Alkohol på ferie med barn
- Foreldre som ikke klarer å ta hensyn til barna sine, bør holde seg hjemme
En av 10 har vært bekymret for et barn på grunn av foreldrenes alkoholbruk i ferien.
- Mange har følt en bekymring for barn eller unge på grunn av foreldrenes alkoholvaner i ferien, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.
Så mange som en av fem nordmenn har opplevd fulle foreldre sist de var på sommerferie.
Det viser en undersøkelse gjort av Ipsos MMI på oppdrag fra AV-OG-TIL.
Skremmende for barnet
Ekspertene mener at barn ikke tar skade av at foreldrene tar seg et glass vin til maten i ferien, så lenge man holder seg til ett glass.
Men ikke alle foreldre velger alkoholfritt, eller venter med å drikke til barna har lagt seg.
Undersøkelsen fra AV-OG-TIL viser også at det er langt flere som oppfatter andre som beruset enn som oppgir at de selv drakk seg full foran barn.
- Ofte kan man føle at alle andre er beruset og at man selv har kontroll, men et barn vil merke at du er full før du gjør det. På ferie kan dette være ekstra utrygt. Når man er liten og er på et sted hvor man ikke kjenner noen og kanskje ikke kan språket, kan det være ekstra skremmende hvis mamma eller pappa drikker så mye at de forandrer seg, sier Randen.
Er ikke overrasket
Tallene fra AV-OG-TIL overrasker ikke Peder Nedrelid, som er diakon i Sjømannskirken på Gran Canaria. Han understreker at problemet ikke bare gjelder alkohol.
- Det er billig å få tak i narkotika i Spania, og det er mange foreldre som ikke bare drikker seg fulle, men som ruser seg på kokain og hasj med barna til stede, forteller han.
- Jeg har jobbet i Sjømannskirken i seks år og i løpet av denne perioden har jeg hørt om og opplevd veldig mye når det gjelder nettopp denne problemstillingen. Jeg har hørt om foreldre som har vært så fulle at de har måttet støtte seg til barnevognen for å klare å komme seg til hotellet. Det er bekymringsfullt, sier diakonen, som føler at mange nordmenn mister litt av sperrene sine på ferie.
- Det spiller ingen rolle om du kommer fra landsbygda eller fra storbyen – tendensene er de samme. Jeg tror en del føler at de blir løst fra normene hjemme i Norge når de er på ferie, sier Nedrelid.
Han har en klar oppfordring til alle foreldre med små barn:
- De foreldrene som ikke klarer å ta hensyn til barna sine, bør holde seg hjemme.
Test deg selv: Drikker du for mye foran barna?
Drikker mer i ferien
At nordmenn drikker mer i løpet av sommerhalvåret enn ellers, er det ingen tvil om. Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet, opplyser at det selges ca. 1,4 millioner vareliter vin, brennevin og sterkøl en vanlig uke i løpet av året, men tallet øker til ca. 1,7 millioner liter per uke i fellesferien.
- Det er den gamle vikingfylla som henger igjen, sier Kari Lossius.
Hun er klinikkdirektør og psykolog ved stiftelsen Bergenklinikkene og hun hjelper mennesker med rusproblemer.
- Tallene fra AV-OG-TIL gjenspeiler det drikkemønsteret og den drikkekulturen vi har i Norge og som går ut på at når man først drikker, da drikker man masse. Jeg mener det er en drikkekultur man må gjøre noe med. Man er alltid fullere enn man tror selv. Det plager andre. Det plager barn og det ødelegger ferien til barn, sier Lossius.
Hva bør man gjøre?
Mange vil føle det ubehagelig å konfrontere foreldre som drikker seg overstadig beruset med barna tilstede, men Lossius mener det er vårt ansvar.
- I dette tilfellet blir å blande seg å bry seg. Alkohol skal ikke være noen unnskyldning for ikke å blande seg inn. Ser man synlige rusede foreldre bør man si ifra at man ser de er beruset og at de har barn. Spør om det er noe du kan hjelpe dem med. I verste fall må man ringe til Barnevernet. Det er alvorlig å være drita full sammen med barna sine, slår Lossius fast.
Hun bruker si at den tidligere promillegrensa på 0,5 nå gjelder for foreldre med barn.
- Man kan fint drikke vin eller øl til maten. Men stopp der, er hennes profesjonelle mening.
Denne saken ble første gang publisert 01/07 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.