Hjemmefødsel

- Det gjorde selvfølgelig vondt, men jeg følte meg helt trygg

Carolyn Rosten (34) har født begge barna i sitt eget hjem.

MIRAKEL: Carolyn Rosten har født begge barna hjemme i stua. Her med datteren Josie som ble født i sommer.
MIRAKEL: Carolyn Rosten har født begge barna hjemme i stua. Her med datteren Josie som ble født i sommer. Foto: Foto: privat
Sist oppdatert

Kunne du tenke deg å føde hjemme?

Det er delte meninger om dette temaet, men Carolyn Rosten (34) er sikker i sin sak; hjemmefødsel er best.

Begge hennes barn, Theo (2 ½) og Josie (2 måneder), er født hjemme i stua.

- Det har vært en positiv erfaring. Og jeg har følt meg veldig trygg hjemme, sier Carolyn til Foreldre.no

Da hun gikk gravid med Theo leste hun mye om hjemmefødsler for å finne ut hva det innebar og om det var trygt - og for henne virket det veldig bra. Mannen hennes, Trond Rosten (47), var litt usikker i starten, men ble raskt mer positivt innstilt etter at han fikk mer informasjon.

- Han har vært viktig for meg fordi han har vært så involvert i begge fødslene, sier Carolyn.

FØDETID: Trond og Carolyn skal snart få baby. Jordmor Berit Hembre er klar for å ta i mot den lille.
FØDETID: Trond og Carolyn skal snart få baby. Jordmor Berit Hembre er klar for å ta i mot den lille. Foto: Foto: privat

Begge fødslene til Carolyn har gått kjempebra. Den første gikk også veldig fort, bare to og en halv time etter at riene startet, ble Theo født.

FØDEHJELP: Ved hjelp av yogapust og støtte fra mannen og fødselshjelperne, har Carolyns to hjemmefødsler gått veldig bra.
FØDEHJELP: Ved hjelp av yogapust og støtte fra mannen og fødselshjelperne, har Carolyns to hjemmefødsler gått veldig bra. Foto: Foto: privat

Retningslinjer for tryggere hjemmefødsler

  • Rundt hundre kvinner velger hvert år å føde hjemme.
  • Planlagt hjemmefødsel med jordmor er ikke en del av det offentlige tilbudet. Tilbudet gis i dag av privatpraktiserende jordmødre uten avtale med helseforetakene eller den kommunale helse - og omsorgstjenesten.
  • Valget om å føde hjemme gjøres av kvinnen i løpet av svangerskapet. Utvelgelse til hjemmefødsel gjøres av jordmor og forutsetter fortløpende vurdering i svangerskapet og ved fødselens start.
  • For jordmødre som bistår ved hjemmefødsler er det viktig å utvikle og praktisere betryggende seleksjons- og overføringsrutiner. Det omfatter en etablert kontakt med sykehus som kan gi nødvendig bistand i uventede og kritiske situasjoner, og sørge for sikre rutiner ved overføring til sykehus.
  • Tilbud om hjemmefødsel er ikke tilrettelagt av helsemyndighetene og begrenses av om det finnes jordmødre som påtar seg ansvaret for planlagt hjemmefødsel i nærheten av kvinnens bosted.

Kilde: Helsedirektoratet

- Det gjorde selvfølgelig vondt, men jeg var rolig. Jeg er utdannet biolog og har tillit til at kroppen vet hva den skal gjøre. Så jeg slappet av og lot kroppen jobbe for meg.

Carolyn brukte ikke noe smertestillende. Hun tror det påvirker kroppen og barnet i negativ retning. Yogakursene hun tok under graviditeten hjalp henne til å puste riktig.

- Trond pustet med meg og var støttende, både fysisk og mentalt.

Å føde hjemme - hvordan tør dere? spør en småbarnsmor i vårt forum Barnimagen.

Suppe og brød

Det er jordmor Berit Hembre og doula (fødselsledsager) Heide Thorsen som har tatt imot begge Carolyns barn. Berit jobber til vanlig som jordmor ved St. Olavs Hospital, men tilbyr hjemmefødsler, svangerskapskontroller- og kurs ved siden av.

Hun har holdt på i over 20 år og tatt imot over 200 barn hjemme. Hembre og Heide har samarbeidet i fire år og har tatt imot over 30 barn sammen.

- Carolyn er veltrent, sunn og har en positiv innstilling. Første gangen fødte hun så raskt at bare doula Heide rakk frem. Da hun skulle føde for andre gang var Heide på plass før Carolyn var hjemme, og Berit kom like etterpå. Carolyn kom rett fra barnehagen! Hun og mannen hadde en fantastisk opplevelse. Det var en vakker fødsel. Hun var så sprek etter fødselen og fikk ikke én rift.

Berit og Heide følger den gravide tett og viser omsorg.

- Etter hvert blir vi glad i henne. Det er så viktig! Vi masserer og tar på den fødende. Sånn er det ikke alltid på sykehus, sier Berit Hembre til Foreldre.no

Hun mener fordelen med hjemmefødsel er det nære forholdet de får til den fødende. De blir godt kjent fordi de møtes opp til 4-7 ganger i løpet av svangerskapet og får minst tre barselbesøk.

Andres fødselshistorier er ofte mer dramatiske og skremmende.

Doula Heide lager en suppe og baker brød som hun tar med til fødselen. Når alt er over og mor har fått ammet og barnet ligger trygt inntil en av foreldrene, spiser de suppe alle sammen. Dette styrker den fødende og gir ny energi.

Tre dager etter fødselen oppsøker den nybakte familien barnelege på sykehus der de får tatt føllings- og hørselstest. Dette er et tilbud som jordmor Berit ordner, men som ikke er lovpålagt de fødende. Om foreldrene ikke ønsker dette, tar jordmor Føllings prøve selv.

Må stole på seg selv

Jordmoren fremhever viktigheten av at den fødende er trygg og stoler på seg selv.

- Min innstilling er at det er naturlig å føde og at kvinnekroppen kan det. Hadde jeg ikke hatt den innstilling hadde jeg ikke kunnet holde på med hjemmefødsler. Jeg går aldri ut av rommet når fødselen er nært forestående, slik du må regne med på sykehus der det er mer travelt.

Hennes erfaring er at sykehusfødsler blir mer samlebånd. Og at den fødende og barnet i stor grad påvirkes av lys og lyd, og fremmede som kommer og går ut av fødestuen.

- Oxytocin-hormonet, kjærlighetshormonet som er viktig for fødsel og amming, kalles også "the shy hormone". Det blir det samme som når du elsker, du klarer heller ikke gjøre det i offentligheten. Det er derfor rolige rammer og lite forstyrrelser er så viktig. Vi er gjest i hennes hjem og er der på hennes premisser.

Rolige rammer

I FØDEKARET: Carolyns mann, Trond, har vært fysisk og følelsesmessig involvert i begge hjemmefødselene.
I FØDEKARET: Carolyns mann, Trond, har vært fysisk og følelsesmessig involvert i begge hjemmefødselene. Foto: Foto: privat

Tobarnsmor Carolyn fikk gode råd og massasje av de to fødselshjelperne underveis.

VEKT: Både måling og veing skjer hjemme etter fødselen. De andre prøvene tas på sykehuset.
VEKT: Både måling og veing skjer hjemme etter fødselen. De andre prøvene tas på sykehuset. Foto: Foto: privat

Er det trygt?

  • Friske kvinner som planlegger fødsel hjemme, i en normal fødselsenhet eller fødestue opplever færre inngrep i fødselsforløpet enn friske kvinner som planlegger fødsel i sykehus. Disse kvinnene opplever også sjeldnere komplikasjoner som store blødninger og fødselsrifter enn kvinner som planlegger sykehusfødsel.
  • Samtidig har førstegangsfødende kvinner som velger en hjemmefødsel, større sannsynlighet (om lag 27 prosent) enn flergangsfødende (om lag 4 prosent), for å bli overført til sykehus før barnet er født. Hovedårsaken til overflytting fra hjemmet til sykehus er langsom fremgang i fødselen. Dersom det skjer visse uventede komplikasjoner under en planlagt hjemmefødsel, kan utfallet for mor og/eller barn bli dårligere enn i sykehus.

Vurderinger som skal gjøres av jordmor eller lege i forbindelse med ønske om hjemmefødsel:

  • kvinnen er en frisk første- eller flergangsfødende
  • kvinnen har hatt et normalt svangerskap
  • kvinnen bærer ett foster
  • bærer et foster som ligger i hodeleie
  • det er ikke påvist sykdommer som kan medføre komplikasjoner eller risiko for kvinnen eller barnet
  • tidligere normale svangerskap og fødsler

Kilde: Helsedirektoratet

Hun setter pris på de rolige rammene en hjemmefødsel gir, og tror det kan være en uvant atmosfære på sykehuset, med ukjent jordmor og sterk belysning.

Dette kan gjøre at den fødende kan bli mer anspent når hun kommer til sykehuset og dermed kan fødselen stoppe opp, tror Carolyn.

Spiste pizza og hentet i barnehagen før fødsel

Da fødsel nummer to var i gang, hentet Carolyn i barnehagen først. Doula Heide ankom faktisk hjemmet før henne.

Carolyn ville ikke gå sulten til verks, så alle spiste pizza og koste seg sammen først. Deretter satte Carolyn seg på en gymball og badekaret. Så gikk det fort. Fødselshjelperne pustet med og masserte.

Josie ble født etter to timers fødsel og bare fire pressrier.

Etterpå var atmosfæren rolig. Det var helt stille, ingen gråt. Bare hud mot hud-kontakt i en times tid. Berit og Heide vasket etter fødselen og serverte suppe og brød. De veide og målte babyen.

Carolyn mener en fordel med hjemmefødsel er at jordmoren er kjent og at hun er der hele tiden.

- Hjemmefødsel er en positiv opplevelse., mener tobarnsmoren.

Hun fikk en del reaksjoner da hun fortalte at hun skulle føde hjemme. Mange lurte på hvorfor hun var villig til å ta den risikoen.

Carolyn tror det har med kulturen å gjøre. I andre land er det mer vanlig med hjemmefødsler, mens det er mer uvanlig i Norge.

- Når jeg forteller at det gikk bra, sier folk at jeg var heldig. Men jeg var ikke så heldig, for det var en trygg situasjon og jeg hadde forberedt meg godt.

Til sykehus

Berit Hembre sender cirka 1 av 20 fødende videre til sykehus. Ofte er det fordi fødselen drøyer i tid eller at den stopper opp. Noen ganger fordi kvinnen trenger trenger mer smertelindring enn fødebasseng, varme kluter og massasje. Andre ganger fordi Berit selv blir sliten og trenger at noen andre tar over.

- Det er helt greit og det må vi akseptere. Det kan være at kvinnen trenger epidural eller keisersnitt fordi hodet til babyen er feilinnstilt. Det kan også være en lang førstegangsfødsel. Men det er ikke ofte det skjer, det er to år siden jeg sendte noen til sykehus nå.

Om Berit må sy, holder Heide den nybakte moren rolig og trøster, så hun får tankene vekk fra syingen.

- De som har hatt skrekk fra tidligere sying på sykehus, får et helt annet forhold til dette. 50 prosent av våre fødende må ikke sy, og av de som må det har de bare førstegradsrift, som er veldig lite. Blødning etter fødselen er det også mye mindre risiko ved en hjemmefødsel, da vi aldri bruker medikamenter og jeg er meget forsiktig når morkaken skal ut og at den har løsnet skikkelig først.

Berit Hembre synes det er trist at mange kvinner har dårlige fødselsopplevelser og mener flere burde føde hjemme.

Hun opplever også at hjemmefødsler har blitt mer akseptert de siste årene, selv om noen jordmødre og leger fremdeles mener det er farlig.

- Ville ikke tenkt tanken på å føde hjemme

Anne Eskild, professor ved Kvinneklinikken, Akershus Universitetssykehus, er blant dem som stiller seg kritisk til hjemmefødsel.

- Det er ikke lett å med sikkerhet forutsi hvem som får komplikasjoner under forløsningen, sier Anne Eskild til Foreldre.no

- I Norge har vi bygget opp et moderne og velfungerende helsevesen for å yte akutthjelp ved komplikasjoner. Å nekte seg selv og sitt barn tilgang til slik rask service og sikkerhet skjønner jeg ikke at noen vil. Selv ville jeg ikke engang tenkt tanken på å føde hjemme, faststlår professoren.

Har ingen garanti

Ellen Blix, jordmor ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, har forsket på hjemmefødsler og hennes konklusjonen er klar: For friske kvinner er det trygt å føde hjemme.

- Man kan aldri garantere noe ved en fødsel enten de er hjemme, på en fødestue eller på et sykehus. Studiene viser likevel at kvinner som føder hjemme, ikke har noen høyere risiko for komplikasjoner og de har færre inngrep etter fødselen. Men det kan alltid hende at barnet er dårlig etter fødsel eller at mor blør mye, og da må man reise til sykehuset, har Ellen Blix tidligere uttalt til Foreldre.no.

Blix tror den lille risikoen skydes at det er en spesiell gruppe kvinner som føder hjemme. De er oftere slankere enn gjennomsnittet, har oftere høyere utdannelse, er oftere gift eller samboende. Alle disse kriteriene gjør at de som gruppe har god helse i utgangspunktet.

Berit Hembre har selv bidratt til doktorgradsstudiene til Ellen Blix om hjemmefødsler.

- De fleste som velger hjemmefødsel er høyt utdannet og de har tatt veloverveide beslutninger. Det er klart vi får et spesielt og godt forhold til disse damene og det er flere som skal føde sitt tredje barn med oss. Noen skaffer barnevakt, mens andre har barna med på fødselen. Vi har opplevd mange fine stunder med søsken under fødsel, sier Heide.

Les mer:

Fikk en god fødselsopplevelse ved hjelp av mentale teknikker

MÅLTID: Doula Heide og jordmor Berit har med seg hjemmelagd suppe og brød til den nybakte moren.
MÅLTID: Doula Heide og jordmor Berit har med seg hjemmelagd suppe og brød til den nybakte moren. Foto: Foto: privat

Slik overvinner du fødselsangsten

Trening gir raskere fødsel

Hormonforandringer før og etter fødsel

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også