Barn og alkohol

- Kast ut den fulle onkelen

- Dersom forebygging ikke nytter bør man reagere for å hindre at personer opptrer til skade for seg selv og andre, sier Kari Randen, daglig leder for Av-og-til-kampanjen.

SEND PÅ DØR: Begynner onkel sånn som dette på julaften, kan det være det er nummeret før han sovner i sofaen. Er det da lov å sende ham hjem i en drosje?
SEND PÅ DØR: Begynner onkel sånn som dette på julaften, kan det være det er nummeret før han sovner i sofaen. Er det da lov å sende ham hjem i en drosje? Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Jul og alkohol hører sammen i Norge. Det skal være juleøl og akevitt til ribba, vin til kalkunen, portvin til desserten og konjakk til kaffen. Men det er det mange barn som ikke synes noe om, sier Kari Randen.

I mediene refereres det blant annet til at 200 000 barn gruer seg til jul (ekstern lenke) og at dette har med foreldrenes alkoholinntak å gjøre. En kommentar i Aftenposten kritiserer referansegrunnlaget når det kommer til antall barn som gruer seg til jul.

Hvit jul

Kari Randen er daglig leder for initiativet Av-og-til (tidligere Alkokutt) og mener barn, jul og alkohol ikke passer sammen.

- Er det greit å drikke alkohol mens barna er i nærheten?

- Barn trives best med at voksenpersoner er forutsigbare og ikke plutselig endrer atferd, sier Kari Randen. Inntak av alkohol kan bidra til at voksne endrer atferd og det kan skape utrygghet, sier hun, og viser til at det er mange festlige anledninger i desember - noe som gjør at alkoholinntaket generelt er høyere enn ellers i året.

- Vi vet også at mange barn dessverre gruer seg til jul.

Hun mener at det å kutte ut alkohol når man skal feire jul med barn og unge er en enkel måte å bidra til at julaften blir hyggelig for alle.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Drikk etter leggetid

Randen sier at barn merker adferdsendringer raskere enn vi tror, og vil at hensynet til barna bør gå foran de voksnes behov for å kose seg.

- Et godt tips er å sørge for at i hvert fall en av foreldrene holder seg edru. Finn en god balanse mellom egen nytelse og barnets behov for omsorg. Barn lærer av de voksnes eksempel, også når det gjelder alkohol. Hva med å vente med alkoholen til barn ha lagt seg?, foreslår hun.

BARNAS DAG: Julaften er barnas dag. Derfor skal vi kutte ut alkoholen, sier Kari Randen i Av-og.til.
BARNAS DAG: Julaften er barnas dag. Derfor skal vi kutte ut alkoholen, sier Kari Randen i Av-og.til. Foto: Illustrasjonfoto: Scanpix

Ok i begrensede mengder

FORSIKTIG MED ALKOHOL: Det er en god regel at voksne ikke er synlig beruset sammen med barn, sier barneombud Hjermann.
FORSIKTIG MED ALKOHOL: Det er en god regel at voksne ikke er synlig beruset sammen med barn, sier barneombud Hjermann. Foto: FOTO: Ole Berg-Rusten, Scanpix

Men det kan være bra for barn at alkohol nytes i begrensede mengder uten at det blir ubehagelig, sier barneombud Reidar Hjermann til Foreldre og Barn.

- Alkohol er et lovlig produkt, og voksne som bruker alkohol med måte kan også gjøre dette hvis det er barn tilstede, under visse forutsetninger. Hvis en drikker mer enn litt kan det dog bli et problem. Barn synes det er ubehagelig at voksne som de kjenner endrer atferd. Dessuten er det et sikkerhetsproblem hvis voksne som er beruset skal håndtere små barn. Det er derfor en god regel å aldri være synlig beruset sammen med barn. Det kan imidlertid være nyttig og bra for barn at alkohol kan nytes i begrensede mengder av voksne uten at de blir ubehagelige, sier barneombudet.

Fin oppvekst med alkohol

Temaet diskuteres i flere fora om dagen. Blant annet har en VG-blogger skrevet en blogg titulert Alkohol i jula? Ja, takk.

"Man leser så mye om alt det fæle som alkohol i jula medfører for mange, og da særlig barn (...), men det behøver ikke å bety at det er jævlig for alle som tar seg en dråpe eller 5 glass til jul.

I noen familier er det nemlig slik at alle har en normal tilnærming til alkoholinntaket. Slik som her. Jeg er 23 år og så lenge jeg kan huske har vi servert øl og vin til julematen, og noko attåt til kaffen. Jeg har ikke tatt skade av det. Ikke mine søsken heller. At våre mødre og fedre (...) tar seg en dram eller flere vekker ingen negative assosiasjoner.

Det skjer overhode ingenting tragisk eller negativt, selv etter at de er nederst i den svære Bailysflaska de unner seg til jul. De blir verken rare, frekke, høyrøstet eller helt rave kanon. Derfor bør de få unne seg alkohol dersom de vil det. Det plager ingen her. Det skaper ikke problemer for noen," skriver "Solskinn".

Hiv ut onkel

Dessverre er det ikke alle som klarer å vurdere sitt eget alkoholinntak på en fornuftig måte. Barneombud Hjermann bruker eksempelet om "onkel Tor":

- Det hjelper bare litt at mor og far er edru i juleselskapet hvis onkel Tor er full og grenseoverskridende overfor barna som er tilstede, sier han.

Kari Randen mener da at man må begrense mengden alkohol man har tilstede i huset, for eksempel ikke ha alkohol i det hele tatt hvis onkel Tor kommer.

- Hva om man ber familien i selskap og en onkel blir dritings? Er det da lov til å kaste ut onkel?

- Dersom forebygging ikke nytter bør man reagere for å hindre at personer opptrer til skade for seg selv og andre. Barns nærhet til personer og vanskelige hendeleser er av betydning for hvordan de tolker dette. Sørg alltid for å snakke med barnet dersom det oppstår ubehagelige episoder, enten det gjelder foreldre eller andre voksne, sier Kari Randen.

71 prosent drikker til maten

I Klikk Foreldres avstemming kommer det frem at 71 prosent av våre lesere synes det er greit å ta seg et glass øl eller annen alkoholholdig drikke til maten, selv om barna er til stede. 13 prosent mener det generelt sett er uproblematisk å drikke foran barna, imens 9 prosent tar totalt avstand fra å nyte alkohol med barna til stede. 6 prosent synes det er greit å drikke etter at barna har lagt seg. Bare 1 prosent sier det bare er greit i ferier.

Det er så langt 2401 personer som har svart på avstemmingen.

Les også:

Helst hjemme på julaften

Juleråd til skilte foreldre

Sjekkliste til jul

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også