Hygiene i barnehagen

Spriter opp barnehagen

Barnehagebarn som vasker hendene med sprit blir ikke like syke som andre barn, viser ny studie.

SPRITVASK: Krabaten barnehage i Stavanger har opplevd mindre spredning av sykdom blant barn og voksne etter at barna begynte å desinfisere hendene i sprit.
SPRITVASK: Krabaten barnehage i Stavanger har opplevd mindre spredning av sykdom blant barn og voksne etter at barna begynte å desinfisere hendene i sprit. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert
Vi har nok opplevd mindre spredning av sykdom etter at vi innførte det, både blant voksne og barn

I den svenske studien, som omfattet 1431 barn i 29 førskoler i Sverige, tok halvparten i bruk hånddesinfeksjonsgel etter håndvask med såpe og vann.

Resultatet var at sykefraværet hos barna som vasket hendene med sprit gikk ned med 12 prosent sammenlignet med kontrollgruppen.

- Sprit er både mye mer effektivt mot bakterier og mer skånsomt mot hendene, sier Otto Cars, professor ved Strama (Swedish strategic programme against antibiotic resistance), til Aftonbladet. Studien var et samarbeid mellom Strama, Smittskyddsinstitutet og Smittskyddsenheten i Ørebro län.

Ifølge Aftonbladet viser beregninger at samfunnets kostnader, i forbindelse med foreldre som er hjemme med sykt barn, ville bli redusert med 200 millioner årlig hvis sykefraværet ved svenske barnehager gikk ned med 12 prosent.

SI DIN MENING: Er vi blitt for redde for bakterier? Skriv inn din kommentar i saken under.

Mindre spredning

Krabat barnehage i Stavanger begynte å bruke desinfeksjonsspriten Antibac fordi de hadde høyt sykefravær. Sammen med 4 andre barnehager anbefalte HMS (Helse-, Miljø og Sikkerhet) seksjonen i Stavanger kommune dem å delta i et håndhygiene-prosjekt.

- Vi har nok opplevd mindre spredning av sykdom etter at vi innførte det, både blant voksne og barn, sier Brita Bjortveit, virksomhetsleder i Krabat barnehage, til klikk.no.

Det er bare de voksne som bruker Antibac. De har fått beskjed om at det bare skal brukes fem ganger daglig, etter det må de vaske hendene som vanlig med såpe og vann.

- Det er for sterkt for barn og gjør huden tørr, etter fem spritbehandlinger blir vi så tørre at vi må vaske hendene, sier Bjortveit.

Avventer

Vi avventer om det kommer flere studier. Et av problemene er at barn ikke vet når de skal vaske og sprite hendene.

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn i barnehagen lærer å vaske hendene sine med såpe og vann før de spiser, lager mat og etter toalettbesøk.

- Vi er klar over at det foreligger en del studier som viser at sykefraværet kan reduseres ved bruk av desinfeksjonssprit, sier Janne Møller-Stray, rådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Ifølge Møller-Stray kan Folkehelseinstituttet komme til å endre sine anbefalinger i løpet av de neste årene. Men de har ennå ikke nok kunnskap om mulige skadevirkninger av bruk og feilbruk av sprit hos barn. Barn vil i mindre grad enn voksne kunne vite når de skal vaske hendene, og når de skal desinfisere dem.

- Vi avventer om det kommer flere studier. Et av problemene er at barn ikke vet når de skal vaske og sprite hendene. Et annet problem som vi ikke vet konsekvensene av, er hvis barnet får sprit i øyet, sier rådgiveren.

En innvending i forhold til å ta i bruk desinfeksjonssprit har vært at det naturlige immunforsvaret kan svekkes hvis omgivelsene blir for sterile.

- Det er ikke holdepunkter for at immunforsvaret svekkes. Før mente enkelte blant annet at for mye hygiene kunne gi økt risiko for av astma og allergi. Men det er ikke en rådende oppfatning i dag, sier Møller-Stray.

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2008, og sist oppdatert 20/06 2017.

Les også