Når besteforeldre favoriserer

– Foreldrene mine liker ikke sønnen min

Annes (24) sønn blir sjelden bedt med når besteforeldrene drar på tur med de andre barnebarna.

VONDT: Det er vondt å oppleve at besteforeldrene prioriterer andre barnebarn. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
VONDT: Det er vondt å oppleve at besteforeldrene prioriterer andre barnebarn. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Foto: pashyksv
Sist oppdatert

Gleden var stor da Anne ble gravid for snart seks år siden. Hun husker fortsatt hvor glad moren ble da hun fortalte nyheten over den obligatoriske søndagsmiddagen hos foreldrene.

- Hun begynte å gråte. Hun klappet i hendene, ga meg og mannen min en stor klem, og så begynte hun å gråte, minner Anne, som ønsker å være anonym av hensyn til barna.

Les også: 10 kreative måter å fortelle at du er gravid på.

Sønnen fikk ikke være med

Men gleden varte dessverre ikke så lenge. I dag er sønnen fem år, og Anne opplever at besteforeldrene favoriserer søsterens barn.

- Søsteren min har to jenter. De er et par år eldre enn min sønn og relativt stille og rolige og greie å ha med å gjøre. I motsetning til gutten min. Han er veldig aktiv, har veldig mye energi og mye temperament, sier Anne og forteller om en konkret episode hun husker godt.

- En dag var vi samlet alle sammen hos foreldrene mine. Da nevnte niesen min at hun og søsteren hadde vært på Tusenfryd med besteforeldrene for noen helger siden. Jeg ble veldig overrasket, for dette hadde jeg ikke hørt noe om. Hvorfor ble ikke min sønn bedt med? Da jeg spurte moren min, unnskyldte hun seg med at det var så vanskelig å ha han med, for de var så redd for at de skulle miste han, sier Anne, og legger til at dette ikke er den eneste gangen hun har fått vite at foreldrene har tatt med søsterens barn ut på ting uten å be med sønnen.

Ikke alle barn har besteforeldre i live. Les hvordan du kan involvere barna når besteforeldre dør.

Veldig sårt

- Jeg har hørt om flere episoder der de har tatt jentene med ut på Peppes Pizza, for eksempel. De har også overnattet hos foreldrene mine flere ganger. Det har de aldri gjort med sønnen min. Jeg føler i det hele tatt at de bruker mye mer tid med de andre to barnebarna, sier Anne.

Hun kan til en viss grad forstå at foreldrene syns det er vanskelig å håndtere hennes sønn alene.

- Han er veldig aktiv. Og ja, han kan være en utfordring. Men det er likevel veldig sårt at de ikke vil bruke like mye tid sammen med han som de gjør med søskenbarna hans.

UHELDIG: Udesh Anda er spesialist i barne- og ungdomspsykologi. Han mener det er uheldig dersom barnebarna opplever å bli prioritert vekk av besteforeldrene. Foto. Erlend K. Anda
UHELDIG: Udesh Anda er spesialist i barne- og ungdomspsykologi. Han mener det er uheldig dersom barnebarna opplever å bli prioritert vekk av besteforeldrene. Foto. Erlend K. Anda

Vanskelig for sønnen

Anne bekymrer seg også for hvordan sønnen vil oppfatte forskjellsbehandlingen når han blir eldre.

- Foreløpig tror jeg ikke han legger merke til det. Han har i hvert fall ikke nevnt noe ennå. Men det kommer til å bli veldig sårt for han når han blir eldre og får med seg alt besteforeldrene finner på med søskenbarna, sier Anne.

Les også: Når barn blir utestengt fra leken.

Også på foreldreforumet Barn i Magen deles det flittig historier om besteforeldre som har favoritter.

"Bestemor sitter titt å ofte og forteller meg hvor pen den eldste jenta mi er, at hun har et sånt pent ansikt og kan bli modell. Så spør jeg om den minste ikke er pen? Men da blir hun helt stille og trekker på det...så snakker hun bare videre om hvor fin den eldste er. Og det også mens den minste sitter og hører på. Det hjelper jo ikke akkurat at den minste har fått briller." skriver en.

"Svigers vil ha med seg eldstemann på 5 på ferie, men ikke yngste på 3... Er det ok?" undrer en annen.

Mens en annen bruker deler sine egne erfaringer fra oppveksten

"Selv har jeg en bestemor som har favorittisert barnebarna sine. Barna til sønnen hennes har alltid vært bedre enn barna til dattra hennes. Jeg og min søster var ikke så gamle før vi bestemte oss for at vi ikke ville ha så mye kontakt med henne, ikke mer enn vi måtte."

Uheldig med favorisering

Udesh Anda er psykologspesialist med spesialisering innenfor klinisk barne- og ungdomspsykologi. Han mener det er uheldig dersom besteforeldre favoriserer noen barnebarn foran andre.

- Det er ikke bra. Dersom barnebarnet er så stort at det merker at besteforeldrene favoriserer søskenbarna, oppleves det som veldig sårende. Det første barn tenker når noen i dets nære relasjoner tar avstand fra dem, er at vedkommende ikke er glad i dem. Barn tenker ikke nyansert, og forstår ikke at besteforeldrene kanskje har en annen grunn til å ta avstand, som for eksempel at de ikke orker energinivået til barnet, sier Anda.

Han peker også på at favorisering av barnebarn kan føre til splittelse mellom søsken.

- Det er jo ikke søsknenes feil, men det skaper en skeivhet som fort kan føre til sjalusi. Det kan virke ødeleggende på søskenforholdet, sier han.

Ikke akseptabelt

Anda mener besteforeldre som favoriserer noen barnebarn foran andre, må ta seg sammen. Det er ikke akseptabelt.

- Jeg kan forstå at besteforeldre syns det kan være vanskelig å være sammen med barnebarn som for eksempel har mye energi, aggresjon eller som av andre årsaker er vanskelig å håndtere for besteforeldrene. Men jeg syns likevel ikke det er god nok grunn til å ekskludere barnet. Da er det besteforeldrenes ansvar å finne andre måter å være sammen med det barnebarnet på. Kanskje kan de gå en rolig tur i skogen, eller finne andre arenaer der barnebarnet trives og besteforeldrene føler at de mestrer situasjonen, sier Anda.

En pris å betale

- Besteforeldre som ekskluderer ett eller flere barnebarn, må også tenke på at når barnebarna blir større, kan det hende det er barnebarna som ikke vil ha kontakt med dem. Det er en pris de må være beredt å betale.

Les også:

Besteforeldre har ikke greie på dagens navn

9 knep som stanser mobbing

Slik gir du barnet riktig trøst

Hjelp, jeg har et monsterbarn

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også