Ny trend med fødselsfotografering:

Fotoshoot på fødestua

Da Signe Kvamen Amundsen fødte datteren Ingrid var fotograf Maria med som flue på veggen.

Sist oppdatert

- Det var flere grunner til at vi ville bruke en fotograf under fødselen, men den viktigste var at mannen min ikke er så glad i å ta bilder. Jeg er veldig glad i å ha bilder som minner, forteller Signe Kvamen Amundsen.

20. april 2014 hadde Signe ventet i åtte dager på overtid, og var mer enn klar for å komme i gang med sin andre fødsel. Hun har datteren Elina (5) fra et tidligere ekteskap, og dette er Signes og samboerens, Espen Kvamen Amundsen, første felles barn. Signe var lettet når riene endelig kom i gang på ettermiddagen. Hun skal selv bli jordmor, og har vært med på flere fødsler. Derfor har hun også alliert seg med en jordmor hun kjenner, som hun ringte til. Og så ringte hun til fødselsfotograf Maria Vatne Payne.

Tar ikke med hvem som helst

Signe fant Maria på en Facebookside for hjemmefødsler. Fotografen lette etter familier hun kunne bruke i portifolioen, og da Signe nevnte muligheten for å ta med en fotograf til mannen Espen var han absolutt positiv.

- Vi hadde allerede snakket om å ta med en tredje person på fødselen for å ta seg av den biten, men det ble så rart å ha med en vi kjente på noe som er så intimt. Vi tok noen runder og fant ut at vi skulle snakke med Maria og se om hun var en vi kunne tenke oss å ha til stede. En fødsel er jo ikke noe man deler med hvem som helst, sier Signe.

Etter noen mailutvekslinger og to møter var det avgjort. Espen var lettet over at han skulle få være med på fødselen med hele seg og slippe dokumentasjonsansvaret.

- Da vi møtte Maria var det full klaff med en gang. Hun var aldri i veien, og samtidig som hun var personlig, var hun også veldig proff. Vi hadde en fin prat på forhånd om hvilke scenarier som kunne oppstå, og at jeg skulle gi signaler om hun skulle gå ut, forteller Signe.

For Signe startet fødselen med rier, men det finnes mange tegn på at fødselen er i gang. Her er 12 klare tegn på at babyen snart vil ligge i armene dine.

Fikk være med i ettertid

Da riene endelig startet var Signe og Espen klare for å ha med Maria på opplevelsen. Mens Signe var dypt konsentrert om oppgaven sin og dermed ikke tenkte over at Maria var der, brukte Espen en halvtime på å bli helt fortrolig med å ha kameraet til stede.

- Det fineste med å ha henne der er at vi i etterkant har kunnet se på bildene og være med på hele forløpet. Det er mye jeg ikke fikk med meg og ikke husker, blant annet hvor til stede Espen var i hele prosessen. Det var utrolig rørende å se den tilstedeværelsen og omsorgen han viste meg. Han viket ikke en tomme, og det kommer frem på bildene, smiler Signe.

De aller fleste menn vil gjerne være tilstede under fødselen. Men en svensk undersøkelse viser at hver fjerde pappa opplever ubehag i løpet av fødselen.

Nektet kamera ved keisersnitt

Tobarnsmoren ville gjerne ha en så naturlig fødsel som mulig. Men Ingrid satt feil i bekkenet og ville ikke ut, og det endte med keisersnitt. Alle trinn frem til operasjonssalen er behørig dokumentert.

- Maria fikk ikke lov til å være med inn under selve keisersnittet på grunn av hygienehensyn. Nye regler tillater heller ikke fedre å ha med kamera inn, og det var litt trist. Men hun fikk være med på måling og veiing da Ingrid var ute, og da Espen fikk den første hudkontakten med henne. I ettertid var det veldig fint å kunne se disse bildene, sier Signe.

Verken Signe eller Espen har angret på at de brukte fotograf under fødselen, og har heller ikke fått noen negative tilbakemeldinger på avgjørelsen. Bildene er stemningsfulle og inkluderer både mamma, pappa og barnet. De gjengir historien om hva som skjedde da Ingrid ble født på en måte Espen eller en annen amatørfotograf ikke ville fått til.

Fødselsnerd

For fotograf Maria Vatne Payne er det å jobbe med fødsler et spennende og relativt nytt felt. Etter å ha gjennomgått tre fødsler selv, kaller hun seg "fødselsnerd" - altså i overkant interessert i fødsler.

- Jeg var litt spent på hvordan jeg skulle takle andres fødsler, men det gikk veldig fint. Det er en helt fantastisk jobb å kunne få være med når noe så magisk skjer, sier Maria.

Fine bilder av alle tre

Maria opplever at det er ulike årsaker til at par ønsker å ha en fotograf tilstede under fødselen. Det som ofte går igjen er at paret ønsker å ha fine bilder som minner fra fødselen, og at bildene inkluderer alle tre, ikke bare mor og barn. Bonusen er at fødselspartneren kan være fullstendig tilstede i det som skjer.

- Det er vel ikke et ukjent fenomen at fedre står og fikler med kamera eller mobiltelefon i stedet for å få med seg selve forløsningen. Og det er heller ikke lett å skulle være hundre prosent til støtte for den fødende og samtidig dokumentere det som skjer, sier hun.

Liker å vise samholdet

Maria selv synes de flotteste bildene er der hvor kjærligheten og omsorgen mellom foreldrene kommer til uttrykk, når du ser samholdet og hvor godt de samarbeider for å jobbe seg gjennom rier og smerter. Etter fødselen tar hun bilder av den nyfødte, om foreldrene ønsker det. Og hun har ennå til gode å oppleve en dramatisk fødsel.

- Jeg har vært heldig, det har vært trygge og greie fødsler hittil. Blir det for heftig, får jeg bare gå ut på gangen og sette meg der, tenker jeg. Den første fødselen jeg var med på var min nære venninnes, og det var litt av en ildprøve. Jeg kjente henne så godt og var redd for å tråkke over grensene hennes. Men det gikk fint, og det har faktisk styrket vennskapet mellom oss at jeg var tilstede under det største som skjedde henne. Du kan si at bryllup er en stor hendelse som du ønsker å huske, men fødsel er gjerne enda større, smiler hun.

Så lillesøsteren bli født

Også fotograf Eva Rose er begeistret for jobben sin som fødselsfotograf, noe hun har 15 års erfaring med.

- Jeg startet med dette da jeg jobbet for Gravid, og gikk siden over til også å ta private oppdrag for gravide. Jeg har aldri født selv, men fant fascinasjonen. Jeg ble nok herdet da jeg var med da min søster ble født hjemme på Vestlandet da jeg var åtte år gammel. Mamma hadde bestemt at hun ville føde hjemme, det var hennes tredje barn og sykehuset var langt unna, forteller fotografen.

FASCINERT AV FØDSLER: Helt siden hun som åtteåring så lillesøsterern sin komme til verden hjemme på Vestlandet, har fotograf Eva Rose vært fascinert av fødsler. Til nå har hun fotografert 34 av dem.
FASCINERT AV FØDSLER: Helt siden hun som åtteåring så lillesøsterern sin komme til verden hjemme på Vestlandet, har fotograf Eva Rose vært fascinert av fødsler. Til nå har hun fotografert 34 av dem. Foto: Foto: Eva Rose

Da hun og broren fant ut at dørene var låst fordi fødselen var i gang, ble Eva så innbitt på å være med at hun krabbet opp til vinduet og kom seg inn. Moren fikk med seg opptrinnet og skjønte hvor viktig det var, og Eva fikk bli.

Eva er ikke den eneste som har fått være tilstede ved en fødsel som barn. Foreldre & Barn har tidligere skrevet om Madeleine som tok med seg sønnen (6) på fødestua.

Deler yrket med søsteren sin

- Det var starten på en sterk fascinasjon for fødsler, og hadde jeg ikke blitt fotograf, så hadde jeg nok blitt jordmor. Det er en utrolig følelse å få være med når et nytt liv kommer til verden, sier hun.

Lillesøsteren hennes Sara har også begynt å jobbe som fødselsfotograf, så nå kan de finne på å jobbe i team. Eva synes det er fint å kunne ha noen å dele ventetiden med. For utfordringen er å vente. Hun må sette av to uker før og to uker etter termindatoen til konstant beredskap. Da er kameraet alltid med, og hun kan ikke drikke alkohol.

- Jeg tar oppdrag og andre jobber i ventetiden, men jeg klargjør alltid at det kan hende at jeg må dra avgårde. Så det går seg til, sier hun.

Fascinert av forløsningen

Den erfarne fotografen merker at det stadig blir mer populært å bruke fotograf under fødselen, men har måttet takke nei til mange oppdrag fordi foreldrene bor på andre kanter av landet. Hittil har hun vært med på 34 fødsler.

Hun planlegger nå en utstilling med bilder av selve forløsningen, og ønsker også å gi ut en bok med bildene fra utstillingen.

- Jeg synes det er forløsningen, selve øyeblikket hvor barnet kommer til verden, som er aller mest spennende å ta bilder av. Med årene har jeg funnet gode vinkler for at foreldrene skal få flotte bilder som ikke er ekle. Jeg gjør også alltid et utvalg, slik at eventuelt støtende bilder blir valgt bort. Jeg har enda til gode å møte noen som har angret eller vært misfornøyd, sier Eva Rose.

Les også:

Ti løgner om verden du må slutte å fortelle barna dine

Babynavn med internasjonal klang

Så lenge kan du fly med baby i magen

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også