Siren Henschien
Seks barn var ikke nok
Så programleder Siren Henschien (42) satte seg ned og skrev bok om et annet barn.
Skal alle spise her? spør Siren Henschien. Hun står klar til å helle kjøttboller i steikepanna og vil vite om det blir tre eller seks barn til bords.
- Det spørs hva pappa skal lage til middag, spøker tenåringsbarna.
De tre eldste bestemmer seg til slutt for å spise middag hos pappa. Dermed blir det ekstra mange kjøttboller til de tre yngste.
Programlederen for «Lørdagsmagasinet» på TV 2 har sønnen Julian (6) og tvillingene Ada og Ameli (5) sammen med mannen Jan Ove Årsæther (41). Fra et tidligere ekteskap har hun barna Sander (16), Cara (15) og Kaspar (11), som er hos faren sin annenhver uke.
- Han bor like i nærheten, så jeg ser dem stort sett hver dag uansett. Men det er klart at det blir et annet aktivitetsnivå når det er seks barn her enn når det bare er tre, sier Siren til Foreldre & Barn.
Bok om narko-offer
Siren Henschien (42)
Yrke: Journalist og programleder i Lørdagsmagasinet til TV 2 Nyhetene.
Sivilstand: Gift med nyhetsredaktør i TV 2 Jan Ove Årsæther (41). Mamma til Sander (16), Cara (15), Kaspar (11), Julian (6) og tvillingene Ada og Ameli (5).
Bor: Eidsvåg, utenfor Bergen sentrum.
Aktuell: Ute med boken «Hun ville jo ikke dø», historien om 15 år gamle Ragnhild, som døde av overdose.
Siren Henschien er aktuell med boken «Hun ville jo ikke dø» om 15 år gamle Ragnhild, som i 2010 ble et av Norges yngste overdoseofre.
- Jeg ble oppslukt av alvoret i denne saken. Selv om jeg kjenner godt til rusproblematikken, ble jeg skremt over hvor lett det er for unge å få tak i stoff uten at noen oppdager det. De jentene som havner i rusmiljøet er også vanlige jenter som høflig dekker av bordet, trener og klarer seg bra på skolen.
- Mens jeg jobbet med boken, hørte jeg ekko fra Ragnhilds hverdag i mitt eget liv. Ord og uttrykk hun brukte, musikk Ragnhild likte, situasjoner hun beskrev. Jeg har en datter som skal konfirmere seg i år, akkurat som Ragnhild skulle. Den siste kvelden før hun døde, fortalte hun en venn hvor mye hun gledet seg, sier Siren ettertenksomt.
Boken har vært et sideprosjekt til jobben i TV 2, og Siren skrev mye mens hun var på ferie med familien i fjor sommer.
- Det var rart å ha fantastiske øyeblikk med mine egne barn samtidig som jeg fikk bekymringsmeldinger fra kildene mine. De kunne for eksempel fortelle at de var bekymret fordi barna deres ikke hadde kommet hjem, forteller Siren.
Huset ble for lite
Siren hadde aldri trodd at hun kom til å få seks barn. Særlig ikke da førstemann kom.
En vanlig dag hos familien Henschien Årsæther
06:50 Våkner av 16-åringen, som lager frokost på kjøkkenet.
07:00 Et morgenblidt a-menneske på 5 år banker på baderomsdøren. Noen minutter senere kommer en litt trøttere lillesøster ruslende. - Vi trenger aldri vekke barna, de våkner av seg selv og morgenlydene i huset. Jentene skifter ofte antrekk flere ganger før de er fornøyde - tøyet vi fant fram kvelden før blir ofte byttet ut. På bad nummer to går 15-åringen i dusjen. Imens kler guttene på seg før 11-åringen dekker bordet.
07:15 16-åringen får ha det-hilsen på vei ut til bussen.
07:30 Frokost med matpakkesmøring.
07:55 Tannpuss, påkledning av yttertøy og beskjeder.
08:00 6-åringen går på skolen, og 5-åringene følges i barnehagen.
08:30 Drar adgangskortet på TV 2.
16:00 Logger av pc-en på jobb.
16:20 Henter 6-åringen på SFO.
16:25 Henter 5-åringene i barnehagen.
16:30 Lager middag mens 11-åringen dekker bordet og barna leker.
17:00 Middag med prat om hva som har skjedd i løpet av dagen og legger planer for de neste dagene.
17:30 Lekser og tegning.
18:00 Barne-tv og rydding av kjøkkenet.
18:45 Kveldsmat.
19:00 Pysj og tannpuss før lesestund på sengen.
19:30 Slukker lyset for de tre yngste.
19:45 Trening.
21:00 Ser Nyhetene på TV 2.
21:30 Klesvask.
22:30 Stille i huset.
- Jeg har alltid syntes at det er stas med barn, og ønsket meg barn tidlig. Men da Sander kom, var det mye mer krevende enn jeg hadde trodd. Jeg var ikke forberedt på hvor utakknemlig jobb det kan være å være mamma. Selv om han som førstefødt fikk 11 godnattsanger og foreldrenes fulle oppmerksomhet, var han ikke alltid fornøyd, erindrer Siren.
Likevel kom Cara (15) kun 21 måneder etter, for Sander måtte jo ha søsken. Tiden mellom første og andre fødsel i Norge er i snitt ca 38 måneder. Etter tre barn og et samlivsbrudd ble Siren sammen med TV 2-kollega Jan Ove Årsæther.
- Med Jan Ove i huset kom ny energi og ønsket om flere barn. Halvannet år senere fikk vi Julian. Han var bare 6 måneder da jeg ble gravid igjen. At vi skulle få tvillinger, ble en bonus. Men vi måtte bygge på huset for å få plass, sier Siren og smiler.
Trening ble redningen
Da tvillingene ble født, tok de Julian ut av barnehagen. Siren var hjemme med alle tre barna i permisjonstiden. Påbygget ble ikke ferdig før familieforøkelsen, så familien bodde midt i et byggeprosjekt. Redningen viste seg å være barneparkeringen på treningssenteret.
- Jeg er evig takknemlig for treningssentre som har barnepass. Jeg leverte de tre barna der mens jeg trente. Det er utrolig hvor mye energi du får av å ha den lille timen for deg selv, sier Siren.
Trening er fortsatt en viktig del av 42-åringens liv. Selv med en travel jobb og seks barn, klarer hun å presse inn tre økter i uka.
- Trene, det vil jeg, så det setter jeg av tid til. Jeg trener gjerne halv åtte om kvelden, etter at jeg har lagt de minste, eller i helgene. Jeg har en runde jeg pleier å løpe på fjellet her i nærheten, og da er jeg bare borte en time, forteller Siren.
For hvis du vil ha lykkelige barn, må du ikke glemme voksenlivet.
Mannen hennes er nyhetsredaktør og deler arbeidstiden mellom Bergen og Oslo. Siren har også en jobb som i perioder innebærer reising og overtid. For å få kabalen til å gå opp er hun avhengig av barnevakter.
- Vi har noen unge jenter i nabolaget som vi pleier å betale for å sitte barnevakt. Jeg synes det er bedre enn å spørre de eldste barna eller annen familie.
- Det er veldig hyggelig når familien vil tilbringe tid med barna, men det skal bare være når de selv har lyst til det, mener Siren.
Prater med alle
Dagene Jan Ove er i Oslo, er det Siren som må levere og hente i barnehage, lage middag og hjelpe til med leksene. Det vanskeligste synes hun likevel er å sørge for at alle får nok oppmerksomhet.
- Når seks barn skal fortelle meg hva de har gjort i barnehagen og på skolen, kan de fort bli utålmodige. De må venne seg til å dele oppmerksomheten. Jeg prøver derfor å få til en prat med hvert av barna på tomannshånd i løpet av dagen. For eksempel med en morgenblid 5-åring på badet om morgenen, den andre 5-åringen er mer opplagt til å snakke på sengekanten om kvelden, 6-åringen når vi er ferdige med leksene, 11-åringen når vi gjør klart til middag, 15-åringen når jeg har lagt de minste og 16-åringen mens jeg bretter tøy på vaskerommet. De skal vite at jeg er interessert i hverdagen deres, og at hver og en har en helt spesiell plass i hjertet mitt.
Du må være bevisst for å unngå mye sjalusi mellom søsken.
Baker heller kaker
Mange småbarnsforeldre klager over mye kjøring. I familien Henschien Årsæther står både turn, fotball og håndball på planen. Barna får begynne på de aktivitetene de vil - så lenge de ligger i gangavstand eller barna kan komme seg til og fra på egen hånd ved hjelp av buss.
- Hvis ikke hadde vi ikke gjort annet enn å kjøre. Det er jo kamper i helgene også, som egentlig er verdifull familietid. Jeg er takknemlig for at andre foreldre er flittige på kjøring og henting. Jeg vil heller bake noen ekstra kaker for å slippe å være borte fra de minste, sier hun og ler.
Fant dagmamma ute
I mai har Siren 20-årsjubileum i TV 2. Selv om hun har vært opptatt av å stifte familie, har hun samtidig vært karrierebevisst.
Har du dårlig samvittighet for å være karrierekvinne? Prøv vår quiz!
Jan Ove Årsæther om kona Siren:
- Siren er en Duracell-kanin. Siden jeg er på reise hele tiden, er det hun som tar det tyngste taket hjemme. Hun kan ha to til tre foreldremøter på samme dag, og samtidig rekke å hjelpe til med lekser og dra på trening. Hun er opptatt av å gi hver og en av barna den oppmerksomheten de trenger.
Da hun ble mamma for første gang for 16 år siden, var hun i starten av karrieren og ønsket å komme raskt tilbake i jobb. Det var vanskelig å få barnehageplass, og Siren måtte tenke kreativt.
- Jeg gikk rundt på lekeplasser i nærområdet og observerte hvem som hadde et godt lag med barn. Jeg spurte hun som virket hyggeligst om hun ville være dagmamma, og det ville hun. Det var litt andre tider da.
Til høsten begynner Ada og Ameli på skolen. 14 år med barnehagebarn er over.
- Barna sluker deg med hud og hår. Det er godt å føle at noen trenger deg. Det var mye mer intenst da barna var små, så jeg synes egentlig ikke at det er så hektisk nå, smiler Siren.
Slik unngår du at barna sliter deg ut.
Les også:
Slik får du tid til lønningspils og sex
Tips til en bedre morgen med barna
Kunsten å holde det rent og ryddig
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.
Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.
Denne saken ble første gang publisert 02/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.