Test av mobilkameraer
Nokia slår knockout med beste mobilkamera
Sorry, Apple. Førsteplassen er opptatt.
HjemmePC har testet:
- Nokia Lumia 1020
- Sony Xperia Z2
- Samsung Galaxy S5
- HTC One M8
- iPhone 5 S
- Huawei Ascend P7
Brukerne har valgt. Ser vi på kjøpsstatistikkene har salget av kompaktkameraer sunket kraftig.
Mobiltelefonen har overtatt, og det er først og fremst fordi kvaliteten på bildene er god nok. Dessuten kan få ting matche mobilavhengigheten vår.
Til syvende og sist er det fotografen som avgjør hvor bra bildet blir, men et godt kamera gjør det lettere å ta gode bilder. Derfor har HjemmePC testet hvilken mobil som har det beste kameraet.
Vi har en soleklar vinner, nemlig Nokia Lumia 1020.
Dette er fortsatt den beste kameramobilen på markedet. Du får manuell kontroll, fotografering i råformat og svært høyoppløste bilder med overraskende god kvalitet.
Sony Xperia Z2 er en god nummer to. På plassene bak følger Samsung Galaxy S5, HTC One M8, iPhone 5S og Huawei Ascend P7.
Les om hver og en av modellene i enkeltsakene.
Årets og fjorårets modeller
Lumia 1020 var den desidert beste kameramobilen i forrige test. iPhone 5 S er med siden Apple ikke har lansert noe ny modell i år.
Vi skulle gjerne hatt med LG sitt nye mobilmonster G3, men modellen er i skrivende stund ikke tilgjengelig. Det hadde også vært naturlig å ha med Samsung Galaxy K Zoom, men vi følger heller opp med enkelttester senere. Under kan du lese våre betrakninger.
Kameraspesifikasjoner
Nokia Lumia 1020 og HTC One M8 skiller seg ut spesifikasjonsmessig. HTC har få, men store piksler. Nokia har mange, men små.
Så selv om Nokia har cirka dobbel så stor bildebrikke som HTC , så er pikslene på HTC nesten dobbelt så store som hos Nokia.
Sony og Samsung utmerker seg ved at du kan filme i 4K format (3840 x 2160 piksler).
Det er bra, selv om detaljskarpheten neppe matcher dedikerte videokameraer med 4K-opptak. Mange velger likevel heller å filme i 1080 pikser, da dette er mer hendig med tanke på deling og fremvisning i ettertid.
Disse to modellene er også vanntette.
Lysfølsomhet
Nokia og HTC er også de to som har høyest lysfølsomhet. Nokia går opp til ISO 4000, HTC til ISO 1600.
De andre deltagerne stopper på ISO 800 (iPhone går nok egentlig til ca. ISO 2500, men det har du ikke kontroll på selv).
HTC har en egen manuell modus. Her kan du selv sette både ISOverdi, lukker og fokus. Dette er noe bare Nokia har gjort tidligere.
Vi hadde dog problemer med å bruke den manuelle lukkertiden.
Stiller man den for høyt blir bildet naturlig nok helt hvitt, men det forblir hvitt selv når man velger en kortere lukkertid.
Vi måtte sette tilbake til automatikk før vi kunne sette lukkertiden på nytt med riktig resultat. Dette funker nok litt glattere hos Nokia.
Nokia eneste med Xenon-blits
Legg også merke til at Nokia Lumia 1020 er den eneste mobilen som har ekte Xenon-blits istedenfor bare LED-lys.
Det må også nevnes at HTC One, Samsung S5, Sony Xperia Z2 og iPhone 5S alle støtter sakte-filming med opp til 120 bilder i sekundet i 720p-oppløsning.
Last ned nye funksjoner i kameraappen
Flere modeller tillater at du laster ned nye funksjoner direkte i kameraappen. Nokia, Sony og Samsung har denne muligheten.
Alle plattformene lar deg laste ned nye kameraapper med helt egne funksjoner. Vi tar en titt på hva som følger med hver mobil.
iPhone har nok den mest begrensede appen og tillater ingen manuelle innstillinger, bortsett fra blitz. Du kan velge HDR-modus, kvadrat-format, saktefilm, seriefoto og panorama, samt bruke diverse filtre. Kamraet fokuserer og knipser raskt når du trykker på utløseren.
Retusjering
Huawei Ascend P7 har mer å by på. Modellen gir deg valget mellom en fullautomatisert Smart-modus, en «gjør vakker» funksjon som glatter ut huden. I tillegg gir den deg HDR-funksjon, panorama og stemmeutløser.
Du kan også knipse 10 seriebilder og la telefonen velge ut det beste, samt vannmerke bildene dine.
Et lydnotat-modus finnes lar deg lese inn 10 sekunders kommentarer til hvert bilde. I tillegg har kameraet Instagramliknende filtere.
I normal modus kan du i tillegg styre ISO, hvitebalanse, eksponeringskompensasjon og selvutløser. Du kan også justere både metning og kontrast.
Kameraet har også objektsporing, og smileutløser, og du får bildestabilisering på videoopptakene.
Vi savner 4K, saktefilm og bildestabilisering ved stillbilder, men alt i alt er kameraappen godt utstyrt.
Samsung har seks moduser
Samsung Galaxy S5 har 6 moduser, auto, skjønnhetsansikt, serieopptak, panorama, dobbeltkamera og virtuell tur.
Seriebildene tilbyr en rekke seriefunksjoner: Viske ut gjenstander i bevegelse, lage actionbilde, eller få kameraet til å velge ut det beste bildet.
I auto-modusen kan du bruke bildestabilisator, stille ISO-verdi, lage uskarp bakgrunn, stille hvitebalanse og eksponeringskompensasjon. Du kan også bruke en annen enhet som ekstern skjerm.
Filtre finnes også, og både 4K og saktefilm er på plass. De to siste gjør videofunksjonen veldig attraktiv.
Samme muligheter hos Sony
Sony Xperia Z2 har samme mulighetene. HTC One M8 har sin Zoe-funksjon. Det er en kort videosnutt som fanges sammen med stillbildet.
Du kan bruke både front og hovedkameraet samtidig eller lage et 360 panoramabilde, altså et bilde hvor du kan kikke deg rundt i ettertid.
HTC har også valgt å ha et ekstra kamera på baksiden som skal fungere sammen med hovedkameraet.
Dette kan gjøre bakgrunnen uskarp, eller gi en morsom 3D-effekt. Vi er ikke sikre på om disse funksjonene rettferdiggjør kostnadene for det ekstra kameraet, siden slike sjelden fungerer optimalt.
I manuell modus kan du styre ISO-verdi, hvitebalanse, lukkertid og fokus. Det er bra, selv om vi ikke syntes det fungerte like bra som hos Nokia.
Du finner også Instagram lignende filtre du kan bruke, samt en sminkefunksjon som jevner ut ansiktshuden.
Mest imponerende er hastigheten på utløseren. Den er lynkjapp, noe som er viktig for å få tatt bildene i riktig øyeblikk.
Eneste med Windows Phone
Nokia Lumia 1020 er eneste telefon i testen som kjører Windows Phone. Her er det litt vanskeligere å få oversikt da det i utgangspunktet ligger tre kameraapper inne.
Nokia Pro Cam, Nokia Smart Cam og Windows Phone standard kamerapp.
I tillegg kom Nokia med ny funksjonalitet til Lumia 1020 tidligere i år, noe som medførte at du måtte laste ned en fjerde kameraapp, Nokia Camera.
Vi velger å holde oss til sistnevnte, fordi den gir mulighet til å fotografere i råformat. Det er det ingen andre mobiler som tillater, utenom Nokias egen Lumia 1520.
Denne funksjonen er selve prikken over i'en i forhold til bildekvalitet.
Sammen med Sony Z2 er Nokia også den eneste mobilen med en dedikert kameraknapp som du kan bruke som utløser.
Ellers får du muligheten til å stille på både hvitebalansen, ISO-verdien og kompensasjon manuelt.
Som på HTC One M8 kan både fokus og lukkertid stilles manuelt, noe som gir mye merverdi.
Kameraet støtter også såkalt bracketing, med opp til 5 bilder med forskjellig eksponering. Det ligger flere fotoapper inne, blant annet en egen panoramaapp.
Nokia Lumia 1020 er ikke mobilen med flest standard fotofunksjoner. Dog har den de beste funksjonene for optimal bildekvalitet.
MInus for at det tar et par sekunder før kameraknappen er klar for nytt bilde når du har aktivert råbildet. Likevel må man nesten forvente dette når mobilen skal ha tid til å lagre bildefiler på opptil 50 MB.
Ulike funksjoner for bedre bilder
Sony Xperia Z2 er rik på funksjoner. Her har du fremragende auto, manuell modus, 4K-video, timeshift, uskarp bakgrunn, kreative filtre, og panorama funksjon.
Du får også seriefoto med utvelgelse av beste bilde, egen funksjon for Vine-videoer og en Argumented Reality-modus.
Det innebærer at telefonen legger inn datagenererte elementer i bildet ditt.
I manuell modus kan du stille inn både eksponeringskompensasjon, hvitebalanse og ISO-verdi. Bildestabilisator og HDR er også på plass. Også liker vi den dedikerte kameraknappen.
Det viktigste er dog kvaliteten på de ferdige bildene. Les om hver av testmodellene i sakene under.
Nokia Lumia 1020
Testvinneren gir sylskarpe bilder.
Oppløsning: 38 megapiksler
Sensor: 1/1.5 tomme, 1,12 mikron
Bildestabilisering: Optisk
Videostabilisering: Ja
Video: 1080, 30 bps
Saktefilm: Nei
Fotolys: Xenon og LED
ISO: 100 - 4000
Manuell hvitebalanse: Nei
Frontkamera: 1,2 mp
Frontvideo: 720p, 30 bps
Laveste nettpris: 4372 kroner hos www.deal.no
38 megapiksler i et mobilkamera kunne ha betydd mye støy og korn, men Lumia 1020 leverer svært bra.
Den har riktignok noen klare mangler som flere av de andre mobilene kan tilby. Både videoopptak i 4K og saktefilm-funksjon savnes.
Modellen utnytter ikke sine 38 megapiksler fullt ut, men detaljeskarpheten i bildene ligger langt foran de andre kameraene i testen.
Første gang vi testet 1020 var vi kritiske til at lyse områder fort brente ut ved overeksponering.
Ved å tillate råbilder har det problemet også blitt fikset. Bedre kameramobil får du ikke.
Sony Xperia Z2
Svært god oppløsning på bildene, samt mange innstillingsmuligheter.
Oppløsning: 20,7 megapiksler
Sensor: 1/2.3 tommer, 2 mikron
Bildestabilisering: Ja
Videostabilisering: Ja
Video: 1080p, 60 bps
Saktefilm: 720p, 120 bps
Fotolys: Ja
ISO: 50-800
Manuell hvitebalanse: Ja
Frontkamera: 2,2 mp
Frontvideo: 1080p, 30 bps
Laveste nettpris: 5299 kroner hos www.ellos.no
På en god andreplass må vi sette Sony Xperia Z2. Også den hjelpes fram av høy oppløsning og gode innstillingsmuligheter.
Her er dessuten saktefilmfunksjon og 4K på plass.
Samsung Galaxy S5
Bronsevinneren har en rekke spennende funksjoner.
Oppløsning: 16 megapiksler
Sensor: 1/2.6 tommer, 1,12 mikron
Bildestabilisering: Ja
Videostabilisering: Ja
Video: 4K, 30 bps
Saktefilm: 720p, 120 bps
Fotolys: Ja
ISO: 50-800
Manuell hvitebalanse: Nei
Frontkamera: 2 mp
Frontvideo: 1080p, 30 bps
Laveste nettpris: 5099 kroner hos www.ps.no
Vi velger Samsung på en tredjeplass, selv om det er så godt som delt med HTC One M8. Samsung sin modell har 6 moduser, Auto, Skjønnhetsansikt, serieopptak, Panorama, dobbeltkamera og virtuell tur.
Samsung har flere medfølgende funksjoner og støtter dessuten opptak i 4K.
HTC One M8
Fungerer best under dårlige lysforhold.
Oppløsning: 4 megapiksler
Sensor: 1/3 tommer, 2 mikron
Bildestabilisering: Nei
Videostabilisering: Ja
Video: 4K, 30 bps
Saktefilm: 720p, 120 bps
Fotolys: Doble LED
ISO: 100-1600
Manuell hvitebalanse: Ja
Frontkamera: 5 mp
Frontvideo: 1080p, 30 bps
Laveste nettpris: 5489 kroner hos www.netonnet.no
HTC One M8 er god under dårlige lysforhold, men det er også dens mest fremtredende styrke. I godt lys blir den lave oppløsningen en ulempe
så snart man ønsker store forstørrelser, eller vil beskjære eller zoome inn på detaljer i bildet.
Apple iPhone 5S
Tar gode bilder, men skjemmes av svært få funksjoner.
Oppløsning: 8 megapiksler
Sensor: 1/3 tomme, 1,5 mikron
Bildestabilisering: Nei
Videostabilisering: Ja
Video: 1080, 30 bps
Saktefilm: 720p, 120 bps
Fotolys: Doble LED
ISO: Ukjent
Manuell hvitebalanse: Nei
Frontkamera: 1,2 mp
Frontvideo: 720p, 30 bps
Laveste nettpris: 5158 kroner hos www.coolshop.no
Bildene blir bra, men få funksjoner og så godt som ingen manuell kontroll trekker ned. Mye kan dog gjøres med nedlastede apper.
Huawei Ascend P7
Testens taper har et ok kamera.
Oppløsning: 13 megapiksler
Sensor: Ukjent
Bildestabilisering: Nei
Videostabilisering: Ja
Video: 1080: 30 bps
Saktefilm: Nei
Fotolys: Ja
ISO: 100-800
Manuell hvitebalanse: Ja
Frontkamera: 8 mp
Frontvideo: 1080p
Laveste nettpris: 3298 kroner hos www.banzai.no
Huawei Ascend P7 synes vi gir den dårligste bildekvaliteten.
Her mistenker vi en svært liten bildebrikke siden telefonen er såpass tynn, og det blir fort grøtete i detaljene.
Det er likevel et ok kamera selv om vi syntes det kom dårligst ut i denne sammenhengen.
Denne saken ble første gang publisert 28/07 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.