Barn og husarbeid

Må hjelpe til hjemme

Og ukelønn er en motivasjon, mener Kaia og Thomas Ritland Thomsen.

HJELPER TIL: Kaia Ritland Thomsen og broren Thomas må hjelpe til for å få ukepenger.
HJELPER TIL: Kaia Ritland Thomsen og broren Thomas må hjelpe til for å få ukepenger. Foto: FOTO: Synnøve Prytz Berset
Sist oppdatert

Tips til hva barn kan gjøre hjemme

Førskolebarn: Rydde sine egne leker, bære ut koppen sin, tørke av bordet, dekke på og av bordet, kle på seg selv og rydde i uteleker.

Skolebarn: Holde orden på rommet sitt, gjøre seg klar til skole og legging, pakke sekken, dekke på og av bord, ta ut av oppvaskmaskin, sortere klær, ta ut søppel, lage mat, hjelpe til med å holde huset rent og ryddig.

Toril-Mette Ritland Thomsen har tre barn, og syntes det er viktig at alle i familien hjelper til på den måten de kan.

- Det kan være å dekke på og av bordet, rydde etter seg, henge opp tøyet, pakke sekken sin. Og noen ganger lager de frokost. De syntes det er gøy når de får slippe til, sier Toril-Mette til klikk.no.

Hun og mannen begynte å gi ukepenger til de to eldste da de var 8 og 10 år. Da fikk de oppgaven å ordne seg selv om morgenen, gjøre seg klare til å gå til skolen, og til å legge seg om kvelden.

- Ukepengene var tenkt i forhold til det. Hadde de full pott en dag så fikk de et kryss. Disse var knyttet til hvor mye ukepenger de skulle få, som et slags insentiv til å komme seg opp om morgenen og ordne seg selv, forklarer Toril Mette.

Hun tror det er viktig å forklare barna betydningen av ansvar og fellesskap. I et fellesskap må alle bidra, det nytter ikke at noen bare sitter og ser på mens andre sliter.

- Det er også mye praktisk kunnskap man lærer ved å få ansvarsoppgaver. At de vet hvordan man gjør ting i huset, for eksempel hvordan man lager mat. Det er viktig at de ikke blir hjelpeløse, men settes i stand til å klare seg selv. Og at de skjønner at ikke alt kommer rekendes på ei fjøl, sier Toril-Mette.

Tidsklemma er for mange en årsak til at barn ikke blir gitt nok ansvarsoppgaver i hjemmet.

- Ofte blir det dessverre til at man gjør det selv fordi det går fortere. Det er kanskje noe med den tiden vi er i, alt man skal rekke, sier hun.

ANSVAR: Toril-Mette Ritland Thomsen tror det er viktig å forklare barna betydningen av ansvar og fellesskap.
ANSVAR: Toril-Mette Ritland Thomsen tror det er viktig å forklare barna betydningen av ansvar og fellesskap. Foto: FOTO: Synnøve Prytz Berset

Helt greit å hjelpe til

Kaia Ritland Thomsen (9) kan fortelle at hun pakker sekken sin selv, og noen ganger dekker på og av bordet. Hun syntes det kan være litt kjedelig, men noen ganger er det helt greit.

- Og så rydder jeg noen ganger rommet, men ikke så ofte, sier hun.

Broren, Thomas Ritland Thomsen (11), bruker å legge lillebroren sin, være barnevakt, dekke bordet, legger seg tidlig og pakker sekken sin. Han tror man blir litt mer motivert for å hjelpe til når man får lommepenger.

- Hvis jeg ikke gjør det jeg skal, får jeg ikke ukepenger.

Ukelønn som motivasjon

Den mest vanlige motivasjonsfaktoren i forhold til å hjelpe til hjemme er ukelønn. Men mange foreldre er usikre på hvor mye de skal gi i ukepenger, og om det i det hele tatt er riktig å gi penger for å gjøre noe for fellesskapet.

- Hvor mye man skal gi må være opp til den enkelte foreldre. Uansett får mange barn etter hvert ukepenger som de kan bruke til ulike aktiviteter og ting de trenger, og da tror jeg det er en klok ting at de må yte noe for å få disse pengene, sier Mimmi Bjerkestrand i Utdanningsforbundet.

Hun tror at hvis foreldre starter tidlig med oppgaver i hjemmet, og lager gode vaner, vil ikke barnas motivasjon for å hjelpe forsvinne hvis de får ukelønn. Vanen og systemet med å hjelpe til å ta ansvar skaper du lenge før barna begynner å forvente ukelønn. Det er først senere, når barna får flere og faste oppgaver hjemme, at oppgavene kobles til ukepenger.

- Motivasjonen må skapes ved at de ser at det er nyttig for dem selv, familien og skolen eller barnehagen hvor de er med og tar ansvar, sier hun.

Bruker mer penger

MMIs årlige Barne-og ungdomsundersøkelse viser en gradvis økning i lommepenger de senere årene. Undersøkelsen, som tar for seg utviklingen i perioden mellom 2000 og 2008, viser at barn og ungdom bruker egne penger til små forbruksting, imens foreldre stort sett betaler for klær, sko og fritidsaktiviteter.

- Med ukepenger får man en anledning til å hjelpe barna å styre sine egne penger. Men det er viktig å ha en fri diskusjon og ikke skjelle ut barna hvis de bruker pengene feil. Barna blir ikke mindre uansvarlige av det. Da bør man spørre: Hvordan har du tenkt til å løse dette? Du kan for eksempel støvsuge huset i to uker og slik tjene inn nok penger til det du trenger. Du må hjelpe barnet ditt til å tenke og løse problemet, sier barnepsykolog Berit Waal. Hun tror mange foreldre med god råd gir barna for mye penger.

- Når barna senere skal flytte for seg selv er de hjelpeløse. Det er viktig at barna lærer fra tidlig av å styre pengene sine. Da blir de ofte veldig flinke og ansvarlige. Det samme gjelder mat. Lærer de å lage mat tidlig, kan de dette når de flytter hjemmefra.

Hvor mye bør barn få i ukelønn? Si gjerne din mening i kommentarfeltet under.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også