Bak med barna

Slik viderefører du din egen bakeglede til barna

Her får du tipsene som gjør baking med barna til en suksess.

SMÅ KOKKER: Lær barna å bli selvstendige på kjøkkenet, så kan de lage kanelbollene selv mens du tar deg en hvil på sofaen neste gang. Foto: Per Olav Sølvberg.
SMÅ KOKKER: Lær barna å bli selvstendige på kjøkkenet, så kan de lage kanelbollene selv mens du tar deg en hvil på sofaen neste gang. Foto: Per Olav Sølvberg.
Sist oppdatert

Kjøkkenet er en glimrende arena å starte med selvstendighetslæring.

Det går fint an å ha med barna på kjøkkenet, og det er mye selv de minste kan klare på egenhånd om vi voksne tar oss tid til å vise hvordan det skal gjøres.

Tar de voksne seg tid til å la barna føle seg trygge og bli selvstendige på kjøkkenet, vil barna få igjen for det resten av livet.

Den kjente barnepedagogen Maria Montessori mente at barnas indre behov best kan uttrykkes slik: Hjelp til å gjøre det selv.

Det betyr at barnet har et iboende ønske om å gjøre ting på egenhånd.

Huskeliste for å lykkes med små kjøkkenhjelpere

Før vi lar barna være med på kjøkkenet, er det noen viktige ting vi voksne må tenke gjennom, slik at matlagingen blir en god opplevelse for alle.

RIKTIG MENGDE: La barna måle opp en ingrediens i en egen bolle, og deretter helle det over i bakebollen. På den måten er det lett å rette opp eventuelle feilberegninger. Foto: Per Olav Sølvberg.
RIKTIG MENGDE: La barna måle opp en ingrediens i en egen bolle, og deretter helle det over i bakebollen. På den måten er det lett å rette opp eventuelle feilberegninger. Foto: Per Olav Sølvberg.

1. Ha god tid

Barna jobber senere enn oss voksne, så når de minste skal være med på kjøkkenet må man ha god tid. La dem bruke den tiden de trenger. Ikke mas og stress, det blir det bare dårlig stemning av.

Les også: Fem oppskrifter på deilig gjærbakst

2. Det blir mer søl

Per Olav Sølvberg

  • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
  • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
  • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
  • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

Barna søler mer enn oss voksne, så litt gris og søl må man regne med. Det gjør ingenting. Lær barna at også opprydning er en viktig del av kjøkkenarbeid.

3. Det blir ikke perfekt

Når barn for eksempel triller boller blir de gjerne ikke så store og runde som du hadde tenkt deg. Men hva gjør vel det? Det finnes ikke noe mer sjarmerende enn en stolt baker som byr frem sine skrukkete boller med et stort, fornøyd smil.

4. Vær forberedt

Barn er ikke spesielt tålmodige. Det er lurt å finne frem alle ingrediensene og redskapene før dere begynner, slik at bakingen kan starte med en gang.

KLARER SELV: La barna bruke desilitermål og vekt til å veie og måle. La meg få holde den helt selv, sier Filippa til mamma. Foto: Per Olav Sølvberg.
KLARER SELV: La barna bruke desilitermål og vekt til å veie og måle. La meg få holde den helt selv, sier Filippa til mamma. Foto: Per Olav Sølvberg.

Les også: Slik lager du ispinner av frosne bananer

5. Tenk praktisk

SELVGJORT ER VELGJORT: Barnas egne kanelsnurrer passer pefekt å spise som niste på tur. Eller egentlig når som helst. Foto: Per Olav Sølvberg.
SELVGJORT ER VELGJORT: Barnas egne kanelsnurrer passer pefekt å spise som niste på tur. Eller egentlig når som helst. Foto: Per Olav Sølvberg.

Ta oppskriften trinn for trinn. La barna måle opp en ingrediens av gangen i en egen bolle, og deretter helle det over i bakebollen. Bruker de en egen skål til å måle opp i, blir det lett å fikse om det skjer en feil. For eksempel når sukker skal veies, og det plutselig blir 200 gram i stedet for 150. Da heller man det bare tilbake og begynner på nytt.

6. Baking er praktisk matematikk

Baking er en fin aktivitet for å lære barna om matematikk i dagliglivet. Kan barna lese, kan dere lese oppskriften sammen. Snakk om forkortelsene og forklar hva de betyr.

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2014, og sist oppdatert 03/04 2018.

Les også