Test av våtservietter
Stor test av våtservietter
Pampers Sensitive er alt annet enn "sensitive". Sjekk hvilke andre merker du bør styre unna.
Om testen
- På oppdrag fra Foreldre & Barn har Grønn Hverdag undersøkt innholdet i 17 ulike våtservietter på det norske markedet.
- Produktene er vurdert og rangert etter innhold av potensielt helse- og miljøbelastende stoffer. Konsentrasjon av innholdsstoffene er ikke målt.
- 13 av 17 våtservietter er klassifisert som trygge produkter, 3 er i kategorien 'produkter med parfyme' og 1 rangeres som 'testens taper'.
- Samtlige produkter er kjøpt i butikk i Oslo- og Akershus-området.
Hele 13 av 17 servietter inneholder ingen problematiske stoffer, sju av våtserviettene er svanemerket, og tre anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).
Ingen hormonforstyrrende parabener ble funnet i noen av produktene.
Hvis undersøkelsen vår var av produkter til voksne, hadde Pampers Sensitive +Aloe & Chamomile kommet brukbart ut. Men dette er et kosmetisk produkt tilpasset baby og barn. Pampers får derfor jumboplass i testen.
Serviettene inneholder Benzyl Alcohol - som kan gi allergiske reaksjoner - og Disodium EDTA, som har miljøskadelige egenskaper.
- Det er synd at en så stor merkevare som Pampers fremdeles bruker tvilsomme kjemikalier i våtservietter når resten av bransjen stort sett har skjerpet seg, uttaler Håkon Lindahl.
Han er fagmedarbeider i Grønn Hverdag, som har undersøkt innholdet i de 17 ulike våtserviettene på oppdrag fra Foreldre & Barn.
- Styr unna parfyme
Grønn Hverdags klare anbefaling er å styre unna alle barneprodukter med parfyme. Det er enkelt for forbrukerne å finne produkter som er fri for problematiske stoffer, siden produsentene av kosmetiske produkter plikter å oppgi alle ingredienser.
Se etter svanemerket, Blomsten og NAAF-merket når du kjøper våtservietter og andre pleieprodukter til babyen!
I vår sjekk av 17 våtservietter er produktene rangert i tre kategorier:
1) Trygge produkter (Inneholder ingen problematiske stoffer)
2) Produkter med parfyme (Anbefales ikke til barn)
3) Testens taper (Inneholder flere problematiske stoffer)
Denne saken ble første gang publisert 18/07 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.