BARN I VOGN
Derfor bør barna trilles baklengs
Trill rundt i bakvendtland, råder ekspertene. Så hvorfor er mange barnevogner i Norge bare forovervendt?
All forskning om barn i vogn slår fast at bakovervendt barnevogn er til beste for barna. Særlig for de minste. De trenger en mulighet for øyekontakt, respons, trygghet og ro.
I verste fall kan langvarige, daglige opphold i forovervogn ha en negativ effekt på babyens hjerne, mener Suzanne Zeedyk ved Dundee universitet.
Ler og prater mer
Den skotske barnepsykologen har observert 2722 barn i vogner over hele Storbritannia, samt gjort en mindre studie av 20 mødre og deres spedbarn. Ikke overraskende registrerte Zeedyk at foreldre snakker mye mer med barn som sitter vendt mot dem i vognen. Bare én av 20 babyer lo når de satt forovervendt, mens så mange som halvparten lo når de ble trillet den samme strekningen i bakovervendt vogn.
Det var for øvrig dobbelt så sannsynlig at barna sovnet når de satt vendt mot voksne. Barn sovner lettere når de føler seg avslappede og trygge, er Zeedyks forklaring.
Studien hennes rommet også en kartlegging av hvilke vognmodeller som fantes på det britiske markedet. Zeedyk fant en overvekt av forovervendte vogner.
Les også: Stor test av barnevogner - populære vogner får stryk
Trenger tolk
Mange foreldre tenker at fra det øyeblikket barnet kan sitte oppreist selv, vil det være mer interessert i å titte på gatelivet enn på den som triller. Denne oppfatningen deles ikke av Gro Nylander, overlege ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Hun påpeker at de minste barna - ifølge fagfolk - har behov for den voksnes reaksjoner på det de opplever underveis.
- Små barn kan bli skremt eller overstimulert av alt de ser. Det er gunstig at den voksne hjelper barnet med å tolke voldsomme inntrykk, sier Nylander, som blant annet har skrevet bøkene Lille venn, hva nå? og Småen fra 0-2 år for småbarnsforeldre.
«Skravlevogn»
- Når barnet sitter vendt mot deg, rekker du å si: «Nå kommer det en stor hund», eller «oi, som den søppelbilen bråker». Barnet får se det samme som når det sitter forovervendt, bare et øyeblikk senere. Og da kan det samtidig skotte opp på ansiktet ditt og få bekreftet at dette ikke er farlig eller skummelt.
Nylander har selv gått til innkjøp av en brukt, bakovervendt sportsvogn på Finn.no til turer med små barnebarn.
- Datteren min kjøpte en forovervendt vogn. Den er mer komfortabel enn bestemors «skravlevogn», som ikke er så veldig elegant, men når barna får velge, vil de alltid sitte vendt mot meg. Da kan vi synge, tøyse eller trøste mens vi går tur, forteller Nylander fornøyd.
Les også: Slik finner du riktig barnevogn
Ulike behov
Nina Rakvaag er butikksjef for Baby shops avdeling på Slependen utenfor Oslo. De har et av Norges største utvalg av barnevogner.
- Vi anbefaler gjerne vendbare vogner, og vi gjør kundene oppmerksom på at helsesøstre anbefaler bakovervendt vogn til barnet er 1 år. Men det er umulig å gi ensrettede råd, siden foreldrenes behov er så forskjellige, sier Rakvaag.
Hun synes ikke foreldre skal ha dårlig samvittighet for å bortprioritere at vognen er bakovervendt.
Håndterlighet
- Problemet med en del vendbare vogner er størrelsen og tyngden. De tar større plass når de slås sammen, påpeker hun.
- Folk som har bil, må få plass i bagasjerommet. Skal man ta buss eller trikk, må vogna være lett å få om bord. Og bor du i 4. etasje i blokk uten heis, vil du helst ha en vogn som er lett å håndtere. Det skal jo være hyggelig å dra ut på tur, ikke tungt og slitsomt.
Hele 25 prosent av vognene som selges hos Baby shop Slependen, er forovervendte.
- Jeg vil tro at urbane vognmodeller - der barna ofte må se fremover - selger særlig bra i de større byene. Her vil mange foreldre prioritere håndterlighet fremfor vendbarhet. Det skjønner jeg veldig godt, sier Rakvaag.
Klimaavhengig
En uhøytidelig ringerunde til barnevognbutikker rundt omkring i landet bekrefter dette. Mens det i barnevognbutikker i sentrum av Oslo, som Baby shop på Storo, er forovervendte barnevogner som Mountain Buggy, Easy Walker og TFK som er klare bestselgere, er det i utkantstrøk mer vanlig med kombivogner som kan snus begge veier.
Klimaet spiller også inn. Barnas Hus i Tromsø selger ekstremt få forovervendte vogner, på grunn av lange vintre og surt vær. Deres bestselger er Brio Happy. På Babyland i Bergen sentrum selges det mange forovervendte vogner, men bestselgeren er Emmaljunga City Cross og Nitro City, som begge har vendbart sete. I avdelinger utenfor bykjernen selges det mest tradisjonelle, vendbare firehjulinger, som Simo.
Øyekontakt
Også Beate Thesen, pakkeansvarlig for nettbutikken til Barnas Hus, påpeker sammenhengen mellom valget av vogn og klimaet der man bor.
- I Trondheim er vinteren lang og kald. Der selger vi mange klassiske Simo-vogner som kan vendes begge veier. I Stavanger, hvor klimaet er mildere, vil mange ha lette vogner som Bugaboo - som kan vendes begge veier - og trehjulinger som Mountain Buggy, der barnet er vendt fremover.
Thesen er selv mor, og ser klare fordeler med vogner hvor foreldre og barn har øyekontakt.
- Dette er særlig viktig fram til barnet er halvannet år, mener hun.
Gi oppmerksomhet
Hugo Lagercrantz, professor i barnemedisin ved Karolinska institutt og overlege ved Astrid Lindgrens barnesykehus, er en profilert tilhenger av barn som sitter bak fram.
- Små barn er ikke interessert i utsikt, hevder Lagercrantz.
- De vil ha øyekontakt med mamma eller pappa. Fremfor alt trenger de foreldrenes oppmerksomhet, dette gjelder særlig for barn under 3 år.
Forsinket språkutvikling
Lagercrantz synes det er alvorlig at barnets språkutvikling kan bli forsinket om barnet sitter bortvendt fra den som triller. Problemet forsterkes hvis foreldrene også ved andre anledninger unngår å gi barna tilstrekkelig tid og oppmerksomhet, og heller er opptatt av å skrive e-post, sjekke Facebook eller snakke i mobiltelefon.
- Verken småbarnsforeldre eller barnevognprodusenter har god nok kunnskap om dette, mener Lagercrantz.
Les også: - Dropp vognteppe og tette regntrekk
Utvikler hjernen
Også Gro Nylander påpeker hvor viktig det er at foreldre og småbarn kommuniserer.
- Vi vet at det skjer en eksplosiv utvikling og organisering av barnets hjerne, spesielt fram til 2-3-års alderen. Hver time på døgnet blir det dannet en masse hjerneforbindelser, og all kommunikasjon med barnet stimulerer dette, forklarer Nylander.
- Foreldrenes samspill med babyen - for eksempel under stell, hvor man småprater og responderer når babyen ler eller geiper til de voksne - er svært verdifullt. Turen hjem fra barnehagen kan være en herlig anledning til å kommunisere ansikt til ansikt.
En vond oppdagelse
En gang Nylander hadde hentet en liten tass i barnehagen, fikk hun en aha-opplevelse.
- Vi gikk raskt langs en trafikkert gate i byen, i ufyselig vær. Vi stoppet i et lyskryss, og jeg benyttet sjansen til å titte innunder kalesjen i den forovervendte vogna. Da oppdaget jeg at tassen lå og illskrek og fektet med kalde hender. Det hadde jeg ikke fått med meg på grunn av støyen, sier Nylander.
Kjøp brukt
Overlegen understreker at hun ikke er ute etter å påføre småbarnsforeldre dårlig samvittighet. Bare minne om at turen hjem fra barnehagen kan bli en kosestund med prat, sang og ablegøyer.
- De fleste foreldre gir barnet masse god kontakt. Men bruker dere vognen mye, og er ute på lengre turer, kan det være en tanke å investere i en vogn hvor også sportsvogndelen vender mot den som triller. Kjøp gjerne brukt, råder Nylander.
- Da koster det ikke all verden.
Les også:
Slik kjøper du brukt barnevogn
Stor test 2011: De tryggeste bilsetene for barn
Stråling og barn: - ikke legg babycallen i barnesenga
DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste
Denne saken ble første gang publisert 25/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.