Dette lurer gravide på

10 pinlige spørsmål vi ikke tør spørre jordmor om

Vi har spurt jordmor alt du synes det er for flaut å spørre om selv.

NORMALT ELLER UNORMALT? Jordmor Lysne forteller at det er viktig for mange å være trygg på jordmor før de spør spørsmål de selv mener er pinlige.
NORMALT ELLER UNORMALT? Jordmor Lysne forteller at det er viktig for mange å være trygg på jordmor før de spør spørsmål de selv mener er pinlige. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Mange kvinner opplever en eller annen form for pinlige eller ubehagelige problemer i løpet av graviditeten. Ikke alle er like komfortable med å ta opp temaene med jordmor eller lege fordi de føler det er "pinlig" eller "unormalt".

Heldigvis finnes det svar og løsninger på det meste.

Vi har samlet 10 pinlige spørsmål om alt fra sex til fødsel - og spurt to jordmødre om de spørsmålene mange gjerne ikke tør å spørre om.

- Ingen spørsmål er rare

Privatpraktiserende jordmor Katrine Sommerfeldt Lysne, forteller til Foreldre.no at hun opplever at kvinner stoler på at jordmødre har mye kunnskap - og at de generelt er en trygg person å spørre.

Hun forteller at ingen spørsmål er rare.

- Vi er vant til å snakke med kvinner om sex, svangerskap, fødsel og alt rundt dette. Flere har spurt om de ser normale ut nedentil. Da er det lurt å spørre jordmor for vi har sett mange, forteller hun.

Hun tror kvinner ofte er flaue fordi kvinnekroppen er noe privat, og fordi svangerskapet oppleves som en svært privat og intim situasjon.

- Mange trenger trygghet for å tørre å spørre om de viktigste spørsmålene. Dette skapes best ved at kvinnen går til samme person gjennom hele svangerskapet - og ved at hun velger denne personen selv, sier hun.

Under følger 10 spørsmål fra prøvende og de som er gravide.

Svarene har vi fått fra jordmor Katrine Sommerfeldt Lysne fra Jordmorkatrine.com, og jordmor Cathrine Trulsvik ved Jordmorteamet.

1. Jeg og samboern min prøver å få barn. Vi har prøvd i lang tid uten hell. Det jeg lurer på er hvor ofte vi bør ha sex for at sjansene for å bli gravide skal øke?

- Det er ikke så mye hyppighet, men heller når i syklusen din dere har sex som teller, forteller Lysne.

- Det er i tiden fra menstruasjonen opphører til du har hatt eggløsning at det er størst sjanse for å bli gravid, sier hun.

Lysne forteller at sædcellene kan leve opp til en uke, men at egget bare lever 24 timer etter at det har løsnet.

- Eggløsningen pleier å finne sted ca dag 14 i en 28 dagers syklus. Da er det lurt at sædcellene er på plass og venter på egget.

Sjekk vår eggløsningskalkulator her.

2. Hvilke stillinger er det som er mest effektive for å bli gravid?

- Man kan bli gravid i alle stillinger der penis trenger inn i skjeden. Det er sannsynlig at flest sædceller når livmor og eggledere om mannen får utløsning dypt inne i deg, forteller Lysne.

Stillinger bakfra, eller hvis du slår bena rundt livet hans når han ligger oppå deg er noen eksempler som jordmor Lysne foreslår.

3. Jeg har hørt at enkelte ting man spiser under en eggløsning kan være med på å bestemme kjønnet på barnet. Er det noe sannhet i dette?

- Nei. Det er ikke meg bekjent.

4. Hvis jeg legger på meg mye under graviditeten som følge av at jeg "spiser for to", vil ungen min da bli en feit unge?

- Ja, det kan den bli. Men ikke alltid, forteller Lysne.

Hun råder til å ikke spise for to.

- Når det er sagt er det viktigere hva du spiser enn akkurat hvor mye. Unngå mye sukker, salt og mettet fett. Mange gravide trenger å spise litt og ofte for å holde kvalmen i sjakk, forklarer jordmoren.

5. Er det sant at menn kan føle hodet på babyen når man har sex under graviditeten? Hva med hvis hodet er festet?

Lysne forklarer at hvis hodet står festet svært godt nede i bekkenet på slutten av graviditeten, kan man teoretisk kjenne hodet til barnet hvis penis trenger dypt inn.

- Det er ikke farlig å ha sex når man er gravid om alt er normalt med svangerskapet. Alle må velge selv hva som kjennes riktig for seg, forklarer hun.

6. Jeg er redd for å få orgasme nå mens jeg er gravid. Har nemlig hørt at det kan sette i gang fødselen. Stemmer det?

- Det er sant at en orgasme kan sette i gang en fødsel, men kun dersom alle de andre faktorene ved en fødselsstart er til stede samtidig. Blant annet må livmorhalsen være moden. Det betyr at du trygt kan ha orgasme gjennom svangerskapet uten å værer redd for at det alene skal sette i gang fødselen, beroliger jordmor Cathrine Trulsvik ved Jordmorteamet.

I en orgasme frigjøres et hormon som heter oxytocin. Kjærlighetshormonet vårt. Dette hormonet er det samme som utløser riene og er selve drivkraften under fødselen.

Trulsvik forklarer at det også er mange andre faktorer som må være til stede for at en fødsel skal kunne gå i gang. Blant annet må livmoren være moden.

7. Mannen min maser om sex, men jeg føler det er litt "fullt der inne". Hva er den beste stillingen?

- Sidestilling hvor mannen ligger bak kan være en god stilling. Det oppleves av mange som mindre vondt og gir bedre plass, da magen "ikke er i veien". Det er derfor en mer avslappet stilling for kvinnen og det blir dermed lettere for henne å oppnå nytelse og orgasme, forklarer jordmor Trulsvik.

Her finner du flere stillinger dere kan prøve under graviditeten.

8. Jeg sliter med med hemoroider og har ikke gått på do på åtte dager. Hjelp. Er dette normalt?

Trulsvik forklarer at hemoroider er veldig vanlig, spesielt blant gravide. Dette er fordi det er hormonelt utløst.

- Man kan få det bare fordi man er gravid og hormonell. Det kan bli værre når man presser under fødselen. Hemoroider kan bli borte etter fødselen men kommer ofte tilbake i forbindelse med menstruasjon videre i livet, forteller hun.

Hun råder til å ikke gå rutinemessig på jerntabletter under graviditen da det bidrar til å gjøre deg hard i magen.

- Dersom det er en medisinsk grunn til å bruke jerntabletter er det ekstra viktig å drikke nok, minst to liter væske om dagen. I tillegg er det lurt å spise hyppige, små måltider med fiber som frukt, grønnsaker og grove kornsorter, råder hun.

9. Hva er slimproppen? Hvordan kan jeg vite at det er den?

- Slimproppen er veldig uinteressant og har lite med en fødsel å gjøre. Noen opplever å ha en del murring og økt utflod i forbindelse med at det nærmer seg termin og fødselsstart, sier hun.

Trulsvik forklarer at det i denne utfloden kan være en propp-liknende sak som er litt rød-gul-grønn- aktig.

- Den har ingen betydning for når fødselen går - eller ikke går i gang. Det er veldig forskjellig fra person til person, sier hun.

10. Jeg har hørt at man kan revne ned til rumpehullet. Jeg er utrolig redd for dette. Hva kan jeg gjøre for å unngå å revne under fødselen?

Trulsvik forklarer at det viktigste er å passe på at du er frisk i vevet nedentil.

- Pass på at du ikke har sopp eller liknende. Det er veldig vanlig med sopp når man er gravid, og da bør det behandles med Canesten. Både krem og den vaginale stikkpillen som følger med i pakningen, sier hun.

Hun forteller at dersom man ikke behandler underlivssopp, blir vevet veldig hovent. Det bidrar til dårligere blodgjennomstrømning i vevet og det kan gjøre at det revner lettere, eller blir lettere rifter.

- Du kan massere mellomkjøttet med olje noen uker før fødselen, men det er ikke avgjørende. Et friskt vev nedentil er det viktigste og gir deg Et friskt vev nedentil er det viktigste og gir deg det beste utgangspunktet for å ikke revne. Et godt samarbeid med jordmor i tillegg til å lytte til kroppens signaler, vil hjelpe deg å finne en god rytme når du skal trykke ut babyen, råder hun.

Les også:

Disse er i faresonen for fødselsrifter

Ja-mat for gravide

Guide til sex under graviditeten

Slik øker du sjansen for å bli gravid

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2014, og sist oppdatert 18/04 2018.

Les også