Jul og alkohol
Hvor mye drikker du med barna dine?
Alkhol går ofte hånd i hånd med juletiden, og liberale nordmenn tar seg gjerne et glass med barna til stede. Men når blir et glass et for mye?
Julehøytiden er for mange en tid man samles som familie rundt et stort og deilig middagsbord, selvfølgelig med juleøl og akevitt. Men ikke alle er enig i at det er nødvendig med alkohol når det er barn til stede fordi noen voksne ikke klarer å kontrollere inntaket av godsakene.
Vinen blir sjenket i en jevn flyt, og praten rundt bordet tar oppmerksomheten fra antall glass som blir konsumert. Foreldrenes karakter kan raskt forandre seg fra fra å være snille og oppmerksomme til å bli utilgjengelige, egoistiske, uinteresserte og med en "rar" oppførsel.
Tar hensyn til de minste
Og i følge ekspertene legger selv veldig små barn lett merke til den uvanlige oppførselen, selv om foreldre oftere passer på rundt de alle minste.
- Nå barna er veldig små tar de voksne ofte mer hensyn, men ettersom barna blir eldre vokser også den liberale grensen når det kommer til alkoholinntaket, og dette er noe vi vil rette fokus mot, sier kommunikasjonssjef i AV-OG-TIL, Frode Restad.
Det som bekymrer og skremmer barnet er mer den forandringen som skjer med foreldrene når de ruser seg, og dette gjelder også de eldre barna.
Ikke nødvendigvis skadelig for barna
Forsker og psykolog Hilde Pape ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier på sin side at det ikke finnes dokumentasjon for at barn tar skade av å se foreldre drikke med måte i ny og ne.
- Det er klart at barn og fyll ikke hører sammen, men å ta et glass rødvin til maten gjør neppe skade, sier Pape.
Hun forteller at befolkningen drikker mer nå enn for noen år siden, og at det trolig er blitt mer vanlig at barn er til stede ved sosiale sammenkomster der de voksne drikker. Og hun påpeker at det er flere negative sider ved overdreven konsumering.
- Foreldre er rollemodeller, så det kan være uheldig dersom de voksne drikker ofte eller mye når barn er til stedet. Da kan det være en større sjanse for at barna selv begynner å drikke tett i ungdomstiden, sier Pape.
Alkovett gjelder også øvrig familie
Barneombud Reidar Hjermann mener foreldre også bør tenke på alkoholinntaket til resten av familien i juletiden, hvor en gjerne ser slekt og venner oftere enn ellers.
- Husk at de som kommer på besøk ikke alltid har et så kontrollert forhold til alkohol som det vertskapet kanskje har. Venter du en gjest som du vet blir ubehagelig etter noen glass vin bør du holde flaskene unna festen, både av hensyn til gjesten selv og av hensyn til barna i huset, sier Hjermann.
Barneombudet forteller at barn vil kjenne igjen de voksne rundt seg, og at slørete blikk og høye stemmer er ikke på ønskelisten til barn før jul.
- Julen handler om å sette barna først, og ikke sist, understreker Hjermann.
Han mener at et menneskes livslange grunntrygghet henger sammen med grad av trygghet i barndommen.
-En oppvekst med nære familiebånd, med rolige og vakre juler uten rusmidler, den blir nesten alltid god, forteller Hjermann.
Alkoholfri julaften
Alkoholforbruket i Norge har økt med 40 prosent i løpet de siste 15 årene, og organisajonen AV-OG-TIL arbeider for godt alkovett i hverdagen. Sentralt står arbeidet med å løfte frem barnets perspektiv. Og spesielt viktig er dette arbeidet i adventstiden vi nå går inn i.
Tips til godt alkovett
- Tenk igjennom om, og eventuelt hvor mye du vil drikke når du er sammen med barn
- Vær oppmerksom og snakk med barna om hvordan de har det når voksne drikker.
- Snakk med andre foreldre om en felles tilnærming til barn og alkohol.
- Sørg for at minst en voksen holder seg edru i tilfelle noe skulle skje.
- Barn trives best med edru voksne og ønsker seg gode og trygge grenser. Finn balansen mellom barns behov for trygghet og omsorg og voksnes behov for frihet og nytelse.
- Tidligere undersøkelser viser at så mange som tre av fire mener at juletiden bør være alkoholfritt når man feirer med barn, men dessverre er det mange som ikke lever etter det de sier, forteller Restad.
De aller fleste barn ser på mamma og pappa som den ultimate trygghet, og oppover i alder som rollemodeller. Nettopp derfor bør de voksne tenke seg om en ekstra gang før de inntar alkohol i følge Restad.
Barn merker endringen hos voksne når de drikker alkohol mye raskere enn mange er klar over. Hvor mye som skal til er individuelt, men ofte er det ikke snakk om mange glass før barna merker at noe er annerledes med foreldrene.
Dårlig selvinnsikt
I situasjoner der det ble drukket alkohol i samvær med barn, oppgir nordmenn at de i langt større grad har observert problematisk atferd hos andre, enn hos seg selv.
- De fleste av oss drikker, men det er de færreste av oss som snakker med andre om hvor mye som er greit å drikke sammen med barna, eller tar opp med andre voksne om man synes de drikker for mye. Vi lever i et samfunn med stor åpenhet om en rekke tema, men denne åpenheten synes ikke å gjelde alkohol. Samtidig kan tallene kan tyde på at vi lettere observerer problematisk atferd hos andre enn hos oss selv, sier leder for AV-OG-TIL, Kari Randen.
Og dersom du må ta med barna hvor det kommer til å bli inntak av alkohol oppfordres foreldrene til å ta sine forholdregler.
- Velger man å ta barna med er det viktig å ta forholdsregler, og være bevisst på barnas reaksjoner dersom ubehagelige situasjoner skulle oppstå. Avtal på forhånd om, og eventuelt hvor mye dere vil drikke, og hvem som skal holde et ekstra øye med barna, sier Randen.
Denne saken ble første gang publisert 20/11 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.