Smokk til nyfødt

- Bør ikke bruke smokk etter fylte ett år

Etter det bør smokken kun være i senga, i vogna eller i bilsetet.

SMOKK TIL NYFØDT: Latex er slitesterkt, men er barnet allergisk kan silikon være bedre.
SMOKK TIL NYFØDT: Latex er slitesterkt, men er barnet allergisk kan silikon være bedre. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Det finnes utallige smokker på markedet. Bør du velge silikon-smokk eller latex-smokk? Hvor ofte bør du egentlig bytte ut smokken? Og når kan den nyfødte begynne med smokk? Vi har spurt ekspertene.

Hvilken type smokk du skal velge er en smakssak. Men hvis barnet har eller er disponert for allergi bør du være klar over at det eksisterer en viss fare for å utvikle lateksallergi.

Latex (naturgummi) er et mykt, formbart og slitesterkt naturmateriale. Latex er det beste materialet for narresmokker fordi det er slitesterkt.

Silikon er et kunstig materiale som ikke eldes. Silikon beholder sin friskhet lengre enn latex og behøver kun å byttes når det blir bitemerker i sugedelen. En del barn biter mer enn andre. Så vær oppmerksom på hvilke vaner ditt barn har.

Huskeliste

  • Steriliser eller kok smokken i fem minutter før første gangs bruk, etterpå med jevne mellomrom. Ved behov kan du vaske smokken under rennende vann.
  • Kontroller alltid smokken før bruk - særlig når babyen har fått tenner - og bytt den ut hvis du ser tegn til slitasje eller svake punkter.
  • Av hygieniske og sikkerhetsmessige årsaker bør du bytte ut smokken senest etter en til to måneders bruk.
  • Vær obs hvis barnet er allergisk eller disponert for allergi og ikke alle tåler latex.
  • Silikon tåler ikke like mye biting som latex.
  • Husk å velge smokk uten giftstoffet BPA.

Kilder: NAAF, Mam og Grønn Hverdag

Smokk til nyfødt

Blant naturbefolkninger er det vanlig med intens amming fram til barnet er 3-4 år. Barnet sover sammen med sin mor og dier flere ganger i løpet av natten, i gjennomsnitt hvert trettende minutt.

- I den vestlige verden ser vi at barn har et ekstra sugebehov. Jeg er positiv til barns bruk av smokk, sier Maud Els-Marie Andersson, universitetslektor i kjeveortopedi ved Universitetet i Oslo.

Siden spedbarnet har et naturlig sugebehov fra starten av, er det naturlig at barnet vil respondere på mangel av tilfredsstilt sugebehov med uro og gråt.

Bedre enn fingeren

For kvinner som ikke har anledning til å kontinuerlig ha barnet ved brystet, kan det være vanskelig å dempe barnets uro dersom barnet har et stort sugebehov og det ikke tar smokk.

- Vi antar at antall barn som suger på fingrene vil øke dersom de ikke får bruke smokk, sier Andersson.

Fra en odontologisk synsvinkel foretrekkes smokk fremfor fingersuging, fordi det er lettere å avvenne barn med smokk enn fra fingersuging, mener kjeveortopeden.

- Dessuten gir bruk av smokk mindre alvorlige bittfeil enn fingersuging. Den tradisjonelle smokken har en stor tut som dytter tunga ned i munnen, dermed uteblir støtten i overkjeven og tennene. Ved overdreven bruk av smokk kan barna få bittfeil, sier Maud Els-Marie Andersson.

Les også: Små barn bør ikke bruke nesespray

Sove med smokk

- Det handler om hvor mye og hvor lenge barnet bruker smokken per dag. Det er helt unødvendig at barn går med smokken i munnen hele dagen.

Ideelt sett bør smokk kun brukes når babyen er urolig eller skal sove.

- For å slippe problemer med bittfeil senere bør barnet bruke smokken til et minimum. Når barna blir rundt tre år foretrekker de å være ute og leke med venner, og da avtar bruken av smokk på en naturlig måte. Tommelen derimot, har man for hånden langt inn i skolealder, forklarer Andersson.

Bytte ut smokkene

Alt med måte, mener eksperten. Hyppig bruk er ikke bra for tennene, men moderat bruk ved søvn og lignende er bare positivt.

- Overkjeven kan bli smalere hos smokkbrukere, så det er lurt å velge en spesialdesignet smokk så barnet unngår kryssbitt. Ortodent-smokken er konstruert slik at den lar tungen ligge i normal posisjon mot ganen og vil dermed ikke ha uheldig virkning på normal bittutvikling, sier Maud Els-Marie Andersson.

Ifølge produsentene bør smokken byttes ut en gang i måneden, og det er lurt å være oppmerksom på forandringer i selve gummien.

Etter en måneds tid vil sugedelen på latex-smokker endre farge og den sveller i størrelse. Hvis du merker at sugedelen begynner å svelle i størrelse, eller at den blir klissete, er det på tide å bytte.

Bytt også hvis du oppdager bitemerker. En smokk med hull i sugedelen skal kastes med en gang. Foreldre bør innarbeide seg vanen å regelmessig teste smokken ved å dra i den.

Les også: Slik bader du babyen - unngå den største bade-tabben

Slutte med smokk

- Om smokken skal kastes kommer an på hvor mye barnet bruker den. De fleste har dessuten mange smokker i huset, og da er det kanskje vanskelig å kontrollere hvor gamle de er. Se og kjenn på smokken, råder helsesøster og forfatter Nina Misvær.

Hun synes det er helt ok at barna bruker smokk det første leveåret, men mener smokkbruken bør begrenses etter det.

- Sugebehovet avtar andre halvdel av første leveår, så etter det er det egentlig bare tre steder det er lurt å ha smokk: i senga, i bilsetet og i vogna. Og selvfølgelig i spesielle situasjoner der barnet skal ta sprøyte eller har slått seg, sier Nina Misvær.

Det er språkutviklingen og det sosiale helsesøsteren er bekymret for.

- Fra ettårsalder kan smokkbruk på dagen bidra til å passivisere barnet og være hemmende for språkutviklingen, sier Misvær.

Hun mener imidlertid det er greit at barnet bruker smokken når det skal sove.

- Hvis det er vanskelig for foreldrene å regulere dette, er det kanskje like greit å kvitte seg helt smokken, sier Misvær.

Hun er enig i at fingersuging ikke er gunstig siden det er vanskeligere å kontrollere enn smokkbruk.

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2012, og sist oppdatert 12/04 2018.

Les også