Helle Vaagland
Mamma mot strømmen
Først da Helle Vaagland (38) begynte å jobbe erkjente hun at det å bli mamma var det beste som hadde skjedd henne. Redningen var barnehagen og et glass vin.
Helle Vaagland
Navn: Helle Vaagland
Alder: 38 år
Yrke: Programleder for kunstprogrammet Safari på NRK1.
Aktuell med: Boken Heia mamma! som hun har skrevet sammen med Anne Lindmo blir nå lansert som pocketbok.
Mamma til: Stener (6) og Nor (3).
- Du må få med deg at jeg er fyllesjuk. Jeg mener det er litt viktig!
Helle ler.
- Hvorfor det?
- Man blir så streit når man har fått barn. Fra man står opp til man legger seg går rutinene i ett. Alt blir så striglet. For meg er det viktig å lage små frirom fra hverdagen. Ellers hadde jeg ikke orket småbarnshverdagen kombinert med full jobb. Jeg må på shopping ganske ofte, jeg må på kafé alene innimellom, jeg må lese moteblader og jeg må drikke meg full med venninnene mine av og til. Men bare på hverdager. Ingen ting er verre enn å bli vekket klokken seks søndag morgen med skikkelig skallebank.
Likestilling, så klart
Helle Vaagland har det siste året gjort seg bemerket som forfatter av boka "Heia mamma" og programleder i Safari på NRK. Men hun har vært i søkelyset før, blant annet som medredaktør for boka "Råtekst". Ingen tvil: Helle er feminist, og hun er en av dem som etterstreber likestilling i praksis. Hjemme hos henne deler de likt på husarbeid og omsorg for barna.
- Så klart! Det er en selvfølge for både meg og mannen min.
Likestilling i hjemmet krever kontinuerlig jobbing, mener Helle. Det er rett og slett viktig ikke å gi seg. Trikset er å se på hverandre som kollegaer som skal løse en felles oppgave, nemlig hus og barn.
- Hvis alt husarbeidet faller på dama, så blir hun bitter og sur og mister lysten på sex. Du gidder ikke ligge med en som aldri tar oppvasken.
Ensomt med baby
Hadde Helle vært hjemmeværende mamma på 50-tallet ser hun for seg at hun ville vært dypt ulykkelig.
- Jeg følte aleneansvaret mens jeg gikk hjemme som veldig tyngende og klamt. I dagens samfunn har vi ikke et nettverk rundt oss heller. Vi er ikke en sånn stor flokk som hjelper hverandre.
Løsningen for Helle ble jobb og barnehage. Fysisk slitsomt, men psykisk deilig. Begge guttene startet i barnehagen da de var 8 måneder.
- Hvorfor er det viktig for deg å jobbe?
¬- Det er bare ikke nok for meg å gå hjemme med en baby. Beklager å måtte si det, men hadde jeg gjort det stort lenger tror jeg rett og slett jeg hadde blitt litt deppa. Da guttene var babyer følte jeg meg litt ensom når jeg var alene med dem. Det høres rart ut, men det er sant.
Lykkefølelsen kom med barnehagen. Først da Helle fikk både jobb og familieliv, skjønte hun hvor rikt det nye livet hennes var, og hvor bra det var å få barn.
- Barnehagen reddet livet mitt! Den dagen jeg kunne levere i barnehagen og føle at noen andre også tok litt ansvar følte jeg en enorm lettelse. Barnehagen er beste oppfinnelsen noensinne, og jeg føler en dyp takknemlighet til de som jobber der.
Utbrent
Den største utfordringen vi møter som mammaer i dag må være å balansere alle oppgavene og forventningene man møter, mener Helle. Det holder ikke lenger bare å være mamma og kone. Helst skal man gjøre karriere, realisere seg selv og kanskje redde verden, samtidig som man er mamma.
- Det er utrolig mye forlangt, og det kan gå på helsa løs. Min største utfordring er å komme gjennom årene med små barn uten å ende opp med fibromyalgi eller utbrenthet.
Helle forteller at hun et par ganger var på grensen til utbrent, da guttene var i ettårsalderen.
- Jeg klarte nesten ikke å gå opp en bakke fordi jeg var så sliten. Begge guttene mine har sovet veldig dårlig om natten, og da blir man jo bare helt ko-ko. Heldigvis er det over nå.
Mammatype
Som mamma beskriver Helle seg selv som ganske rund i kantene og ekstremt kosete. Hun liker ikke å krangle, og hun er skeptisk til autoriteter. I boka Heia mamma! skriver hun om seg selv:
"Jeg respekterer ikke nødvendigvis politiet. Jeg opponerte mot læreren min. Jeg hører ikke på sjefen. Jeg liker ikke regler. Fra jeg var 17 til 19 var jeg friker, og brukte ikke truser på to år. Før jeg fikk barn kunne jeg spise iskrem til frokost og druer til middag. Hvordan i heiteste huleste skal jeg klare å være en autoritetsperson for mine barn?"
- Som mamma er jeg nok ikke den strengeste typen. Jeg har hatt litt problemer med å sette grenser, men det prøver jeg å skjerpe meg på. Jeg vet jo at de bør ha noen grenser, men det faller meg ikke naturlig å sette dem, sier Helle.
Denne saken ble første gang publisert 20/06 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.