Barn og kjæledyr
Slik blir de bestevenner
Takler Fido den nye babyen dårlig? Vi gir deg rådene for en harmonisk hverdag.
Det kan bli en voldsom overgang for hunden din den dagen du kommer hjem fra sykehuset med et lite nurk i armene.
Gi mye oppmerksomhet
- Generelt bør man huske på å gi oppmerksomhet til hunden. Denne er ofte vant til å være familiens midtpunkt og det kan bli en brå overgang! Det er også svært viktig å huske at man aldri skal la små barn og hund være alene uten tilsyn - uansett hvor fint de går sammen, sier medierådgiver i Norsk Kennelklubb, Anne Myklebust.
Hvis hunden er for voldsom i starten, ha hunden i bånd, eller la barn og hund venne seg til å være sammen når barnet er i lekegrind. Det er ikke uvanlig at hunder er veldig ivrige og begeistret over nytt familiemedlem, og iveren etter å bli kjent med barnet kan ofte bli verre hvis de ikke får være sammen.
Norsk Kennelklubb sier det er viktig å huske at det pleier å gå veldig bra når man har hund og kommer hjem med ny baby, og at folk ikke skal bekymre seg i altfor stor grad når den nye babyen kommer hjem.
Vær positiv
- For hunden bør dagene i så stor grad som mulig være uforandret, i den grad det er mulig. Selv om man med en ny baby ikke har like mye tid og overskudd som ellers er man samtidig mer hjemme - det kan være lurt å også sette av noe av denne tiden til hunden, råder Myklebust.
Når barnet blir litt eldre og hunden viser tegn til at den ikke vil bli lekt med, må dette respekteres Et godt tips er å sørge for at hunden har et "fristed" hvor den kan trekke seg tilbake. Hundesenger og bur, en egen sofa eller til og med et eget rom er egnede friområder. Litt eldre barn kan lære at at hunden vil være i fred når den går dit. Fram til da er det voksne som må passe på oppfordrer Norsk Kennelklubb.
Turid Buvik har mer enn 15 års erfaring med atferdsendring på ulike dyrearter, og jobber som instruktør ved Trondheim hundeskole. Hun har hjulpet flere familier som har opplevd problemer med hunden sin etter som familien har blitt utvidet.
Atferdsterapeuten anbefaler:
- Stol ikke på at barn og hund naturlig går greit sammen.
- Hundens matskål, leker og soveplass skal IKKE være tilgjengelig for barn.
- Bruk gjerne en grind inne for å skjerme hundens soveplass.
- Belønn hunden bestandig når den gjør rett.
Gi hunden stimuli
For en best mulig overgang for hunden er det gode tips å ta med seg i dagene etter at en ny baby har kommet hjem.
- Selv om det kan virke litt vanskelig i starten, er det viktig er at man fortsatt setter av tid til hunden. Involver den i hele prosessen, og la den lukte på tepper og klær som babyen bruker. Og la hunden lukte på babyen på litt avstand. Belønn masse underveis slik at det blir en positiv assosiasjon, påpeker Buvik.
Alt du kan gjøre som gir hunden stimuli under denne perioden er veldig positivt i følge adferdsterapeuten. Luktesansen er den viktigste sansen en hund har, og bør benyttes så mye som mulig.
- En hver ting som kan gjemmes og som hunden må lete etter, er utmerket stimuli. Det er avstressende for hunden å gå og lukte etter godbiter, både inne i huset eller ute i hagen, sier Buvik.
Overtramp av domene
Dersom hunden viser aggresjon mot barna i huset handler det ofte om et overtramp av hundens domene, mener Buvik. Da er det er visse regler som bør følges til en hver tid.
- Det skal aldri stå hundemat framme når det er barn til stede. Soveplassen til hunden skal heller ikke være tilgjengelig for barnet, sier Buvik.
Ved å sette opp et innendørs gjerde løses dette enkelt.
- En hund skal kunne sove i fred. Alt for mange tror det er greit at barn løper bort og vekker hunden. Det er da de stygge skadene oppstår, understreker hun.
Buvik påpeker at det er mange fordeler med å ha barn og hund sammen, men du må ha klare regler, og på den måten unngå konflikter.
- Små barn skal heller aldri gå alene på tur med hund. Ingen barn skal måtte håndtere et hundeangrep, og husk at det også kan skje med små hunder, sier hun.
Velger hund etter hvor søt den er
Forebygging er det aller viktigste du kan gjøre for et harmonisk forhold mellom hund og barn, og Buvik mener at dersom situasjonen blir uhåndterbar, bør man oppsøke profesjonell hjelp. Og det er viktig å ta hensyn til rasen du har selv om dette ikke er avgjørende.
- Uansett rase er det alltid individet som teller, men ikke glem hundens primærbehov . Det er for eksempel ikke overraskende at en mynde ønsker å springe, på samme måte som en St. Bernardshund ikke er fullt så aktiv, sier Buvik.
Ofte dukker ikke raserelaterte problemene opp før etter ett til to år. Det er da folk flest blir nødt til å oppsøke hjelp, eller i verste fall gi fra seg hunden.
- Er vi flinke til å velge riktig rase?
Tips fra hundehvisker Cæsar Milan:
- Tenk over din egen energi når du er gravid, hunden vil speile dine følelser.
- Ta med lukten til babyen hjem før dere drar fra sykehuset, for eksempel en gulpeklut eller et babyteppe.
- Lær hunden at barnerommet ikke er lov til å gå inn i selv om døren er åpen.
- La hunden snuse på babyen, men fra en god avstand ved det aller første møtet.
- Når det lille nurket har kommet til det stadiet hvor han/hun ønsker å utforske verden, må du alltid være til stede og overvåke situasjonen.
Kilde: www.cesarsway.com
- Nei. Dessverre er mange alt for dårlige til å velge en rase som passer for familien. Det er skremmende hvor mange som kjøper hund fordi den så søt ut på bildene, sier Buvik.
250 omplasseringer i året
Foreningen for omplassering (FOD) av dyr mener mange familier gir opp litt for raskt med å bringe hund og barn sammen.
- Det er definitivt en aktuell problemstilling, og ikke sjelden er dette årsaken til at hunder blir overlevert til FOD, sier Sindre Engen i FOD
- Skaffer du deg hund er du nødt til å tenke ti til femten år fremover i tid. Dette er ikke et innkjøp du kan gjøre på impuls, sier ansvarlig leder for omplassering av hund, Britt Østli.
Hun sitter også i styre i FOD og har lange erfaring både i jobben som omplasserer og hundeeier.
Østli har selv aldri hatt problemer med å kombinere barn og hund, men hun påpeker at det er viktig å være tålmodig.
- Vi har alltid latt hundene hilse på barna med en gang, og inkludert hundene hele veien, sier hun.
- Hva er den vanligste grunnen til at folk leverer hunden sin til dere?
- Det er flere grunner. For noen handler det om allergi, andre stifter ny familie som rett og slett ikke liker hunder, mens flere oppdager de høye utgiftene som er knyttet til det å ta seg av et dyr, sier Østli.
Tar tid å omplassere
Det er også eksempler hvor hundene blir avlivet. Heldigvis har veterinærene blitt flinkere til å ringe FOD før de avliver, noe Østli er takknemlig for. Dessverre er det ikke alltid like lett å omplassere dyrene så raskt som man skulle ha ønsket.
- Noen av hundene går på bare noen dager. Vi ser blant annet flere små hunder hos oss nå, og de blir ofte adoptert etter kort tid, forteller Østli.
Nå er det ikke alle som tar turen til FOD som reiser hjem med en ny hund, og mange har litt urealistiske tanker om hva det vil si å ha et slikt ansvar.
- Toppen fire av ti som kommer hit egner seg som hundeeiere, påpeker Østli.
- Hvorfor det?
- Alt for mange tar for lett på hundehold. Man må tenke seg nøye om. Har du tid? Hva med økonomi? Hvor er du om ti år? Ellers er et godt tips å gå på kurs på forhånd. På denne måten får familien et lite innblikk i hvordan hverdagen faktisk vil se ut, sier Østli.
Du kan aldri stole på hunden
Det kom også inn mange gode tips og historier fra vårt barn i magen forum:
- Vi har blanding av Berner sennen og golden retriver. Han har på en måte vært vår "førstefødte" og veldig bortskjemt. Vi var veldig spent da vi kom hjem fra sykehuset. Vi lot han få lukte på babyen med en gang vi kom hjem. Vi setter oss en del ned på gulvet med babyen så hunden kan lukte på ho også slik at ho venner seg til han. MEN, stol aldri på at en hund å baby/barn går bra alene uten oppsyn, man vet ALDRI hva hunden kan finne på, selv den snilleste hund kan bli sint/sjalu eller rett og slett bare skvette å være uheldig, skriver en av brukerne på forumet.
- Da vi kom hjem fra sykehuset satte jeg bilstolen på gulvet og satte meg ved siden av den, tok hunden "på fanget" og koste med den mens den samtidig fikk snuse på babyen. Hadde ingen problemer her, hunden "adopterte" babyen med en gang og vek ikke fra barnets side så lenge den levde. Hunden lå ved siden av barnesengen, hunden lå inntil lekegrinden så ungen kunne kjenne på pelsen gjennom sprinklene, hunden "gjetet" ungen når den ble større og begynte gå, skriver en på forumet.
- Vi startet med å la hunden få lov til å lukte på ulike babyting (pledd, brukte bodyer/strømpebukser o.l.), etterhvert fikk han lukte på føttene til babyen. Babyen fikk se han mye på avstand før hunden kom bort til babyen så ikke babyen skulle bli skremt av å plutselig ha en hund helt nært seg. Gikk kjempefint, men det var en eldre, veldig rolig og stødig hund da, skriver en annen anonym bruker.
Les også:
Den verste tabben hvis du har hund og barn
Test deg selv: Er familien klar for et kjæledyr?
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.
Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.
Denne saken ble første gang publisert 18/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.