Fysisk aktivitet for barn
Slik får du fysisk aktive barn
Bare ved å ha det gøy!
- Ved å ta med barnet ut og leke, og leke sammen med barnet, legger du grunnlaget for at han eller hun skal bli sporty, sier personlig trener i Gympartner, Elisabeth Hauglum.
La barnet få utforske verden og ros det når det mestrer fysiske utfordringer. Da synes barn det er gøy å utfolde seg fysisk.
Fysisk aktivitet for barn
Hun mener for øvrig det er viktig å la barn være barn og ikke være for overbeskyttende.
La dem også få gjøre ting selv om det kan være litt skummelt, og stå heller på siden og pass på.
- Barn tåler mer enn vi tror. Selvfølgelig skal de ha på sykkelhjelm når de sykler, men la dem prøve seg frem litt selv, sier hun.
Gode råd for å få fysisk aktive barn
- Lek ute med barna fra de er små
- Ta barna med på turer med sykkel eller til fots
- Gjør gjerne noe mer ut av turen, slik at fokuset ikke blir den fysiske aktiviteten
- Etabler vanene tidlig, da blir det lettere å bevare dem
- Behold lekefokuset så lenge som mulig
- La barn være barn
Kilder: Elisabeth Hauglum og Therese F. Mathisen
Hun forteller at hun selv har erfart at det å ta med sønnen ut på lek, turer i skogen og ting hun selv gjør ute, gjør at han har fått gleden over å være ute tidlig og ikke blir en ”inneunge” som bare vil sitte i ro.
Vær en god rollemodell
Therese F. Mathisen er ernæringsfysiolog og doktorgradstipendiat ved Seksjon for Idrettsmedisin ved Norges Idrettshøyskole, og hun mener det er viktig å være bevisst sin egen rolle.
Det å få barna i aktivitet kan være vanskelig når Playstation og iPad lokker, men det er ikke umulig så lenge du husker at det ofte begynner med dine egne vaner.
- Det er du som er rollemodellen, og du kan nok ikke forvente at barna skal elske aktivitet om du ikke går foran som et godt eksempel, sier Mathisen.
Les også: Dette er de tidlige tegnene på autisme
Flotte aktiviteter for sporty barn og voksne
- Hopp strikk
- Hopp tau
- Spill badminton
- Spill slåball
- Lek i hagen
- Gå tur i skogen eller på fjellet
- Ta en sykkeltur
- Dra i svømmehallen
- Prøv geocaching
Kilder: Elisabeth Hauglum og Therese F. Mathisen
Velg enkle aktiviteter
Videre er det viktig å velge aktiviteter som gir mulighet for mestring.
Er aktivitetene for utfordrende eller vanskelige for barnet, forsvinner nemlig motivasjonen raskt.
- Gjør gjerne aktiviteten til en opplevelse der det gjøres mer rundt det å være aktiv. Ha for eksempel med lunsj eller middag ut, ta med andre barn eller reis til et spesielt sted der barnas fantasi settes i gang og de leker uten initiativ fra voksne, sier hun.
Geocaching er også en aktivitet som kan passe, kanskje særlig for de litt større barna.
Trenger ikke være fotball
Organisert sport er nemlig ikke noe must. Det er fullt mulig å være aktiv uten å bli med på det lokale fotball- eller håndballaget.
- Man kan gå turer, sykle, leke i hagen eller lage hinderbane. Ta også i bruk gode, gammeldagse effekter som hoppestrikk, hoppetau, balansebommer og rockering, foreslår Mathisen.
En runde badminton i hagen er også moro både for store og små, eller hva med litt slåball sammen med de andre barna i gata?
- Det ligger i barnas natur å være aktive bare de tas til de rette arenaene, og den rette arenaen er kanskje ikke i sofaen med et nettbrett, sier hun.
For barn som ikke ønsker å være med på lagidrett eller treningsgrupper, anbefaler Hauglum turer på fjellet eller i skogen.
Vær rett og slett sammen ute i naturen.
- Det er også fint å sykle med barna enten med sykkelvogn, på egen sykkel eller kanskje på trehjulssykkel ute i gaten. Ta dem også med i svømmehallen og lag gode minner med aktiv lek. Igjen er det viktig å huske at barn er barn, sier hun.
Prøv å henge med
Det betyr at det er naturlig at de springer litt rundt, og at foreldrene gjerne blir halvsvette fordi de må følge med overalt.
- Ikke si at de må være rolige og sitte pent. Barn har lopper i rumpa, og de må få lov til å bruke dem, mener Hauglum.
Hun legger til at alt selvfølgelig er med måte.
- Men jeg tar i alle fall gjerne med meg barnet mitt ut og lar han løpe, sykle eller plukke stein. Så får jeg heller fly litt halvsvett etter. Da får jeg jo gratis trening i samme slengen, sier hun.
Les også: Slik finner stressede småtasser roen
Gode vaner
- Fordelen med å komme i gang tidlig, er at man slipper å mase senere. Jo eldre barna blir, jo mer formet blir de. Da er det vanskeligere å bryte mønsteret. Ved å starte tidlig, vil de være vant til aktivitet, og dersom den aktiviteten de startet på ikke var helt riktig, vil de kanskje bytte til noe annet i stedet for å slutte helt, sier Hauglum.
Hun syns det er positivt at idretten er flink til å få med barn tidlig, gjerne så tidlig som i toårsalder.
- Da lærer barna tidlig kroppskontroll, enkle ting som å stupe kråke og ikke minst får de mestringsfølelse. Denne følelsen har de med seg for alltid, og jeg mener det er viktig at de får kjenne på den tidlig, sier hun.
Fokus på lek
- Gode vaner etableres tidlig og gammel vane er jo vond å vende. Disse gamle slagordene sier det meste. Du lærer barna dine å like noen spesielle leker fra tidlig av, så lær dem også å like å bli varme, oppildnet, få høy puls, kjenne spenning, utfordre seg selv og oppleve nye ting, sier Mathisen.
Hun mener det er lurt å fokusere på lek og moro så lenge som mulig, og tror det er få under 16 år som syns advarsler om dårlig helse motiverer til fysisk aktivitet.
- Her sliter også vi som brenner for helsefaget. Barn har egne meninger og mye avhenger av vennenes interesser og miljøet de omgir seg med daglig. Dette går nok ikke så helt av seg selv i vår moderne tid, så her må vi foreldre stå på og håpe at vi klarer å holde lekperspektivet lenge nok, selv om vi tenker at helse er grunnlaget, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 13/07 2015, og sist oppdatert 04/04 2018.