Barn og vaksiner
Derfor bør barna dine vaksineres
Folkehelseinstituttet avkrefter mytene.
Det finnes mange myter om vaksiner, blant annet at vi ikke trenger å vaksinere barna fordi sykdommene er mer eller mindre utryddet, og at vaksinen mot meslinger, røde hunder og kusma kan føre til autisme.
Frykter bivirkningene
Noen foreldre er bekymret for vaksinenes bivirkninger. Barnevaksiner diskuteres heftig i vaksinedebatten på DinBaby.com.
Her er ett av innleggene: "Over 10 prosent blir syke av vaksinene. (...) Hvorfor skal friske små barn, som ellers ikke skal ha noe annet enn morsmelk, utsettes for dette?"
En annen bruker av forumet svarer:
"Fordi alternativet (døvhet etter kusma, hjernebetennelse etter meslinger, dødfødte eller skadde barn etter røde hunder i svangerskapet, lammelser eller post-poliosyndrom etter polio, dødsfall etter hib-infeksjon, for å nevne noe) er så mye, mye verre enn vondt i armen og feber."
Liten eller ingen reaksjon
- De fleste barn får liten eller ingen reaksjon etter vaksinasjon, understreker Jeanette Stålcrantz, rådgiver ved Folkehelseinstituttet.
Hos enkelte kan vaksinasjon forårsake uønskede symptomer. De fleste symptomene kommer innen et døgn, men noen kommer senere.
Lite alvorlige symptomer, som hevelse og ømhet på stikkstedet og moderat feber, er forholdsvis vanlig. Dette går over i løpet av timer til dager uten noen spesiell behandling.
Kan være noe annet
- Feber over 39 grader og/eller nedsatt allmenntilstand kan være tegn på alvorlig sykdom og ikke en reaksjon på vaksinen, selv om barnet er vaksinert kort tid før, sier Stålcrantz.
Foreldren bør derfor alltid tar kontakt med lege hvis de er bekymret for barnet.
- Noe av det farligste som kan skje, er at en alvorlig infeksjonssykdom blir oversett fordi symptomene tolkes som en vaksinereaksjon.
Viktig at alle tar vaksine
De aller fleste norske barn blir vaksinert gjennom det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinasjonsregisteret (SYSVAK) viser at godt over 90 prosent takker ja til tilbud om vaksinasjon av barna sine.
Ifølge Folkehelseinstituttet er det viktig at flest mulig følger det anbefalte vaksinasjonsprogrammet, som nå også omfatter vaksiner mot pneumokokksykdom, fra 2006, og livmorhalskreft, fra 2009.
Flokkbeskyttelse
For det første vil vaksinasjon beskytte den som vaksinere ved at han eller hun oppnår immunitet mot smittsomme sykdommer, uten å måtte utsette seg for den risikoen det innebærer å få sykdommene.
- For det andre er det slik at når de aller fleste i befolkningen er vaksinert mot en sykdom, blir det få personer igjen som smitten kan spre seg til. Dette kalles flokkbeskyttelse og gjør det mulig å holde sykdommen borte, noe som også beskytter de som ikke er vaksinert, sier Stålcrantz.
Beskytter de minste
Ved at de aller fleste i befolkningen er vaksinert mot en sykdom, er de også med på å beskytte de minste barna som er for unge til å få vaksine, og personer med spesielle sykdommer som gjør at de ikke kan få vaksine.
Barnevaksinasjonsprogrammet gjør at vi i Norge i dag har kontroll over mange infeksjonssykdommer som tidligere var utbredt. Eksempler på slike sykdommer er polio, meslinger og difteri.
Sykdommer kan komme tilbake
- For å få en sykdom under kontroll kreves en vaksinasjonsdekning i befolkningen på 80 til 95 prosent, avhengig av hvor smittsom sykdommen er. Hvis vaksinasjonsdekningen blir for lav, kan sykdommer vi i dag har kontroll over komme tilbake, forklarer Stålcrantz.
Kjøpt og betalt?
- Noen mener Folkehelseinstituttet er "kjøpt og betalt" av de som produserer vaksinene, eller at forskningen dere baserer rådene deres på er kommersielt begrunnet. Hva er deres kommentar til det?
- Folkehelseinstituttet er et statlig organ og er økonomisk uavhengig av industrien. Instituttet bygger sine råd på det som finnes av internasjonal forskning innenfor de aktuelle temaene. Folkehelseinstituttet oppfatter uavhengighet av industrien som viktig for å kunne gi anbefalinger basert på nøytrale, faglige råd og derved å kunne opprettholde høy tillit i befolkningen.
Alvorlige allergier
- Finnes det grunner til ikke å følge hele eller deler av vaksinasjonsprogrammet?
- Noen få barn kan av ulike grunner ikke vaksineres, for eksempel ved alvorlige allergier eller alvorlig sykdom. Disse kan bli beskyttet ved at personer rundt dem er vaksinert, såkalt flokkeffekt. Utenom dette er det ingen grunn til at barn ikke skal få de vaksiner som er tilbudt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.
Ikke autisme av vaksine
- Tidligere lot noen være å vaksinere barna sine blant annet av frykt for autisme. Er denne frykten ubegrunnet?
- I en artikkel i Lancet i februar 1998 fremsatte de en hypotese om at MMR-vaksine kan være årsak til autisme. I artikkelen beskrives 12 barn med autisme og inflammatorisk tarmsykdom. Senere undersøkelser har tatt opp disse påstandene og tilbakevist dem.
Les mer om MMR-vaksinen her.
Andre vaksiner
I tillegg til det vanlige vaksinasjonsprogrammet blir får noen barn også tilbud om vaksine mot RS-virus. Det gjelder blant annet premature og barn med enkelte lunge- og hjertelidelser.
Folkehelseinstituttet anbefaler dessuten gravide i 2. og 3. trimester å vaksinere seg mot sesonginfluensa i høst og vinter.
Les mer:
Finn ut hva som feiler barnet ditt
NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill
Denne saken ble første gang publisert 01/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.