Sykemeldte gravide:
Noen ganger har jeg lyst til å spytte i ansiktet på folk som sier "svangerskap er ingen sykdom".
Redaktør av Foreldre.no Susanne Kaluza svarer på kritikken mot sykemeldte gravide.
KOMMENTAR: Se for deg at du er mann. Du kaster opp flere ganger om dagen.
Går du på jobb? Hører du noen si "oppkast er ingen sykdom"?
Se for deg at du er mann. Du har så vondt i ryggen at du må gå med krykker.
Går du på en jobb der du må stå hele dagen? Eller en der du må sitte i en kontorstol?
Hører du noen si "å ha så sterke smerter når du beveger deg at du må gå med krykker er ingen sykdom?
Eller hører du på legen som sier arbeidet bør trappes ned slik at tida i en avgrenset periode heller kan veksles mellom bassengtrening eller annen lett aktivitet som styrker musklene og lemper på smerten og restitusjon, -noe som kan gjøre at tilstanden faktisk går over og ikke blir en kronisk sykdom du må slite med i årevis?
Se for deg at du er mann. Du blør neseblod hver dag i tre måneder/du har så sterk migrene at du ser ordene svømme foran øynene dine på dataskjermen/du er så trøtt at du kollapser i seng hver dag du kommer hjem fra jobb og må sove fra 17-7 for å ha krefter nok til neste arbeidsdag.
Er det noen som mistenkeliggjør deg om legen din da vurderer formen din dithen at du i en avgrenset periode bør fokusere mindre på jobb og mer på helsa? Selvsagt ikke.
Som kvinne har jeg hatt alle disse plagene når jeg har gått gravid med mine to - snart tre - barn.
Samtlige seks svangerskap har vært forskjellige, - jeg har heldigvis ikke hatt alle plagene samtidig - og jeg kunne på ingen måte dratt noen slutninger av hvordan det "er" for kvinner flest å være gravid, basert på ett av dem.
Er du gravid? Dette er de mest vanlige plagene.
Hver bidige graviditet er det likevel noen som drar opp "gravide sykemelder seg for lett"-debatten, noe som er med på å mistenkliggjøre samtlige gravide som ikke makter å stå i 100 prosents jobb i samtlige tre trimestre.
I dag er det VG som har spadd opp et debattinnlegg fra en direktør og en arbeidsgiverforeningssjef som har satt sinnene i kok i Danmark med utsagn som:
«Før bet man i seg kvalmen eller gikk på jobb med verkende bekken»
I min forrige graviditet var det Kristin Clemet som atter dro "da jeg var ung var det iiiingen sykemeldte gravide" -kortet med uttalelse som:
"Da jeg selv gikk gravid var vi ikke nødvendigvis mer syke enn ellers. Nå ser vi at dette sykefraværet har økt veldig."
Det burde være unødig å understreke at vi har langt flere fullt sysselsatte kvinner i dag, og at politikere med skrivebordsjobber i liberale miljøer kanskje heller ikke så hele virkeligheten for de tusenvis av sykepleiere/butikkansatte der ute, som ikke bare kan ta seg en dag med hjemmekontor.
(Forøvrig økte heller ikke andelen sykemeldte gravide mer enn andelen sykemeldte generelt da Clemet kom med uttalelelsene sine, men det er jo mye mer gøy og tabloid å fremstille gravide som spesielt late.)
Selv satt jeg med krykkene ved siden av meg og følte hvordan hun nok en gang ga meg klump i magen, for å levere neste ukes 40 prosent sykemelding til sjefen på jobben jeg elsket og veldig veldig mye heller ville være på enn å tilbringe formiddagen på Vestkantbadet sammen med ti, femten andre damer med sterke bekkensmerter.
Det mest deprimerende av alt? Samtlige unntatt tre var ikke gravide lenger en gang, men slet med kroniske smerter seks måneder, ett år, tre år etter fødsel.
La meg først få understreke hovedproblemet med setningen: Det er aldri gravide som "sykemelder seg", det er legen som etter en medisinsk vurdering skriver ut en sykemelding fordi de etter en helhetsvurdering mener det er det beste for helsa for mor og barn.
Jeg har de siste månedene ofte hatt lyst til å spytte i ansiktet på folk som sier "svangerskap er ingen sykdom". Jeg tviler ikke på at det finnes kvinner som har enkle svangerskap. Hurra! Fantastisk for dem!
Men utsagn av den typen er bare med på å skape et inntrykk av at det er noe svakelig med de av oss som får så mye plager at legen vurderer en sykemelding, hel eller delvis, som nødvendig for å ivareta helsa til mor og det spirende liv. Et inntrykk av at det er de sterke som klarer full jobb og graviditet, mens det er de late som "sykemelder seg".
Svangerskap er i seg selv naturligvis ikke noe helseproblem, men endel av symptomene det ofte fører med seg - som kvalme/smerter/migrene/trangen til å sove 14 timer om dagen- er.
De første tre månedene av denne graviditeten var jeg kvalm 24 timer i døgnet. Noen dager, -som dagen jeg dro på Aschehoug for å presentere Mammarådet for markedsavdelingen sammen med de andre av vårens forfattere - var jeg så kvalm at jeg hadde synsforstyrrelser fra jeg våknet og til klokka var 16. Jeg dro likevel på Aschehoug og holdt innlegget mitt. Så sendte redaktøren meg hjem i en drosje, fordi ansiktsfargen min var like levende som et A4-ark.
Etter et kveldsmøte på NRK måtte jeg sitte med hodet mellom beina i en halvtime. Kroppen min taklet rett og slett veldig dårlig å måtte være våken til klokka 23, når jeg vanligvis pleide å legge meg rundt barne TV.
I VG-artikkelen kommer det fram at det i den høye andelen sykemeldte gravide ikke er skilt mellom 100 prosents sykemeldte og de som er sykemeldt f.eks 20 prosent. Er det virkelig så rart at det å bære rundt på noe som føles som kanonkule gjør at endel kvinner må trappe ned arbeidstida noen prosent?
Det er heller ikke til å komme bort fra at det er lettere å kombinere full jobb og graviditet når du ikke har barn fra før og kan gå hjem og trene eller legge deg på sofaen etter endt arbeidsdag fremfor å vagge videre til skole og barnehage, kle på og vaske, bysse og leke, trøste og bære.
Nå er formen bedre og jeg er i hundre prosents jobb. Og det er her jeg mener de danske debattantene har et poeng. For fremfor å mistenkliggjøre kvinnene som følger legens råd, er det langt mer fruktbart å se på hvordan arbeidsgiverne møter gravide kvinner.
Andre dagen min i ny jobb lå en brosjyre og ventet på meg på jobben:
"Kjære deg som er gravid i Egmont Hjemmet Mortensen". Deretter fulgte en gratulasjon over graviditeten, og en invitasjon til tre trekantsamtaler i løpet av svangerskapet der min nærmeste leder, en jordmor og jeg skulle snakke sammen med tema: "Hva kan vi som bedrift gjøre for å tilrettelegge for deg i arbeidsdagen". Er det hormonelt å si at jeg ble rørt?
For det er ofte ikke så mye som skal til. Da jeg jobbet som nyhetsjournalist og i første trimester gjespet meg gjennom kveldsvakter som minimum varte til midnatt, og gjerne til to og ett på natta, ga sjefen min (som tilfeldigvis hadde gravid kone samtidig og dermed var over gjennomsnittet oppdatert på gravides ve og vel!) meg lov til å slippe turnus til formen bedret seg. Andre ganger har det hjulpet med hjemmekontordager, kortere arbeidsdager eller mulighet for fysioterapi i arbeidstida.
Med det er slett ikke alle som har like stor forståelse for at det faktisk krever litt å vokse fram et helt menneske inni magen, og at arbeidsgiver har mye å tjene på å være litt fleksible og tilrettelegge slik arbeidsmiljøloven faktisk pålegger dem. Jeg har i mine tidligere graviditeter både blitt møtt med stor velvilje på arbeidsplassen når jeg i perioder har trengt alt fra 0 til 20 til 100 prosents sykemelding, og med kommentarer av typen:
"Journalister som ikke klarer å stå i full jobb når de er gravide får pokker heller søke permisjon fra stillingen sin og ta seg jobb i resepsjonen."
Svangerskap er ikke -og bør ikke være- noen konkurranse om hvem som er tøff nok til å jobbe 100 prosent og gå Birken når de er 8 måneder på vei. Hvordan kroppen reagerer på graviditet - eller annen sykdom for den saks skyld - dreier seg 10 prosent om et godt utgangspunkt og 90 prosent om flaks.
Om jeg kommer til å klare å stå i jobb 100 prosent fram til termin denne gang? Jeg vet ikke. Jeg håper det.
Når jeg kommer hjem fra jobb på kvelden er jeg for sliten til å trene, slik de danske direktørene mener jeg må gjøre, men jeg går med flate sko, tar museskritt når jeg går og forsøker å unngå å sitte med bena i kors slik at bekkensmertene ikke skal bli verre. Foreløpig har jeg både en jobb og en sjef som gjør det mulig å kombinere en tøff graviditet med en spennende jobb. Men den dagen legen min sier jeg må trappe ned for å bevare helsa mi eller helsa til barnet i magen min, kommer jeg til å gjøre det. Forhåpentligvis uten at uttalelser som dem i dagens VG skal gi meg dårlig samvittighet.
Har du vært sykemeldt i svangerskapet? Hvordan synes du arbeidsplassen din taklet graviditeten?
Og er du enig med de danske sjefene i at flere gravide nå bør "bite i seg kvalmen" og "verkende bekken" og komme seg på jobb?
Les også:
Dette har du krav på når du er gravid
Gravid? Her er tegnene som røper deg
Dette gjør det lettere å være gravid
Denne saken ble første gang publisert 04/02 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.