Hull i ørene hos barn
Skal små barn få hull i ørene?
Ekspertene advarer: Å ta hull i ørene på små barn kan gi nerveskader og nikkelallergi.
- Jeg vil gjerne ta til orde for at små barn ikke skal ha hull i ørene. Det finnes over 140 nerve- og terapipunkter i et menneskeøre som ikke skal berøres av "piercing", som vi kaller det, sier Håvard Frisell, daglig leder hos Madison Piercing & Tattoo i Sarpsborg.
- Problemet er at frisører og skjønnhetssalonger ikke har opplæring eller utstyr for å finne og unngå dem.
Enkelte foreldre pynter barna sine slik at de ikke lenger får sjansen til å være barn, men blir små voksne som skal styles slik foreldrene føler for.
- Et aspekt ved å penetrere et nervepunkt er at dette forsterker smerteopplevelsen umiddelbart og over tid. Men kanskje viktigst er det at disse punktene påvirker andre funksjoner i kroppen vår. Dersom et slikt punkt treffes i ung alder behøver ikke konsekvensen å vise seg før langt ut i voksenlivet, sier Frisell.
Barnelege Anne Marie Boldingh hos A-klinikken, mener imidlertid at ikke det finnes viktige nervepunkter i øret.
- Det er ingen viktige nerver i øreflippen. Dette er det vel mest naturmedisinere som mener. Det er noen sensoriske nerver der, men ingen viktige, sier hun.
Øredobber til barn
Hun mener likevel man bør tenke seg om før man gir små barn hull i ørene.
- Så vidt jeg vet er det ikke så mange innvendinger mot å ta hull i ørene, bortsett fra at det er en kilde til smitte. Hull i ørene hos små barn kan være upraktisk fordi de kan hekte seg fast i ting, og da kan øreflippen revne.
- Hull i ørene kan også gi smitte lokalt i form av infeksjoner, og barna kan utvikle allergier som de ikke blir kvitt igjen ved å få hull i ørene tidlig, forteller barnelegen.
- Vi anbefaler ikke at man tar hull i ørene på små barn. I tillegg til at de ikke har mulighet til å gi samtykke når de er så små, kan hull i ørene på babyer føre til at de utvikler nikkelallergi. Dette er noe barnet må leve med resten av livet, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet.
Dette er barnelegen enig i.
- Hullene kan potensielt forårsake nikkelallergi og fremprovosere eller forsterke kontaktallergi. Risikoen for infeksjoner, kontaktallergi og eksem øker om barnet allerede er plaget med dette fra før eller det er nær familie som har slike plager, sier Boldingh.
Les også: Slik lindrer du barnets eksem
Vent med hull i ørene til barnet
Frisell anbefaler å vente med å gi barn hull i ørene til de selv er i stand til å ta avgjørelsen, for så å gjøre det i et etablert studio.
Mange frisører har også sluttet med å tilby å gi barn hull i ørene.
- Smykkene som brukes hos frisøren er i en steril forpakning, men pistolen som brukes, og er i indirekte kontakt med både hud og smykke, kan ikke steriliseres i seg selv. Skulle det komme en bloddråpe fra en kunde på pistolen er den ubrukelig. Blir det ikke oppdaget, kan ulykken våre et faktum og man har overført blodsmitte til sitt eget barn, slår han fast.
Forsterker smerteopplevelsen
Barn kan også bli redde av smerten de påførers. Frisell forteller at for barn føles dette mye mer vondt enn for voksne, og at så små barn kan bli svært engstelige av hele opplevelsen rundt hull i ørene.
- For små barn, ofte uten språk, er dette forbundet med stor redsel og smerte, og de har ingen egen forståelse for hygienen.
- Det er ikke en selvfølge at alle jenter skal ha hull i ørene. Selv om mamma synes det er søtt, er det ikke sikkert barnet synes dette er greit. Akkurat som foreldre ikke synes at kroppssmykker andre steder på kroppen under oppveksten er greit, skal vi ikke se noen selvfølge i at barnet selv ønsker dette overhodet.
Frisell understreker at babyer og svært små barn ikke har mulighet til å komme med en egen mening.
- Barn gjør det mor synes er søtt. Vi kan tilskrive de våre holdninger, men barn er mer påvirket av våre holdninger enn vi selv tenker over, selv om de for all del ikke alltid virker sånn, sier han.
Barnelegen synes dette er en god grunn til å la være å gi barna hull i ørene.
- Det er viktig å tenke på at veldig små barn ikke er gamle nok til å samtykke, og kan bli redde for smerten de blir påført.
Frisell anbefaler å vente med å gi barn hull i ørene til de selv er i stand til å ta avgjørelsen, og å gjøre det i et etablert studio.
- I mitt studio har vi et absolutt minimum på tolv år, og anbefaler 14, sier han.
Les også: Har barnet ditt ørebetennelse ofte?
Denne saken ble første gang publisert 22/06 2015, og sist oppdatert 04/04 2018.