Snus og røyk ved amming

Så farlig er nikotin i ammeperioden

Klarer du ikke slutte anbefales likevel morsmelk fremfor morsmelkerstatning.

SNUS OG RØYK: Mengden nikotin i morsmelken er tre ganger høyere enn den er i mors blod. Nikotinet kan også gjøre at melken ikke smaker godt.
SNUS OG RØYK: Mengden nikotin i morsmelken er tre ganger høyere enn den er i mors blod. Nikotinet kan også gjøre at melken ikke smaker godt.
Først publisert Sist oppdatert

Avdelingsdirektør for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet, Ellen Margrethe Carlsen, forteller at ved bruk av røyk eller snus under amming, vil nikotin og andre giftstoffer gå over i morsmelken og videre til barnet.

- Det beste er derfor å ikke røyke eller snuse når du ammer. Snakk gjerne med fastlegen eller helsesøster om å slutte, anbefaler hun.

Snus og amming

Det finnes lite forskning og tall på snus og amming, men ifølge Helsedirektoratet påvirker mors nikotininntak spedbarnet via blodforsyning og morsmelk, enten i form av røyk eller snus. Mengden nikotin i morsmelken er tre ganger høyere enn den er i mors blod. Det påvirker også melkeproduksjonen, og nikotinet kan gjøre at melken ikke smaker godt.

- Nikotin forstyrrer trolig barnets kontroll på pust og hjerteaktivitet, og høyt nikotininnhold i blodet til barnet kan føre til blekhet, kvalme og hjertebank, informerer Carlsen.

Hun forklarer videre at nikotin går over i morsmelken, og hvor mye nikotin brystmelken inneholder avhenger av nikotinkonsentrasjonen i blodet.

- Det henger igjen sammen med hvor mye du snuser eller røyker.

Fagsjef i Landsforeningen for uventet barnedød, Trine Giving Kalstad, forteller at siden det ikke finnes omfattende studier på snus og amming, forholder de seg til risikoen ved generell nikotinbruk i ammeperioden.

- Siden vi vet en del om nikotin og amming, råder vi til å ha en føre-var holdning også når det gjelder snusing, råder Kalstad, og legger til:

- Nikotinmengden er også større ved snusing enn røyk, så vi har all grunn til å tro at det er like farlig å snuse i ammeperioden som det er å røyke, understreker hun.

Les også: Når kan du amme igjen etter å ha drukket alkohol?

Risiko for krybbedød

Ifølge Landsforeningen for uventet barnedød er det økt risiko for krybbedød dersom mor eller far bruker nikotin og sover sammen med barnet.

Nikotin blir raskt absorbert i melken til mor etter røyking, og nikotin har en halveringstid på 90 minutter. Halveringstiden skal ganges med fem for å finne ut når stoffet er brutt ned, noe som vil si at det tar 7,5 timer før all nikotin er ute av melken.

- Hvis du røyker bør du ikke sove i samme seng som barnet på grunn av økt risiko for krybbedød. Dette gjelder imidlertid både mor og far, forklarer Carlsen.

Kalstad legger til at så lenge de vet en del om konsekvensene ved røyk og amming, er det også gjeldende for snusbruk.

- Vi råder til å ha en føre-var holdning, og gir samme råd på amming og snus som ved amming og røyk.

Nikotin etter amming

Det aller beste er å kutte nikotin helt, men dersom det ikke går, finnes det forhåndsregler du bør ta.

- Hvis du begrenser røyking eller snusing til rett etter ammingen, slik det går lengst mulig tid mellom tobakksbruk og amming, vil det være mindre nikotin i morsmelken enn om du røyker eller snuser før du ammer, råder Carlsen.

Hun mener det ikke finnes noen nedre sikker grense for bruk av tobakk, men dersom du ikke klarer å slutte anbefales det at du kutter ned så mye du klarer.

Dersom mor røyker mer enn 15 sigaretter om dagen, kan barnet utvikle symptomer på nikotinforgiftning. Symptomer kan være oppkast, løs avføring eller økt puls, og barnet kan også utvikle abstinenssymptomer etter at mor har sluttet å røyke.

Helsefordelene veier opp

Carlsen forklarer at amming har så mange positive helseeffekter for både mor og barn, at du bør fortsette å amme om du kan, selv om du røyker eller snuser. Forsøk likevel å begrense bruken så mye du kan mellom ammingen.

- Helseeffektene ved amming er så store og viktige at amming er bedre enn morsmelkerstatning, selv om du ikke greier å slutte med røyk eller snus, sier hun og avslutter:

- Dersom du ikke klarer å slutte helt bør du røyke eller snuse etter amming.