tips til brystpumpe
Husk dette hvis du bruker brystpumpe
Brystpumpe gir ikke mindre melk enn hvis babyen legges til brystet.
- Det er fullt mulig å fullpumpe og produsere mer enn nok melk til babyen din med det, forteller ammehjelper for Ammehjelpen.no, Magni Onsøien.
Sykepleier og ammeveileder ved Ammekontoret, Kari Mathisen, forteller at myten om at bruk av brystpumpe gir mindre melk enn hvis babyen legges til brystet, ikke stemmer.
- Ofte er det motsatt, så dette er en inngrodd myte, sier Mathisen.
Det er med andre ord ingen grunn til å være redd for å få for lite melk dersom du må gå fra amming til pumping, enten fast eller for en periode.
Mange for tidlig fødte barn, barn som har svak sugeevne eller barn som har hatt en tøff start på livet på grunn av sykdom, kan ha problemer med ammingen. For mødre med nok melk og som ønsker å gi barnet sitt morsmelk på flaske i stedet for morsmelkerstatning, kan pumping da være et godt alternativ.
Pumping av morsmelk er også fint dersom mor skal være borte fra babyen når det egentlig er tid for amming, eller hvis far også ønsker å ta del i matesituasjonen.
1. Tilpass pumpe og skjold
Det er viktig å velge riktig pumpe for ditt behov. En enkeltpumpe lar deg pumpe ett bryst av gangen, er ofte manuell (drevet med en håndpumpe), og er i hovedsak best for kortere bruk, eller hvis du bare skal pumpe en gang iblant.
Dersom du pumper svært ofte, vil en dobbeltpumpe, som lar deg pumpe begge brystene samtidig, være en god løsning.
- Dette gir 18% mer melk, og melken inneholder mer fett enn melk som er pumpet med enkel brystpumpe, sier Mathisen.
Det er viktig dersom barnet har lagt på seg lite eller har stimulert brystet lite – dessuten sparer du mye tid ved å pumpe deg på halve tiden, fremfor hva du ville gjort dersom du pumpet med enkeltpumpe som kun pumper et bryst om gangen.
- Velg en pumpe som har stimuleringsprogram. Det vil si at pumpen ligner på amming med at de første to minuttene pumper pumpen rask stimuleringstakt for så å gå ned til roligere takt når den har kommet i gang, forteller Mathisen.
Få hjelp, eller prøv selv å finne riktig størrelse på pumpeskjoldet. Dersom skjoldet blir for trangt klemmer det av melkegangene, og melken renner ikke like lett ut.
- Prøv større skjold og se om melken kommer lettere. Medela-pumpene har eksempelvis størrelse 21, 24, 27, 30 og 36 millimeter, forteller Mathisen.
Les også: Slik får du bukt med såre brystknopper
2. Hvor mye mat trenger barnet?
Dersom du bare pumper og mater med flaske, er det lurt å finne ut hvor mye mat barnet trenger.
- Vi regner at en baby skal ha cirka 15 prosent av kroppsvekten i løpet av 24 timer. Dersom barnet veier 5000 gram, skal det ha 750 milliliter i løpet av et døgn. Det tilsvarer 90-100 milliliter pr måltid. Ikke glem at barnet noen ganger spiser mer, og noen ganger litt mindre, sier Mathisen.
Du bør pumpe i cirka et kvarter hver gang. Det gir mer melk dersom du pumper ofte, fremfor å pumpe lenge.
3. Oppbevaring av morsmelk
- Det kan være lurt å ha en porsjon i kjøleskapet som du gir barnet, og når barnet er mett pumper du deg til neste måltid, sier Mathisen.
Husk å tine melken forsiktig slik at ikke viktige antistoffer blir ødelagt av for mye varme. Det beste er å ta melken ut av fryseren om kvelden, og sette den i kjøleskapet til neste morgen.
- La melken varmes i vann som har maks 38 grader. Dersom barnet hyler og er sulten går det fint å tine raskt for én gangs skyld, men ikke bruk mikrobølgeovnen, råder hun.
Ammehjelpen.no opplyser at mikrobølgeovn gir ujevn oppvarming, og kan angivelig skade melkens immunologiske egenskaper. Ved oppvarming i mikrobølgeovn kan melken bli ujevnt varm mens flasken fortsatt er lunken. Dette kan føre til brannskade i barnets munn.
De samme reglene for oppvarming gjelder også hvis du bruker morsmelkerstatning.
4. Ikke pumpe for sjelden
- Et problem jeg ofte støter på, er at kvinnen pumper seg for sjelden. Jeg anbefaler å pumpe minimum ti ganger i døgnet de første ukene, inkludert minst én gang i løpet av mors søvnperiode inntil produksjonen er etablert på ønsket nivå, forteller Onsøien hos Ammehjelpen.no, Magni Onsøien.
Hun fullpumpet selv de første tre månedene etter å ha født sitt første barn.
Onsøien anbefaler å bruke en app eller lignende for å loggføre mengden du pumper, slik at du lettere kan holde kontroll over produksjonen.
5. Husk god hygiene
- Utstyret bør skylles i kaldt og varmt vann rett etter bruk, for å fjerne melkerestene med proteiner og fett. Deretter vaskes det i såpevann eller oppvaskmaskin. Husk å ta alle smådelene på pumpeflasken fra hverandre og skur godt med en ren oppvaskbørste, ellers er det nesten umulig å fjerne alle restene, råder Onsøien.
Minst én gang i døgnet må også utstyres steriliseres. Dette gjøres ved å koke det i en kjele, eller damp-sterilisere i en elektrisk sterilisator eller mikrobølgeovn. Det finnes spesielle stativer og poser for dette som kan brukes i mikrobølgeovnen.
- Rengjøring av pumpe-utstyr er for øvrig en nyttig oppgave for en eventuell partner, legger hun til.
6. Bruk en pumpe-bh
En pumpe-bh er en bh med åpninger som passer til skjoldene på pumpeflaskene. Skjoldene festes i åpningene, og sitter fast slik at man ikke trenger å holde pumpeutstyret med hendene.
- Slik kan du slappe bedre av i armer og skuldre, og du kan bruke tiden din på å lese en bok, arbeide på PC’en eller rett og slett sove. En pumpe-bh er også praktisk for å kunne massere brystene mens du pumper. Dette kan øke produksjonen din med opptil 20 prosent, forteller Onsøien.
7. Ordne en pumpe-kurv
- En pumpe- eller ammekurv er en god idé, sier Onsøien.
Den kan du fylle med hva du vil; en bok, et magasin, nettbrett, fjernkontrollen til tv-en, snacks, drikkeflaske, en pakke våtservietter, rene gulpekluter også videre.
- Fyll den med ting som kan være greit å ha i nærheten når du pumper eller ammer. Det blir også lettere å holde oversikt over de «viktige» tingene når du har en kurv å legge dem i, tipser Onsøien.