Baby som gråter

Slik stopper du babygråten

Ikke sulten, ikke trøtt. Se hvorfor spedbarn gråter likevel.

BABY SOM GRÅTER: Gråter babyen din mye? I søvne? Og når den skal sove? Sjekk hvorfor!
BABY SOM GRÅTER: Gråter babyen din mye? I søvne? Og når den skal sove? Sjekk hvorfor! Foto: FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Gråter babyen din mye? Å tolke babyens gråt er ikke enkelt. Hvorfor er ikke babyen fornøyd selv om hun er både mett og uthvilt og har tørr bleie på?

Baby som gråter

- Voksne må respektere babyens gråt, ta den alvorlig og bruke tid på å trøste, sier Else Foss, førsteamanuensis i pedagogikk og omsorgsetikk ved Høgskolen i Vestfold.

Vi er nødt til å legge andre gjøremål til side og prøve å finne ut av hva babyen vil med gråten sin, mener hun.

- Enhver gråt bør møtes, og det betyr ikke det samme som at babyen skal bestemme og voksne være ettergivne. Gråt er en livsytring fra babyen, og ofte det eneste måten de klarer å uttrykke seg på. Og når babyen gråter betyr det at den er trist, føler frustrasjon eller ubehag, sier Ellen Foss.

Men hvordan skal du finne ut hva gråten skyldes når årsaken ikke er åpenbar? Tipsene under er basert på en artikkel fra nettstedet parents.com.

Her er 8 mulige grunner til at babyen gråter:

1. - Jeg har for mye klær på

Selv om det blåser friskt, skal du ikke kle på babyen mer enn nødvendig for at den er varm nok.

Løsning: Sjekk med en finger i nakken om babyen er for varm eller kald.

2. - De voksne krangler

Babyen skjønner kanskje ikke at mamma er sur på pappa fordi han har glemt at det var han som skulle kjøpe presang til storebror, eller hvorfor storesøsken krangler. Men babyen fatter at stemningen ikke er koselig, og blir urolig av de urolige stemmene.

Løsning: Prøv å behold roen, selv om de intense spedbarnsmånedene krever mye av deg. Argumenter med en rolig stemme, og vent med de opphetede diskusjonene til babyen sover.

Les også: Dette skiller kolikk fra babygråt

3. - Det er for mye støy og mas

For mye ulyd, skarpe lys og bevegelser, for eksempel på et kjøpesenter, en kafé eller en travel familiefest, kan fremkalle babygråt. Babyen blir overveldet av for mye stimulering.

Løsning: Alle babyer har en toleransegrense - følg derfor godt med når dere er i et miljø hvor det er mye som skjer. Gjør butikkbesøkene korte, gå på kafé med babyen når det ikke er stappfullt. Introduser nye leker i små doser. Pass på at babyen får anledning til å være i et rolig miljø etter turer i støyende omgivelser.

4. - Jeg har vondt i magen

Det mangler ikke på grunner til at babyer får vondt i magen. For mye luft, forstoppelse, melkeallergi, reflux og mye annet. Oppsøk fastlegen eller helsestasjonen om du tror det er noe alvorlig.

Løsning: Er det luft, kan det hjelpe å få babyen til å rape oftere. Du kan også få ut luft ved å "sykle" med beina eller massere magen mykt. Hvis du ammer kan det være smart å tømme ett bryst helt av gangen. Den melken som kommer ut først har større laktose-innhold enn den fete som kommer etter. Får babyen flaske, kan det være smart å prøve en med "low-flow"-smokk - når det kommer litt mindre melk om gangen blir ikke magen så fort oppblåst

Les også: Dette er symptomer på RS-virus hos baby

5. - Au, jeg sitter fast

Et hår eller en tråd kan sitte fast rundt en finger eller tå. Det skal ikke mye til før noe slikt kan stramme så mye at det bremser blodstrømmen, hovner opp og blir smertefullt. Det er vanligere enn man kanskje tror, og kan være skadelig for huden. Se også opp for glidelåser og merkelapper, stramme bilbelter og andre stropper.

Løsning: Kle av babyen og se over fingre og tær. Sjekk at det ikke finnes hår, tråder eller annet som strammer slik at det gjør vondt. Hvis du har en gutt, bør du også huske at hår kan stramme rundt penis.

6. - Hei, jeg er alene her!

Mellom 6 og 9 måneders alder oppdager spedbarnet at det eksisterer også når mamma eller pappa ikke er tilstede. Babyen kan da reagere med å gråte så snart du forlater rommet, fordi babyen savner deg.

Løsning: Om et øyeblikks atskillelse, fordi du skal sette på en vask eller lignende, utløser kjempegråt, kan det være nok å vise at du er i nærheten eller å ta opp babyen littegrann. Da viser du at du ikke har gått din vei. Klapp babyen litt og si tydelig at du kommer tilbake snart (det kan skjønne litt av budskapet selv om det ikke skjønner ordene). Om ingenting annet funker, ta med babyen - det er ingen krise - separasjonsangsten er en normalt en fase som går over etter hvert.

7. - Jeg er mer sulten!

Babyen har spist for under en time siden, det kan da ikke være... . Joda, det kan godt hende. Alle spedbarn har såkalte økedager. Dette er vanlig ved 2, 3 og 6 ukers alder og ved 3 og 6 måneders alder. Dette er dager da babyen øker mengden melk som produseres ved amming. Det er vanlig at dette strekker seg over et par dager, og siden spedbarn ikke sjekker kalenderen sin, kan det komme brått på.

Løsning: Er babyen virkelig sulten? Legg barnet i vogna eller sengen. Hvis babyen sovner eller faller til ro raskt, trengs ikke mat. Skriker babyen for hele nabolaget; gi litt pupp eller flaske.

Les også: Dette er KISS/KIDD-syndrom hos baby

8. Jeg kjeder meg!

En time i samme stol i samme hjørnet av samme rom er ikke særlig kult. Også babyer har en grense for hvor lenge de synes det er gøy å sitte stille.

Løsning: Oppmuntre babyens naturlige utforskertrang ved å flytte den til et annet rom, gå en tur, gå i butikken. Og hvis det ikke passer å gå ut, snakk med babyen - de elsker å lytte, se og lære. Husk imidlertid at du selv er den fremste eksperten; alle babyer gråter ulikt og etter hvert som den blir større, vil du mestre å skille de ulike typene gråt fra hverandre.