Karriere og barn
- Det går helt fint an å ha full jobb og tre barn uten å bli utslitt
- Det går helt fint an å ha full jobb og tre barn uten å bli utslitt.
Går det an å ha full jobb og tre barn uten å bli altfor stresset? Her er det delte meninger.
Mange mener at det er vanskelig å kombinere jobb og privatliv og det er ikke mulig å være 100 prosent tilstede begge steder.
Det er vanlig at småbarnsforeldre har dårlig samvittighet fordi vi ikke klarer å gjøre så mye som vi ønsker å gjøre.
Vi strekker oss langt og sier ja til alt. Det kan også gi oss mange bekymringer.
Her er mammabekymringene du kan droppe.
Mange sliter
I sin virksomhet som karriereutvikler - og veileder ved To Be Academy, møter Odd Fylling ofte folk som har jobbet noen år og som har mistet energien. De vil videre. Ofte er dette slitne kvinner som har mestret både karriere og barn.
Han er utdannet ingeniør, prosjektleder og coach og har lang erfaring med å hjelpe folk som sliter med å kombinere familie og jobb.
- De skal være så mestre på alle områder og er ekstremt pliktoppfyllende. De tar seg av både barn og hjemmet, samtidig som de presterer like bra på jobben som før de fikk familie. Presser du deg for hardt er det fort gjort å "møte veggen", forklarer Odd Fylling.
Trenger forandring
Vi fikk mange kommentarer på vår Facebook-side da vi spurte om lesernes meninger
"Det er deilig og omgås voksne igjen, men fryktelig stress med all den dårlige samvittigheten overfor barn som må i barnehage. Når man er i full jobb må man må gå tidlig fra huset - og føler aldri det blir ryddet nok".
"Jeg er så heldig å få en fantastisk dagpappa i nabohuset til å passe gutten og jeg føler meg 100 prosent trygg, dette gjør nok sitt til at jeg klarer å slappe av i forhold til jobb. Det hadde nok ikke blitt like lett å levere han i barnehage (9 måneder gammel) for så å gå på jobb! Kort oppsummert har det egentlige vært en befrielse, men jeg småløper jo hjem fra jobb da for jeg gleder meg sånn til å se han igjen".
"Syns det går greit å kombinere jobb og barn etter to år. Mye bedre med en glad toåring i barnehagen og et ettåring som gråter. Jobber også en time bedre hver dag og det gir en mye bedre hverdag".
"Synes det var grusomt å måtte ha ettåringen i barnehagen full tid, så jeg gikk ned til 80 prosent stilling, slik at jeg fikk hentet han en time tidligere hver dag Stor forskjell på ungen!"
Han forteller at personen i slike tilfeller ofte har hatt fokus på feil oppgaver og behøver en forandring.
Da er det viktig å justere det som ikke fungerer. Og ja, det går helt fint an å ha full jobb og tre barn uten å bli utslitt, mener coachen.
Her handler det om riktige tanker og handlinger.
For mange fungerer det helt fint å kombinere full jobb og familie.
- Men bruker seg selv på feil måte og lar problemene på jobben smitte over på familien og motsatt, får du et problem. Da er det viktig å sortere hva som hører til hvor og ta grep om situasjonen.
Det handler kort fortalt om å parkere bekymringer og "kobler av og på!"
Har du lyst til å snakke om nattevåk og barnas problemer på jobben, kan du for all del skavle om dette over en kaffekopp eller i lunsjen. Men så er du ferdig! Prøv å ikke la det putre og gå utover dagen. Det stjeler både energi og fokus. Det samme gjør jobb-bekymringer som dukker opp om natten.
Coach Odd Fylling har to tips til hvordan du kan få den beste dagen på jobb - i tillegg til kvalitetstid hjemme med familien:
1. Når arbeidsdagen begynner kan du bruke 2-3 minutter på å tenke over hvordan dette kan bli en god dag. Hva ønsker du å oppnå? Hva er et godt resultat?
2. Når du går for dagen bruker du 2-3 minutter på tenke over hvordan det har fungert på jobben i dag. Hva er du fornøyd med? Hva var vanskelig? Hva ønsker du å gjøre annerledes i morgen? Ved å evaluere dagen din lærer du noe og du får kontroll. Stressnivået synker og det er mindre sjanse for at du tar med negativer tanker om jobben med deg hjem.
Forventningspress
- Det har liksom blitt målestokken på en vellykket likestilt kvinne hvor kjapt hun etter fødsel klarer å presse seg inn igjen i karrieredrakta. Og fra både politikerne og damemagasinene får vi kvinner høre at du kan faktisk både være superkvinne på jobb og supermamma hjemme. Det skaper en del forventninger til kvinner jeg ikke synes noe om, sier Karianne Gamkinn.
Hun er skribent og foredragsholder, driver av PR-firmaet Gamkinn Media og bloggen Mammadamen.com. Tidligere i år ga hun ut boka "Beklager, jeg må være mamma" om hverdagslivet med mann og to små barn. Karianne Gamkinn har selv slitt med å kombinere karriere og småbarnsliv - og sa for et par år siden opp fast jobb for å få starte eget firma og få mer frihet i hverdagen.
- Mannen min og jeg har valgt å veksle på å jobbe mindre i perioder, og jeg har sagt opp jobb og startet for meg selv for å ha mer fleksibilitet til barna. Livet går i faser. Småbarnstiden da barna trenger foreldrene aller mest, og har størst behov for å ha det roligere, er noen få år. For min del er det viktig å være så mye tilstede jeg kan, også mentalt, denne fine tiden.
Det er viktig å tenke gjennom at det handler om prioritering, mener forfatteren.
- Velger begge foreldrene full jobb, betyr det for de aller fleste lengre dager i barnehagen for barna, SFO for skolebarna, mindre tid til å kunne hjelpe med lekser og å være med barna på andre aktiviteter og generelt mindre tid til et roligere familieliv.
Ikke for alle
Hun mener det ikke fungerer for alle å kombinere karriere med foreldrerollen, og alle har heller ikke ønske om å ha en karriere. Det er viktig å respektere også slike valg. Det må være rom for å velge det som passer best for sin familie uten å bli stigmatisert som bakstreversk femtitallshusmor selv om man velger å være hjemme eller jobbe redusert noen år mens barna er små.
- Så selv om det for noen kan fungere å kombinere to foreldre i full jobb og tre barn, passer det overhodet ikke for alle. Min erfaring er at det ikke er enkelt å få til på samme tid. Jeg prøvde og kjente meg lenge utilstrekkelig og følte meg både som en udugelig arbeidstaker og elendig mamma fordi jeg ikke fikk det til. Jeg måtte sette meg ned å tenke gjennom hva jeg ønsket og gjøre en bevisst prioritering. Det hjalp, forteller Karianne Gamkinn til Foreldre.no
Les mer:
8 råd til foreldre i tidsklemma
20 tips som sikrer hverdagslykken
Denne saken ble første gang publisert 04/01 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.