– Ikke krangle med julenissen
Ikke bli full og la familiekonfliktene ødelegge julegleden, sier psykologen.
Nye og gamle familiekonflikter kan lett blusse opp i julen når alle er samlet og er tett på hverandre i mange dager.
Psykolog Peder Kjøs mener imidlertid at juledagene, og særlig julaften, bør være fri for familiekonflikter.
- Det er ingen god idé med store oppgjør ved slike anledninger. Kompliserte forhold kan tas opp de 364 andre dagene i året, sier Peder Kjøs til klikk.no.
Ta opp problemene i forkant
Fordi konfliktene gjerne topper seg når man er mer sammen enn normalt, kan det være greit å ta opp det som er vanskelig litt i forkant.
- Som regel vil man ikke ta opp problemet før man må, men av hensyn til andre er det bedre å ta det opp før jul. Hvis du skal ha en kjempeoppvask med foreldrene dine på julaften, er det ikke spesielt morsomt for barna dine, sier Kjøs.
Hvis du ikke klarer å ta det opp i forkant, er det smart å finne noen triks for å unngå storkrangel med hyling og skriking under ribbemiddagen.
Kontroll på alkoholinntaket
Et av de aller lureste triksene du kan bruke for å ikke havne i en uplanlagt krangel på julaften er å ha kontroll på alkoholinntaket.
- Alkohol har en eksplosiv kraft når det er uavklarte følelser inne i bildet, så ikke bli fullere enn at du har kontroll på det du sier til de rundt deg, sier psykologen.
Les også:
Nye regler for barnevogner på fly
Det andre rådet er å selv klare å holde avstand.
- Hvis noen sier den provoserende tingen enda en gang, spør deg selv hvorfor du absolutt må reagere denne gangen. Gå heller på verandaen og ta deg litt frisk luft mens du teller til ti, sier Peder Kjøs.
Sjalusi rundt julegavene
Det er mange forskjellige typer familiekonflikter, men siden jula er foreldre og barn-tid er det nettopp relasjonene mellom disse som kan skape konflikt.
Kjøs har sett at et av problemene knyttet til jul er sjalusi. Det kan særlig være hvis foreldrene er skilt, og er gift med en ny partner som også har barn.
- Sjalusien kan for eksempel oppstå i forbindelse med gaver. Hvis man kjøper dyrere gaver til sine egne barn, og billigere til sin nye partners barn, kan det bli bråk blant de voksne. Jeg hører også i terapi at det samme gjelder hvis besteforeldrene gjør forskjell på barna.
Press på familieidyll
Psykologen råder til å ta opp slike problem i god tid før jul hvis dette ble et problem i fjor.
- Ikke ta krangelen med julenissen. Ble det sånn i fjor, er det stor sjanse for at det blir sånn i år. Snakk sammen før det er for sent.
Mange gruer seg veldig til jul.
- Man føler at det ligger små råtne egg over alt, men at det samtidig ligger en sterk ideologi og et press på at det skal være familieidyll i jula. Noen ganger må man stikke fingeren i jorda og bestemme seg for at det er en bedre idé å ikke feire jul sammen. Særlig hvis man ikke klarer å ta opp problemene på forhånd.
Ikke alle konflikter kan løses
- Det er ikke slik at man må greie ut alle konflikter, og det er heller ikke alltid at det går. Hvis det kommer til et punkt der man ikke kommer noen vei, må man bare tenke på hva man vinner og hva man taper på at konflikten aldri blir løst, sier Peder Kjøs.
Brit Selvik er familieterapeut i ROBUST. Hun skulle ønske det var større anerkjennelse for at julen ikke er så enkel og grei med familieidyll for alle.
- Jeg tror de fleste barn, unge og foreldre har forventninger og håp om at jul skal gi glede, hygge, ro og fred. Det er akkurat som om dette er det normale, eller kanskje til og med en riktig måte å gå julen i møte på. Det er fort gjort å føle seg unormal hvis man ikke har det på denne måten, sier Brit Selvik til klikk.no
ROBUST
ROBUST ligger under Kirkens Bymisjon, og er et forebyggende tilbud til barn og unge i skolealder og deres familier, som strever med konflikter og problemer av ulik art. Tilbudet er gratis og uten krav til henvisning. Problembeskrivelsene varierer fra mindre bekymringer og konflikter til forhold som omhandler vold, rus, depresjon, spiseforstyrrelser osv. Les mer på www.bymisjon.no/robust
Godta at noen gruer seg
Hun tror det kan være fint å snakke med andre om at det blir en vanskelig jul, og forklare sine nærmeste hvorfor det blir det.
- Hvis du opplever at noen nær deg blir fulle av angst når det nærmer seg jul, vil jeg oppfordre til å godta og anerkjenne at det faktisk går an å grue seg til jul. Det er viktig å ikke bebreide noen for slike følelser. Du trenger heller ikke overtale dem til å glede seg, sier Selvik.
Les mer på :
Denne saken ble første gang publisert 24/12 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.