Brannøvelse med familien
Hver år brenner 1600 boliger. Man har større sjanse for å komme seg ut hvis man har hatt brannøvelse hjemme.
Gjør huset trygt
- Sjekk røykvarslerne. Myndighetene setter som krav at hver bolig skal ha minst én brannvarsler som kan høres fra soverommene. Det anbefales likevel å montere seriekoblede røykvarslere i hvert rom. Disse skal sjekkes hver måned.
- Sjekk slokkeutstyret. Hver bolig må enten ha pulverslukker på 6 kg, husbrannslange eller 9-liters skum- eller vannapparat. Pulverapparatet skal kontrolleres hvert femte år av fagperson. Oppbevares helst i nærheten av soverommet ditt.
- Sjekk rømningsveiene. Hver bolig skal ha to rømningsveier.
- Tren på brannreglene som familien har blitt enige om.
Det tar uhyre kort tid fra røykvarsleren har oppfattet flammebrann, til huset er overtent. Som regel har du bare 3- 5 minutter på å få familien ut av huset.
- Når røykvarsleren låter, gjelder det å handle raskt. Derfor mener jeg at alle bør legge en plan for hvordan man skal komme seg ut, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Dagfinn Kalheim.
Det aller viktigste er å sørge for at røykvarslerne virker. Dette bør sjekkes en gang i måneden, og Kalheim barna kan være med på inspeksjonsrunden.
- En øvelse kan avdekke behov for annet redningsutstyr, sier Kalheim.
Fordel ansvaret
Før man setter i gang selve øvelsen, må det legges en plan. Foreldrene må avklare hvem som har ansvar for hvilket barn. Små barn må læres opp til at de skal bli værende på rommet sitt til mamma eller pappa kommer og henter dem. Instinktet sier ofte at de skal gjemme seg, og Kalheim har eksempel på at folk har blitt funnet i kott eller under sengen i utbrente hus.
Større barn kan fra 8- 9 års-alderen ta seg ut av huset på egen hånd, men da er det viktig at familien gjør avtale om et fast møtested der de skal samles, for eksempel ved postkassen, eller i oppkjørselen. De store barna må læres opp til å rope og varsle brann for å vekke resten av familien. Nødnummeret er det også viktig å kunne.
Øvelse uten dramatikk
- Ikke lag øvelsen dramatisk. Prøv rømningsveiene, og se om planen fungerer, sier Kalheim.
Er vinduet høyere oppe enn fem meter, er det påkrevd at du har brannstige.
- Å hoppe fem meter er høyt, men man kommer fra det med livet i behold. Dette er imidlertid ikke noe man skal øve på, sier Kalheim.
I stedet bør familien øve på å bruke branntau eller stige.
Ikke krisestemning
Spesialist i klinisk psykologi, Unni Heltne, synes også det er viktig at du ikke gjør øvelsen til noe dramatisk. Fortell barna på en nøktern måte at noen ganger begynner det å brenne, og da må brannplanene følges.
- Gi dem en kort og veldig enkel innføring i hva de skal gjøre, da slipper barna å bli liggende å gruble på om de virkelig klarer dette, sier Heltne.
Røykvarslere viktigst
Myndighetene har som krav at hver bolig skal ha minst én røykvarsler som kan høres fra soverommene. I tillegg skal man ha slukkeutstyr, som enten kan være et pulverapparat på 6 kg, en husbrannslange eller et 9-liters skum- eller vannapparat. Selv om du bare er pålagt å ha én røykvarsler, anbefales det å installere røykvarslere i alle rom, og seriekoble dem. På den måten løses alle ut samtidig, og familien får dermed bedre tid på å komme seg ut av huset.
- Seriekoblede røykvarslere gir et tidlig varsel om brann, og er det viktigste utstyret for å berge seg ut, sier Kari Jensen, avdelingsleder ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Nett eller butikk?
Røykvarslere og håndslukkere får man kjøpe både i jernvarehandlere og i alt- mulig-butikker som Clas Ohlson. De ulike forsikringsselskapene selger også slikt utstyr. René Depuis er daglig leder i spesialbutikken Trygg og Sikker i Oslo. Han anbefaler å kjøpe både røykvarslere og rømningsutstyr som stiger og tau på spesialbutikk.
- Jeg opplever at mange som har slikt utstyr i butikkene sine, mangler kunnskapen om hvordan det skal monteres og vedlikeholdes, sier han.
Det finnes også nettbutikker som har spesialisert seg på brannvernsutstyr. Hos Rådet for vedlikehold av brannslukningsmateriell kan du finne en kompetente personer i ditt nærområdet som vet hvordan utstyr skal monteres .
Brannøvelse for små barn
- . Rop "Brann! Brann!" så høyt du kan.
- Vent på rommet til en voksen kommer og henter deg.
- Gå sammen med den voksne ut av huset og til møtestedet.
Brannøvelse for større barn
- Redd andre ved å rope "Brann! Brann!", og hjelp hverandre ut.
- Hvis du har tid, varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110.
- Hvis du har tid, lukk dører og vinduer for å stenge brannen inne.
- Gå raskt ut av huset.
- Still opp på møtestedet.
Brannøvelse for voksne
- Redd andre ved å rope "Brann! Brann!", og hjelp hverandre ut.
- Pass på at alle barn komemr seg til møtestedet
- Hvis du har tid, varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110.
- Hvis du har tid, lukk dører og vinduer for å stenge brannen inne.
- Hvis brannen er liten, forsøk å slokke.
- Gå raskt ut av huset og til møtestedet.
- Tell opp antall personer, og ta i mot brannvesenet når de kommer.
(Kilde: Brannvernforeningen)
Denne saken ble første gang publisert 04/09 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.