Aktiviteter for barn i ulike aldere
Tips til morsomme barneleker
Lei av lekeplassen? Prøv heller disse gøyale aktivitetene.
Det er enkelt og greit å ta med barna på lekeplassen i helgene. Men det finnes flere aktiviteter som ikke nødvendigvis krever så mye mer som du kan gjøre med barn fra 1 år og oppover.
Her er tips til hva du kan gjøre ute sammen med barna dine i sommer. Og dersom regnet høljer ned, finnes det alltids mange aktiviteter for barn innendørs.
La barna ta regien
- Det er stort sett ikke hva barnet kan se, men hva det kan gjøre, som er fascinerende og motiverende for lek. Naturlige materialer og objekter kan stimulere fantasien på en helt annen måte enn "ferdige leker", sier Thomas Moser, som er professor og forskningsleder ved Barnehagesenteret ved Høgskolen i Vestfold og professor II ved Norges idrettshøgskole.
En kongle kan være troll, båt, pinnsvin, bil, baby og hundrevis av andre ting.
Følg med på hva barna er ut etter og prøv å støtte opp under deres ideer, men overlat regien til dem.
- Når barnet er i en fantasiverden bør det ikke forstyrres. Og når barnet er "naturforskeren", og lurer på hvorfor bark flyter - men ikke stein, bør man forsøke å gi svar på det, sier Moser.
Les også: Slik lager dere hjemmelaget kritt
Ny trend
Kiting blir stadig mer populært blant norske barn.
Å kite er nesten det samme som å fly en drage. Det som skiller en kite fra en lekedrage er størrelsen, som er fra 1,5 til 3,5 kvadratmeter. Kiten styres ved hjelp av en bar (en stang som du holder hendene på) med 25 meter lange liner. Barnekitene passer fra barn fra 5 til 13 år. Barnet må ikke være for lett, for da kan det lette sammen med kiten dersom det er mye vind.
- Kiting er på full fart oppover. Det er mange foreldre som kjøper en treningskite til barna - når de skal på hytta eller på stranda, forteller daglig leder og eier Trond Rosenberg i Kite Factory/Norkite.
Forslag til ulike aktiviteter
Her er tipsene fra leder Kristin Vinje i Barnas Turlag i Den norske turistforening og professor Thomas Moser ved Høgskolen i Vestfold og Norges idrettshøgskole.
Les også: Morsomme leker til lange bilturer
Aktiviteter for barn under 1 år
Ta de minste med ut i et lite skogholt eller en park. Babyer kan også ha stor glede av å være ute.
- La babyen ligge på et teppe ute og du vil oppdage at det med store øyne ser opp på trekronene og insektene som flyr. Barn som krabber kan krype rundt og finne insekter.
- Finn områder og ting (stein, falne trær, greiner) som gir barnet mulighet til å reise seg opp, støtte seg og bevege seg.
- Gi barnet anledning til å bevege seg for "egen maskin". Vær tålmodig, det er mye spennende å oppdage på bakken, som barnet er mye nærmere enn voksne.
- La barnet kjenne på ting med munnen så lenge det ikke er farlig.
- Finn steder i skogen med lave greiner, eller falne trær. De kan være "huler" som barnet kan krabbe inn i.
Aktiviteter for barn på 1 og 2 år
- Kjenne-leken: Finn noe barnet kan ta og føle på. Spør barnet hvordan det kjennes ut: Er det hardt, mykt, bløtt, kaldt, varmt, ekkelt eller godt? Leken stimulerer også barnets språkutvikling fordi barnet må forklare hvordan ulike objekter "kjennes" ut.
- Barnets første "søke-lek-oppgaver": Er det småstein her? Ser du noen blomster?
- Lek gjemsel: Barnet kan hjelpe foreldrene med å være en hund som må bjeffe, eller pipe som en fugl for å bli funnet.
- Bjørnen sover: Finn et fint gjemmested som kan være bjørnens hi.
Les også: Lag aktivitetsbokser med barna
Barneaktiviteter for 3- og 4-åringer
- Ta med en lupe ut i skogholtet, eller parken. Insekter og blomster kan nesten se ut som monstre når du ser dem gjennom en lupe.
- Blind orm: Still dere på lang rekke. Et barn skal gå først i rekka, mens de andre går bak og holder hverandre på skuldrene i en lang rekke og har øynene igjen. Det er en rar og underlig opplevelse å gå uten å kunne se, spesielt i ulendt terreng.
- Søkeleker: Spør om barnet ser blomster med ulike farger og finn andre ting i ulike størrelser, former og farger.
- Bygg bondegårder eller dyrepark. Kongler og steiner blir til kuer og elefanter, små kvister til gjerder og barkebiter til hus.
- Ta med et tau: Spenn halvparten av et tau relativt lavt mellom to trær og andre halvparten litt over hodehøyden til barnet, så har du en taubro som barna kan balansere over på det laveste, og holde seg i på den høyeste biten.
- Lag balansebommer og vippehusker av nedfalne greiner. Disse kan i barnas egen lek fort bli til drageborger, romskip eller spennende hinderløyper.
- Bruk pinner og naturlige objekter (greiner, stein, trestammer) for å kaste på blink.
- Vann (bekker, tjern) kan brukes for å bygge kanaler, lage og prøve ut barkebåt og bygge demninger.
- Å lage bål er uendelig fascinerende for barn. La barnet selv finne tørr opptenningsved i skogen. Ekstra stas er det med "toastskiver" (pakket inn i folie) eller pølser som dere kan grille på bålet.
- Vannkrig på varme dager.
- Barn synes det er morsomt å kunne navn på blomster, insekter og fugler og ikke bare pippipp.
- Barn er modne til å ta til seg kunnskap langt tidligere enn vi tror. Det finnes flere kunnskapsbøker for barn og "Bli en naturforsker " er en av de nyeste.
Les også: Slik kan dere leke med skjell
Barneaktiviteter for 5-, 6-åringer og eldre
Alle leker som er spennende for 3-4 åringer er også gøy for eldre barn. Men de klarer mer selv og vil gjerne ha enda større utfordringer.
- Klatring på fjellskrenter og i trær er noe barna elsker. La barnet klatre opp selv, og gjør det sammen med dem. Vurder fallunderlaget.
- Bruk greiner, kvister og grønt for å bygge små lavvoer og andre "bygninger" som dere kan sitte inn i.
- Skattejakt: Lag et skattekart, gjem en skatt og la barna finne den. Alltid like populært. Skattejakt er også en super aktivitet i bursdag eller på tur.
- Spikking: Barnas Turlag mener barn bør bli vant til kniv fra de er fem år og lære at det er et redskap og ikke et våpen. Lær barnet at det skal sitte i ro og spikke fra seg. Å spikke større kjepper, eller vandrestaver er også populært.
- Sardinmamma: En ny form for gjemsel. Et barn løper og gjemmer seg, mens de andre barna teller til 20. Alle skal ut og lete etter det ene barnet som har gjemt seg. Når du finner den som har gjemt seg, skal du legge deg stille ned ved siden av personen. Der ligger dere musestille og tett som sardiner helt til alle har funnet personen som har gjemt seg. Den siste som finner den som har gjemt seg, må gjemme seg neste gang. Det kan være lurt å avgrense området dere leker gjemsel på, slik at du unngår at barn går seg bort.
- Nærgjemsel: Et barn står på en stubbe, eller en stein og teller til 20. De andre skal gjemme seg, men så nær den som teller som mulig uten å bli sett. Den som teller må stå i ro på stubben/steinen og kan bare snu seg 360 grader rundt for å få øye på de andre. Den som står nærmest uten å bli sett vinner. Leken forutsetter at dere er på et sted der det er flere ting å gjemme seg bak.
- Drage er gøy hvis det blåser litt.
- Vannkrig på varme dager.
- Barnekiter.
Les også: Morsom lek lærer barna geografi
Aktiviteter i parken for små barn og større barn
- Hoppe tau
- Spille badminton
- Leke med sendeplate
- Leke krigere med sverd og skjold
- Rokkering: Konkurrere om hvem som kan rokke lengst
Denne saken ble første gang publisert 13/06 2010, og sist oppdatert 17/03 2020.