Amme med silikon

- Selv om de fleste med silikon kan fullamme, er det alltid en risiko

Her er forhåndsreglene du bør ta hvis du skal amme med silikon.

AMME MED SILIKON: Be om litt ekstra hjelp i starten, så går det helt fint for de aller fleste å amme med silikon. FOTO: Getty Images.
AMME MED SILIKON: Be om litt ekstra hjelp i starten, så går det helt fint for de aller fleste å amme med silikon. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

De fleste som har silikoninnlegg opplever en ukomplisert ammeperiode, men dersom du vil ta forhåndsregler finnes det likevel tips og råd å hente.

- Det kan hende at du og babyen trenger ekstra oppfølging i barselperioden, så be jordmor på sykehuset informere helsestasjonen om behov for barselbesøk av jordmor eller tidlig hjemmebesøk av helsesøster, sier jordmor Tonje Wessel Rummelhoff ved engodfødsel.no.

Sikre rask melkeproduksjon

Ifølge Rummelhoff er det sannsynlig at kvinner med silikon kan fullamme, men at de på lik linje med andre kommende mødre bør ta forhåndsregler.

- Kom i gang med ammingen så snart som mulig etter fødselen og med én gang barnet signaliserer at det er klart. Dette gjør de ved å gape, smatte, suge eller dunke hodet sitt mot brystet ditt. Husk riktig ammeteknikk og sugetak, og mye hud mot hud, spesielt den første tiden etter fødselen, sier jordmoren.

Tine Greve, jordmor og ammehjelper ved ammehjelpen.no, poengterer at det er svært viktig å komme raskt i gang med melkeproduksjonen. Dersom du og barnet ditt er adskilt i mer enn to timer etter fødselen, er det viktig å få hjelp til å stimulere melkeproduksjonen.

- Be personalet på sykehuset om hjelp til veiledning i håndmelking dersom du er adskilt fra barnet ditt eller hvis barnet av en eller annen grunn ikke er klar for å die, sier Greve.

Fullamme eller delamme med silikon?

Ifølge Greve skjer det ofte at kvinner med silikon opplever økt bryst- og melkespreng, samt at det blir mindre plass når produksjonen øker.

- Du merker kanskje at du har mindre lagringskapasitet enn du normalt ville hatt, grunnet silikoninnleggene. Dette kan du løse ved å amme oftere, sier hun.

Selv om de fleste kvinner med silikon kan fullamme, forteller Wessel Rummelhoff at det alltid kan være en risiko for problemer med melkeproduksjonen etter en brystoperasjon og at noen må begynne med morsmelkerstatning enten etter hvert, eller helt fra begynnelsen.

- Morsmelkerstatningen i Norge er bra mat, så det er supert å delamme. Dette innebærer bare at barnet ernæres det nest beste, ikke at mammaen er nest best, sier hun.