Test av babycall 2013
Stor test av babycaller
Vi har testet 8 babycaller. Det er store forskjeller.
Om testen:
Utvalget er basert på hvilke modeller som selger mest hos de største kjedene. Det finnes en rekke alternativer på markedet.
Testkriterier - vekting i parentes
Rekkevidde (20 prosent)
Rekkevidde på enhetene er testet opp mot rekkevidde angitt av produsenten, og målt på ulike avstander utendørs, inne-til-ute, mellom etasjer (f.eks. kjeller ¿ 2. etg), i trehus og murhus/hus med betongskiller.
Batteritid (20)
Enhetene er målt på standby-tid og ved aktiv bruk. Batteritid er sammenlignet med det produsenten har oppgitt.
Lydkvalitet (25)
Lydkvaliteten er testet innendørs, og inne-til-ute på ulike avstander.
Interferens (20)
Interferens betyr at andre lyder forstyrrer og/eller blir hørbare på den frekvensen som brukes av babycallen. Interferens er vurdert under bruk. Testen viser hvordan babycallen reagerer på annet teknisk utstyr nær eller i huset, og om det oppstår andre forstyrrelser under bruk.
Design/brukervennlighet (10)
Vi har vurdert hvor enkel babycallen er å ta i bruk, om menyen er god og bruksanvisningen er lett å forstå.
Spesielle egenskaper (5)
Fortrinn og ulemper som er særegne for produktene.
Les 2017-testen av babycall med video, fra Klikk.no og Foreldre&Barn, her.
I tre måneder har to familier testet babycaller. Det er to testfamilier fra Foreldre og Barns testpanel som i ulike hus og variert terreng har testet utstyret svært grundig etter våre testspesifikasjoner. I tillegg har vi gjennomført en redaksjonell test på samme måte.
Åtte modeller har gjennomgått den grundige testen. Produsentene er Philips, Neonate og Globe International (som fører Nova-produktene).
Gode produkter
Babycallene kommer jevnt over veldig bra ut av testen. Halvparten får terningkast 5. Testvinneren er Philips avent SCD 535, som får en samlet snittkarakter på 5,2.
De andre som får en femmer på terningen er Philips Avent SCD 505 og begge babycallene fra Neonate. Supernova er aller best på rekkevidde og batteri, men scorer svakere på lydtestene.
Bestselgerne
En babycall skal gi foreldrene trygg og pålitelig kontakt med barnet mens det sover og foreldrene er for langt unna til å oppfatte babyens lyder direkte.
De åtte produktene som er valgt ut til denne testen er de mestselgende babycallene hos de store barneutstyr-kjedene. Det finnes en rekke alternative produkter på markedet.
Rekkevidde og lyd
For å sjekke hvor godt produktene er egnet til oppgavene de er tiltenkt, er de testet for rekkevidde i ulike terrenger og i bygninger med ulikt byggemateriale, som tre og mur.
Vi har foruten rekkevidde lagt mest vekt på at babycallene har god lyd og riktig følsomhet.
En god babycall skal oppfatte og formidle babyens gråt, men samtidig ikke lage støy fordi barnet snur seg i senga. Lyden skal være klar, slik at det er lett å oppfatte forskjellen på gråt og andre lyder et barn kan komme med i sovende tilstand.
En god babycall skal også greie å isolere lyder utenfra - den skal ikke slå ut av at naboen klipper gresset eller tv-en står på i naborommet. Den skal helst ikke la seg forstyrre av at husets trådløsnett er på eller at det ringer i en mobiltelefon.
Batteri og design
Gode batterier er viktig - det er klønete å bli avhengig av stikkontakter for å bruke babycallen.
Du skal kunne stole på at batteriet holder i massevis dersom du skal bruke babycallen mye i en periode. I Norge bør vi også være trygge på at utstyret kan brukes i litt kaldere vær, selv om ingen anbefaler utesoving i sprengkulde i timesvis.
God brukervennlighet innebærer at babycallen er enkel å ta i bruk og stille inn. Det visuelle teller ikke tungt, men tiltalende og moderne design er selvsagt et pluss.
Spesielle egenskaper
De åtte babycallene i testen har hver særegenheter som trekker opp eller ned. Noen har mulighet for flere babyenheter på samme foreldreenhet, som kan være praktisk om man skal overvåke flere barn. Ett av produktene har videoovervåking.
En av produsentene, norske Globe International, legger i markedsføringen vekt på at produktene er helt fri for stråling. Spørsmålet blir om dette er noe brukerne må ta med i vurderingen, siden det brukes som kjøpsargument av produsenten.
Vi har valgt å holde dette aspektet utenfor testen.
- Det er ingen grunn til å ta hensyn til stråling når man skal kjøpe babycall. Strålingsverdiene er mange tusen ganger lavere enn grenseverdiene, sier Lars Klæbo, forsker ved Statens strålevern.
Under finner du de åtte babycall-testene:
Les også:
Seks av ni barnevogner får stryk
Stor test: de beste vinterdressene
Denne saken ble første gang publisert 22/10 2013, og sist oppdatert 22/08 2017.