Babyens første år

8 pinlige ting babyen din kommer til å gjøre

Disse småflaue situasjonene vil du garantert havne oppi.

STRESSA FORELDRE: Det er koselig med baby, men du risikerer å havne oppi en del småpinlige situasjoner i løpet av det første året.
STRESSA FORELDRE: Det er koselig med baby, men du risikerer å havne oppi en del småpinlige situasjoner i løpet av det første året. Foto: Foto: Thinkstockphotos.comba
Sist oppdatert

Det første året med babyen er en magisk tid.

De myke kinnene, den gode babylukten, det første smilet og den første trillende babylatteren - babytiden er full av fantastiske «første gang»-øyeblikk som du vil minnes med glede i årene som kommer.

Men la oss være ærlige: Det er også en ikke fullt så deilig side ved babyer.

De gråter høyt, det blir fort lite nattesøvn, de har sterke fingre som drar deg i håret og skarpe tenner som biter deg i puppen når du ammer, og ikke alle lukter som babyen skaper, er like gode.

Babybæsj kommer i ulike fasonger og konsistenser. Slik tolker du babyens bæsj - og alle spedbarn gulper. Den varme, våte følelsen nedover nakken idet penklærne er på og dere er på vei ut døra, er en situasjon alle foreldre gjenkjenner. Noen barn gulper så mye at det plager dem.

Nøkkelen til å komme seg gjennom det første året, er å vite hvordan du skal takle de litt pinlige situasjonene som innimellom kan oppstå når du og babyen din møter andre mennesker.

Her følger 8 litt flaue situasjoner du ganske sikkert kommer til å oppleve sammen med gullklumpen.

1. Du tropper opp på helsestasjonen med en baby som har gulpeflekker på bodyen, og har glemt alt fra helsekortet til bleier, mens de andre mødrene har velstelte barn med matchende klær

Forfatter og journalist Kristine Storli Henningsen (39) fikk tre gutter og en hund på 3 1/2 år.

«Da sier det seg selv at livet ikke har bestått av plystrende trilleturer i solen. Snarere har det handlet om å overleve», skriver hun på den humoristiske mammabloggen Antisupermamma, hvor hun deler erfaringer og anekdoter fra et kaotisk mammaliv.

- Jeg har opplevd mange pinlige øyeblikk sammen med barna, innrømmer hun til Foreldre.no

- Det jeg husker som mest stressende og flaut fra da jeg var nybakt mamma, er alle turene på helsestasjonen hvor jeg aldri hadde noe stell. Mens de andre mødrene troppet opp med stilige vogner, svære stellevesker med ekstra bleier, gulpekluter og teppe som det velstelte barnet med matchende klær skulle ligge på, var jeg kjempefornøyd bare jeg hadde tatt med en ekstra bleie. Teppe hadde jeg aldri med, helsekortet glemte jeg hver eneste gang, og siden vi fikk tre barn på tre år ble huset vårt etter hvert fylt opp av gule lapper med barnas høyde og vekt, og vi gikk helt i surr i hvilke som tilhørte hvem, forteller antisupermamma til Foreldre.no.

- Et pinlig øyeblikk som jeg husker godt fra tiden på helsestasjonen, er den gangen jeg hadde glemt å kle ordentlig på barnet mitt. Det var vinter og iskaldt ute. Jeg hadde husket den tjukke boblejakken, men på beina hadde han bare en tynn strømpebukse, og det var alt. Jeg hadde glemt et helt vesentlig plagg. Da var det mange som hevet litt på brynene, husker jeg.

Slik takler du det:

Mammalivet er ingen konkurranse. Du er en god mor selv om du i ammetåka glemmer det meste, og tilsynelatende er ute av stand til noe så enkelt som ta på barnet ordentlige klær. Pust med magen, svelg stoltheten og be sidemammaen om en ekstra bleie.

2. Babyen skriker for å komme unna bestemor

Bestemor er på besøk og har gledet seg til en kosestund med den lille på fanget. Du ser for deg at barnet skal vise seg fra sin aller mest sjarmerende side og møte bestemor med et bedårende smil.

Men slik blir det selvsagt ikke. I stedet begynner babyen å hyle som besatt med det samme bestemor viser seg i stua, og prøver desperat å vri seg unna favntaket hennes. Hun nekter å roe seg før hun er tilbake i dine trygge armer, og bestemor bør holde seg laaangt unna.

Slik takler du det:

Ikke stress, men tenk at barnet bestemmer selv over sin egen kropp. Du må respektere at barnet trenger å bli bedre kjent med bestemor før hun er komfortabel med å bli holdt av henne.

Tvinger du babyen til å sitte på fanget til noen hun ikke føler seg trygg på, selv om det er nær familie, vil det kunne ødelegge relasjonen. Barnet trenger tid på å bli kjent med andre, og hun vil ikke kjenne igjen bestemor om det går noen uker mellom hver gang dere møtes.

- Vis barnet respekt. Jeg misliker selskaper der barnet skal gå på rundgang og gi kyss og klemmer til alle gjestene, på foreldrenes oppfordring. Det må være lystbetont, barnet må selv få styre hvem de vil kose og klemme på, sier barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, redaktør for nettstedet Lykkeligbarndom.no.

Selv om bestemor er veldig glad i barnet, må hun respektere at den lille kan trenge tid på å bli kjent igjen, om det er lenge siden sist. Får barnet litt tid på seg, pleier det som regel å gå fint, mener hun.

Blir babyen trygg på at mamma og pappa lytter på hennes signaler, og at hun slipper å sitte på fanget til noen hvis hun ikke vil det selv, føler hun seg hørt og kjenner tillit.

Jo mer du respekterer barnets følelser, jo tryggere blir det, ifølge barnevernspedagogen.

3. Nekter å vise sirkustriksene som hun utfører med bravur når dere er alene

Kanskje ikke spesielt flaut, men veldig vanlig. Folk vil alltid vite hva barnet ditt kan gjøre. «Kan hun smile? Le? Rulle rundt? Krabbe? Spise? Puste?»

Du svarer så godt du kan: «Selvfølgelig kan hun det. Bare se!» Og babyen vil titte på deg med store øyne og lage noen ubestemmelige gurglelyder. Men uansett hvor hardt du oppmuntrer, kommer hun ikke til å vise hvor stor hun er, hvor sjarmerende hun kan le eller hvor elegant hun ruller fra fra mage til rygg, så lenge dere har publikum.

Slik takler du det:

Igjen: Barnet er et egent individ, med sine egne følelser, minner barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein om.

- Jeg skjønner selvsagt at foreldre er stolte av barnet sitt, og har lyst å vise frem hvilke kunster det har lært seg siden sist. Det er ikke noe galt i det å skryte av barnet sitt og fortelle andre hvor flink hun er. Og noen babyer elsker også å vise frem triksene sine. Men har ikke barnet lyst til å vise tante Ella hvor stor hun er, så bør hun få slippe, mener Ustein.

- Det handler om å respektere barnet. Du ville jo aldri ha oppfordret mannen din om å vise frem hvor flink han er til å tegne eller synge hver gang det kom besøk? Du bør vise barnet ditt den samme respekten, sier hun.

4. Kaster opp på den dyre sofaen til vennen din, som verken har barn eller husdyr, men som er over gjennomsnittet pertentlig

Før du fikk barn selv, hadde du en flekkfri sofa med stilige puter. Men etter at du fikk en storgulper i hus, har sofaen din fått så mange ubestemmelige flekker at du har sluttet å bry deg.

Likevel er det ubehagelig at babyen griser til andres møbler, og kanskje spesielt hjemme hos folk som ikke har barn selv.

Slik takler du det:

Etter at du og vennen din desperat har prøvd å fjerne oppkastet og vaske bort flekken, vil hun forhåpentligvis si: «Det gjør virkelig ingenting. Sofaen har så mange flekker fra før.»

Her er den ultimate metoden for å fjerne flekker fra sofaen.

Sier hun ikke dette, er det bare å innse at livet ditt har forandret seg, og at en ny livsfase innebærer at nye venner kommer til, mens andre forsvinner ut.

Ikke hold liv i et døende vennskap for en hver pris, men ta vare på de vennene som godtar barnet ditt som det er, og som ikke tar det så tungt at det blir litt rot og gris når dere er på besøk.

5. Bæsjer den ene gangen du glemte å ta med ekstra bleier

Du har pakket teppe, smekker, smokk, rangle, tåteflaske, pluss vannflaske og solbriller til deg selv. Men du blir ikke kvitt følelsen av at du har glemt noe viktig. Hva kan det være?

Mobiltelefonen, så klart!

Begeistringen over at du husket telefonen din, får deg til å glemme det aller, aller viktigste du kan ha med deg ut på tur: Bleier.

Slik takler du det:

Er dere utendørs, kan dere sikkert overleve en stund. Er dere innendørs, for eksempel på et kjøpesenter, må du dessverre legge fra deg genseren som var et kupp på salg, og gå og kjøpe bleier.

Alternativt kan dere gjøre som foreldrene til Talulla. Hun har vært bleiefri fra fødselen av og har lært seg å si fra når hun må på do.

6. Er helt umulig å få plassert i bilsetet på parkeringsplassen til Ikea

Det som skulle være en hyggelig svipptur til Ikea, utvikler seg kjapt til et lite mareritt, med trengsel, milelange køer og en sulten, trøtt og hylskrikende baby på armen.

Når du endelig har fått med deg alle posene til bilen, vrir babyen seg som en sleip ål mens du med svette, desperate fingre prøver å presse barnet ned i setet og feste selene.

Slik takler du det:

Du har sikkert hørt venninner fortelle historier om den gangen de så en gal person trykke en skrikende baby nedi et bilsetet.

Ikke vær denne personen. Se deg rundt! Du er på en parkeringsplass. Med vitner. Det ser ut som om du prøver å kidnappe ditt eget barn.

Bruk pusteøvelsene du lærte før fødselen. Ingen på gravid-yogaen fortalte deg at disse ville komme til nytte ved flere anledninger de neste 18 årene.

Så løfter du opp barnet og roer henne ved å hviske inn i øret hennes: «Mamma prøvde ikke å brekke deg i to. Jeg lekte bare leken «kan vi ikke komme oss inn i den j*** bilen».

Så lenge du snakker med en lys og beroligende stemme, kan du si nærmest hva som helst til den lille (dette gjelder bare de første månedene. Når barnet blir ett år, er sjansen stor for at hun plukker opp nettopp alle disse stygge ordene du egentlig ikke trodde du sa så ofte).

For opptatt av hva andre tenker

Mange foreldre stresser med at barna deres gråter i det offentlige rom. Og det har barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein forståelse for.

- Klarer du ikke å trøste barnet ditt, er det lett å tenke at folk rundt deg oppfatter deg som en dårlig mor. Men det gjør de ikke. Folk flest klarer å sette seg inn i din situasjon og har forståelse, de tenker ikke automatisk at du gjør noe feil. Så lenge du tar barnet opp, trøster, koser og snakker med det, og viser at du er der, er det ingen som vil reagere, sier Ulstein.

Hun tror at stress ute blant folk er noe foreldre ofte lager selv, fordi man innbiller seg at man vet hva andre tenker.

- Endrer du din egen holdning, og slutter å tenke så mye på hva andre synes om deg som mor, blir det enklere å slappe av og ta ting som de kommer, tror barnevernspedagogen.

7. Gråter, bæsjer, trenger å bli matet og alt mulig annet på flyet

Det er egentlig bare én ting du kan gjøre når barnet gjør noe irriterende på et fly. Og nei, det er ikke å late som om det ikke er din baby.

Det er heller ikke å sette babyen i bagasjehyllen.

Antisupermamma Kristine Storli Henningsen og mannen har reist mye med sine tre gutter. Den gangen de bare hadde én, reiste de Asia rundt. Og det gikk ikke alltid like smertefritt.

- Vi skulle fly fra Bali til Singapore. På den humpete bussturen på vei til flyplassen gav jeg den lille sønnen min en flaske med melk, og jeg hadde en sterk følelse av at han kom til å gulpe. Og ja, i sikkerhetskontrollen kom alt opp igjen, og mere til. T-skjorten til mannen min ble dekket av spy, det sprutet helt bort på sikkerhetsvakten, som ble skikkelig sur. Og selvsagt hadde vi ikke med oss ekstra skift i håndbagasjen. Mannen min måtte løpe og kjøpe en altfor stor t-skjorte med en akvariefisk på, og barnet måtte vi bare kle av. Så der satt han, halvnaken, og stinket spy under hele flyturen. I tillegg har jeg flyskrekk, og det hjalp ikke akkurat på situasjonen at jeg var overbevist om at vi alle skulle dø, forteller Henningsen.

Slik takler du det:

Når alt skjærer seg fra det øyeblikket dere setter dere i setet, eller før, kan du ikke gjøre annet enn å være sterk, og ignorere alt hatet du kjenner i ryggen fra folkene foran og bak deg, og fra flykapteinen.

Og ikke vær sjenert. Her er det bare å ta frem puppen.

Det er flere utfordringer enn selve flyturen når du reiser alene med barn. Ikke minst kan transportetappen hjemmefra til flyplassen, med innsjekking av bagasje og sikkerhetskontroll, være slitsom når du kun har to hender. Illustratør og blogger Mona Stenseth Larsen har reist mye alene sammen med sin sønn Max. Her får du hennes beste tips til flyreisen.

8. Kaster en flaske, skje, eller mat på de som sitter ved siden av deg på den pene restauranten

Denne situasjonen er heldigvis litt morsom. Folk elsker en spontan baby. «Haha, så du barnet kaste skjeen på onkel Torleif? Han fikk den rett i øyet.»

Men neste gang treffer raviolien silkeblusen til tante Else, og da blir du nødt til å ta frem lommeboka.

Slik takler du det:

Hold deg unna restauranten en god stund etterpå. Eller, la oss være ærlige, aldri dra tilbake. Visst er deilig å få maten servert, men er det egentlig verdt det?

Det kan være greit å prøve å lære barna bordskikk fra tidlig alder. Slik gjør du det.

Les også:

8 tegn på at barnet elsker deg

Husk sex på familieferien

Dette trenger du egentlig til babyen

Seks tegn på at du bør velge et annet navn til babyen

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også