliten er det viktig å eliminere én og én matsort fra mors kosthold, for å finne kilden til luftproblemene. Effekten av luft går over i morsmelken ganske raskt etter mor har spist en matvare. Det betyr at hvis barnet reagerer, kan man forvente en reaksjon innen få timer etter amming.
- Hvis det ikke hjelper å kutte matsorter som kan gi luftplager, anbefaler jeg foreldre å få babyen sjekket hos kiropraktor eller osteopat. Låsning i nakke og rygg kan gi kolikk, spesielt om barnet ble født ved hjelp av vakuum eller fødselen var lang, sier Aanderaa.
Det er også viktig å se på mors kosthold. Hvis barnet har kolikk er det viktig at mor kutter ut alle melkeprodukter, da barnet kan ha en intoleranse mot melkeprodukter.
- Melkeprodukter sitter i kroppen i tre uker, så mor bør holde seg borte fra melk, ost, yoghurt og andre melkeprodukter i minst tre, gjerne fire uker for å finne ut av om melkeprodukter er kilden til luftproblemene hos den lille, sier Aanderaa.
Tips mot kolikk
Kolikkgrepet: La barnet ligge på magen over underarmen din, med hodet mot albuen din. Støtt den andre armen mellom beina og mot magen til barnet. Stryk barnet på ryggen.
Vuggende bevegelser: Bær barnet, gjerne i bæresele for å spare armene, vugg det i armene dine, bruk en vippestol, ta en trilletur eller en kjøretur i bilen når kolikkanfallene står på.
Lyder: Jevn lyd fra for eksempel støvsugeren, vaskemaskinen eller rennende vann kan ha en beroligende effekt.
Miniform: Dette middelet skal løse opp luftbobler i tarmene, eller gjøre dem mindre, og dermed gjøre det lettere for luften å passere. Kjøpes på apotek.
Massasje: Babymassasje frigir hormoner som kan virke beroligende og smertestillende for barnet. I tillegg hjelper massasjen luft og avføring videre i tarmsystemet.
Røyking: Mye tyder på at nikotin i blodet hos den ammende gir økte plager for kolikkbarn. Om du ikke klarer å slutte, er det en fordel å ikke røyke før ammingen.
Kilde: Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa
Ta vare på deg selv
Tilknytningspedagogen anbefaler foreldre som har kolikkbarn å ta vare på seg selv. I tillegg er det lurt å akseptere at vi som foreldre ikke alltid kan gjøre så mye for å fjerne årsakene til gråten.
Foreldrenes rolle er å støtte barna når de har det vanskelig. Mange opplever gråtingen som lettere å takle om de ikke hører den som et krav til handling.
Råd mot spedbarnskolikk
- Noen vil ligge i sengen med en voksen ved siden av seg og bare "gråte i fred".
- Noen liker å få en dyne eller pute de kan "grave" ansiktet inn i.
- Noen vil rugges i vogn eller bæres i bæresele eller sjal.
- Noen liker å bade og holdes i vannet slik at ørene er under vann.
Kilde: Pedagog Ingrid Prøsch
- Det å ligge ved siden av et gråtende barn eller ha barnet i en bæresele gjør at man kan fokusere litt utenfor barnets gråt mens man likevel er nær og støttende. Det hjelper mange voksne å holde hodet kaldt, sier hun.
Kjenner du at du blir sint eller får lyst til å riste babyen, er det mye bedre å legge barnet trygt i sengen sin og forlate rommet i et øyeblikk.
- Sinnet er en naturlig reaksjon på at barnet er utrøstelig, men du må passe på at du ikke setter barna i farlige situasjoner på grunn av det. Vi skal jo i utgangspunktet aldri forlate gråtende barn, men dette er ett av unntakene. Gå ut og ro deg ned - og så gå tilbake til barnet så fort du har full selvkontroll igjen. Sørg for at du får nok avlastning, råder Prøsch.
Denne saken ble første gang publisert 30/10 2013, og sist oppdatert 08/10 2018.