Morsmelkerstatning

Morsmelkerstatning er så lik morsmelken som det går an

Morsmelkerstatning er et godt, og ofte helt nødvendig alternativ til amming.

MORSMELKERSTATNING: Morsmelkerstatning er laget så lik vanlig morsmelk som mulig, og kan gis av både mor og far. FOTO: Getty Images.
MORSMELKERSTATNING: Morsmelkerstatning er laget så lik vanlig morsmelk som mulig, og kan gis av både mor og far. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Artikkelen er skrevet av helsesøster Margit Nordstoga.

Man kan nesten ikke unngå å legge merke til at det er et veldig press på mødrene om at de bør amme. Allerede rett etter fødselen fokuseres det på å komme igang med ammingen.

Men mange barn får morsmelkerstatning isteden for morsmelk, og det kan være flere årsaker til dette. Det kan være at mor er syk, eller at hun går på medisiner. Noen har også blitt seksuelt misbrukt og orker derfor ikke å amme.

Brystoperererte kan også ha problemer med å amme. Uansett skal man respektere de som ikke kan amme og ikke presse dem unødig på dette temaet.

Bedret erstatning

Industriframstilt morsmelkerstatning er basert på spesialbehandlet kumelk tilsatt jern, mineraler og vitaminer. Erstatningen lages så lik morsmelken som mulig, og er derfor det beste alternativet når barnet ikke kan få morsmelk.

I motsetning til morsmelk inneholder erstatningsmelken tilstrekkelig med D-vitaminer, og det er derfor ikke behov for å gi ekstra vitamintilskudd. D-vitaminer er viktig for at kalk skal tas opp i kroppen.

Erstatningsmelk med Omega-3 fettsyrer finnes også på markedet. Innholdet av fettsyrene i melken tilsvarer et gjennomsnitt av verdiene en finner i morsmelk. Tilskudd av tran (5ml) anbefales daglig, akkurat som for barn med morsmelksernæring. Dette fordi ekstra tilskudd av fettsyrene sikrer optimale utviklingskår, spesielt for sentralnervesystemet og synet.

God kvalitet

Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler at barn som ikke ammes får morsmelkerstatning frem til 10-12 måneders alder. Morsmelkerstatning kan også gjerne brukes i grøt, da vanlig kumelk virker hemmende på jernopptaket og ikke bør tilbys før barnet nærmer seg 1 år.

Morsmelk er beregnet på menneskebarn og dermed best tilpasset barnets tarmer, men morsmelkerstatningen som selges i dag, er av meget god kvalitet. Den er så lik morsmelken som det går an, og er et godt alternativ for dem som ikke ammer.

Barnet har behov for en melkemengde som tilsvarer 15 % av sin egen kroppsvekt pr. døgn de første månedene. Et barn på 5 kilo trenger altså cirka 7,5 dl melk pr. døgn.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Mengde morsmelkerstatning

Det er imidlertid viktig at man følger anvisningen på pakken, slik at melken er passe tykk når barnet skal drikke den. Det er viktig å følge bruksanvisningen på pakken nøye, slik at det blir riktig forhold mellom vann og pulver.

Melken bør varmes i vannbad, og ikke være varmere enn 37 grader. Før en gir melken til barnet, kan en dryppe et par dråper på innsiden av håndleddet. Når en ikke kjenner temperaturforskjell kan melken gis til barnet.

Spedbarn som får flaskemelk bør også få den samme nærheten som brystmelkernærte barn. Legg derfor barnet godt tilrette i armkroken din når du skal gi det mat. Da får det høre hjerteslagene dine og vil oppleve den samme ro og trygghet som brystmelkernærte barn gjør.

Mange spedbarn som får morsmelkerstatning får også hardere avføring. Den kan gjøres mykere ved å tilsette litt maltekstrakt i melken. Start med en teskje per dag og juster etter behov. Maltekstrakt får du kjøpe i dagligvareforretninger.

Ernæringen til spedbarn er veldig god det første leveåret. Det er først når barna er helt over på fast føde, man må tenke ekstra på sunn ernæring med lite salt og sukker.