Lavt stoffskifte
Orker endelig å være mamma
Riktig diagnose ga Therese livet tilbake. Nå har hun energi til å leke med barna.
Noe var veldig annerledes etter den andre fødselen. De ekstra kiloene Therese Haagensen Finstad hadde lagt på seg under svangerskapet, ville ikke forsvinne - selv om hun var aktiv og spiste sunt.
Therese følte seg bare trøtt og sliten. Hun mistet mye hår, fikk flisete negler, huden ble tørr og hun frøs mye. Allerede på sykehuset merket hun at noe var galt.
- Kreftene kom ikke tilbake etter fødselen. Men siden jeg aldri hadde hatt to barn før, manglet jeg et sammenligningsgrunnlag, sier hun.
- Jeg følte et veldig krav fra omgivelsene om å komme ovenpå fortest mulig. Det var en ukjent opplevelse å ikke klare å strekke til.
Mistet overskuddet
Normalt var Therese ei energisk jente med et lyst sinn. Hun hadde studert til veterinær gjennom hele det første svangerskapet og tatt eksamen bare to uker før termin. Hun hadde alltid hatt overskudd til venner og til trening, og sammen med mannen hadde hun nettopp funnet drømmehuset på Kongsvinger.
Nå ville hun bare sove - og ble liksom aldri uthvilt.
- Jeg er ikke den typen menneske som graver seg ned i problemer. I stedet har jeg alltid tenkt at det må finnes naturlige forklaringer og løsninger på ting, sier Therese.
- Slik prøvde jeg også å tenke etter fødselen. Det var tungt å merke at ingen kunne hjelpe meg.
Mulig depresjon
Symptomer
- Aldri uthvilt
- Ukonsentrert
- Glemsk
- Søvnforstyrrelser
- Hyppige humørsvingninger
- Depresjon, nedstemthet
- Nedsatt eller ingen sexlyst
- Fryser
- Hovne fingrer og bein
- Håravfall, tørt og livløst hår
- Tørr hud
- Hes og uklar stemme
- Vektøkning
- Forstoppelse /treg mage
Helsesøster var den første som ante at ikke alt var som det burde.
På 6-ukerskontrollen skulle Therese fylle ut et skjema over hvordan hun hadde det som nybakt mamma, og ett av spørsmålene gikk på hvor sliten hun var.
- Svarene mine var nok ikke helt optimale. Helsesøster lurte derfor på om jeg kunne ha en fødselsdepresjon. Men etter at vi pratet litt sammen, mente hun at jeg bare var «normalt» sliten, forteller Therese.
Det skulle gå enda fem tunge måneder før hun bestilte time hos fastlegen. I mellomtiden inviterte hun på middager, strikket klær til barna, pusset opp det store huset - og følte seg utladet.
- Jeg registrerte at noe var galt med kroppen min. Et halvt år med trening og sunt kosthold burde ha fjernet noen av kiloene, så jeg spurte fastlegen om det kunne være noe galt med stoffskiftet, sier hun.
- Legen svarte at dette var et typisk spørsmål fra kvinner med noen ekstra kilo som trengte noe å skylde på.
Men Therese ga seg ikke. Siden moren hennes har stoffskiftesykdom, hadde hun sjekket stoffskiftet ti år tidligere. Den gang var alt normalt. Nå ville hun ta en ny sjekk, og fikk til slutt overtalt legen til å ta de nødvendige blodprøvene.
To uker senere kom svaret i posten - i form av en resept.
Byttet fastlege
To små gutter stikker hodet inn på kjøkkenet i Kongsvinger.
Stoffskiftesykdommer
- Skyldes oftest svikt i skjoldbruskkjertelen (thyreoidea), som produserer stoffskiftehormonet tyroksin. Ofte forårsaket av en betennelse.
- Lavt stoffskifte (hypotyreose) og høyt stoffskifte (hypertyreose) er de vanligste stoffskiftesykdommene. Struma, knuter eller kreft i thyreoidea forekommer også.
- Post partum tyreoiditt rammer kvinner det første året etter fødsel, vanligvis de første 2-6 månedene. Hos en del går tilstanden tilbake av seg selv, mens den hos andre utvikler seg til permanent lavt stoffskifte.
- Arv, miljø, stress, kosthold og hormonelle forandringer kan utløse/påvirke sykdommen.
- Kvinner er mer disponert enn menn. Rundt 5 % av kvinner mellom 30-40 år har for lavt stoffskifte.
Vetle (6) og Jonas (3) lurer på om det står kake på bordet, og mamma lover at dét skal de få etterpå. I mellomtiden blir guttene med pappa og lillesøster Stella (1) ned i kjellerstuen for å bygge lego.
Mye har skjedd på de tre årene siden Jonas ble født. Nå nyter Therese aktive dager med tre små barn. Vendepunktet kom da hun begynte på Levaxin - medisinen mot lavt stoffskifte som fastlegen sendte resept på.
- Jeg merket umiddelbart et løft da jeg fikk riktig medisin, sier hun.
- Men fortsatt hadde jeg mange plager. Og flere ubesvarte spørsmål. Og siden fastlegen var elendig til å følge opp stoffskiftet mitt - han spurte aldri om symptomer og henviste meg heller ikke til spesialist - valgte jeg å bytte fastlege for å få den hjelpen jeg trengte. Både en og to ganger.
Leger uten kunnskap
Til slutt fant hun fram til Lars Omdal, som er allmennlege ved Balderklinikken i Oslo.
- Thereses historie er et klassisk eksempel på hvordan enkelte kvinner med stoffskiftesykdommer møtes av helsevesenet, sier Omdal.
De siste ti årene har han jobbet spesielt med endokrinologi, immunsystem, hormoner og stoffskifteproblematikk - og sitter i faglig råd i Norsk Thyreoideaforbund.
- Altfor mange kvinner går rundt med en udiagnostisert stoffskiftesykdom uten å få hjelp, fordi endel leger mangler kunnskap om og interesse for disse sykdommene, hevder Omdal.
- Svangerskap er den utløsende faktoren for såkalt post partum tyreoiditt, på grunn av de hormonelle forandringene som skjer i kvinnekroppen. Mellom fem og ni prosent av kvinner som har født barn, utvikler denne tilstanden. Men i stedet for å bli utredet, får mange av dem høre at plagene skyldes søvnmangel, stress eller depresjon.
Tett oppfølging
Da Therese kom til Lars Omdal, gikk de først gjennom hele historien hennes, før han tok flere stoffskifteprøver og en grundig prøveprofil for å kartlegge eventuelle mangler av vitaminer og mineraler.
- Lavt nivå av selen kan være en mulig utløsende faktor for stoffskiftesykdommer. Derfor kan gravide med et stoffskifte i gråsonen bremse sykdommen ved å ta tilskudd av selen, sier Omdal.
Diagnose og behandling
Blodprøver vil vise mengden av thyroxin i blodet. Hypotyreose behandles som oftest med Levaxin, og behandlingen varer livet ut.
Kilder: Norsk Thyreoideaforbund og Balderklinikken
Therese trengte flere ulike tilskudd. I tillegg var hun underdosert på Levaxin, og hadde klare symptomer på dette. Riktig dosering var særdeles viktig, siden hun ønsket seg flere barn.
Omdal fulgte henne ekstra tett gjennom det tredje svangerskapet.
- Lavt stoffskifte kan utgjøre en viss risiko for fosteret, forklarer han.
Dette utsagnet støttes av Anne Stensløkken, som er gynekolog og tilknyttet Balderklinikken.
- I noen tilfeller kan det være ubalanse i stoffskiftet som gjøre at noen jenter spontanaborterer ofte, sier gynekologen.
Så mange som 1 av 5 svangerskap ender i spontanabort.
Takket være god oppfølging gjennom Thereses siste svangerskap har de første månedene med lille Stella bare vært en god opplevelse.
- Rett etter fødselen kan stoffskiftet lett bli for høyt, og det kan være vanskelig å finne riktig dosering av medisin, forteller hun.
- Da er det godt å ha en lege som følger opp. En lege som lurer på hvordan jeg har det og som ikke sender resepter i posten.
Les mer:
Vibeke Sætherskar (38) har analinkontinens: - Mamma, nå bæsjet du på gulvet !
Så mye har du lov til legge på deg under graviditeten.
De pinligste svangerskapsplagene.
Se hele svangerskapet i bilder .
Denne saken ble første gang publisert 06/01 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.