Vaskemaskiner og øko-vask
Øko-vaskens temperaturbløff
Øko-vasken gir deg lavere vanntemperatur enn lovet, og risiko for at visse bakterier overlever.
Det hevdes at man vasker klærne for ofte, men de gangene man kjører vaskemaskinen bør man i det minste være garantert at den vasker på den temperaturen som angis.
En undersøkelse utført av det svenske forbrukermagasinet Råd&Røn viser at det ikke alltid er tilfelle, og i denne sammenheng gjelder det de såkalte økoprogrammene.
Det er en av magasinets lesere som gjennomførte testen i sin vaskemaskin.
Han erfarte at når han kjørte maskinen på et 60-graders økoprogram, nådde vanntemperaturen bare 43,5 grader.
Ifølge markedssjef Grete Klæboe hos Bosch hvitevarer vasker deres såkalte Eco-Program rent selv om temperaturen er lavere enn de angitte 60 gradene.
"Eco-programmer er energioptimerte programmer. Det vi angir, er at du ved dette valget oppnår samme vaskeresultat som i standardprogrammet, men med et lavere vann- og strømforbruk (dvs. også temperatur) - som kompenseres med lengre vasketid", skriver hun i en e-post til klikk.no.
Hun skriver videre at dersom temperaturen er avgjørende må forbrukeren velge et program uten tilleggsfunksjoner (som Eco-program), og hvor temperaturen vil ligge tettere opp til det angitte nivået.
Dansk test viser temperaturbløff
Ifølge det danske tidsskriftet Ingeniørens nr 47 i 2010 viser en test gjennomført av Energimærkningssekretariatet at ingen av de testede maskinene når opp til 60 grader. Det høyeste målte resultatet ble 49 grader.
Til tidsskriftet sier rådgivningssjefen i Astma-Allergi Danmark at det er helt hull i hodet hvis man ikke kan stole på den temperaturen som angis.
En av Danmarks fremste eksperter på vaskemaskiner, sivilingeniør Jørgen Kjeldgaard ved Teknologisk Institut, sier til tidsskriftet at brukerne ikke kan gå ut ifra som en selvfølge at tøyet og vannet blir så varmt som innstillingen på maskinen tilsier.
Ingen minimumskrav for temperatur
Ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Hilde Harket hos NVE er det bare temperaturer over det angitte som rammes av bestemmelsene.
- Energimerkingen berører ikke temperaturer som ligger under det som er angitt for et bestemt vaskeprogram, sier hun til klikk.no.
- Vi har hørt at temperaturavvik er et problem hos enkelte maskiner, men vi har ikke selv testet dette, fordi det ikke ligger inne i testprogrammet, supplerer hennes kollega i NVE, seniorrådgiver Kirsti Hind Fagerlund, overfor klikk.no.
- Dette er imidlertid noe vi vil vurdere å teste i fremtiden. Generelt er det imidlertid slik at det såkalte økodesign-direktivet fra EU pålegger produsenten å angi at det kan forekomme avvik fra den angitte temperaturen.
Ifølge tidsskriftet Ingeniøren har Danmark forsøkt å få gjennom et krav i EU om at det skal angis hvor varmt det i praksis er når et program for eksempel angir 60 grader. Dette fikk de ikke gjennomslag for, skriver tidsskriftet.
- Kan oppleves som misvisende
Ifølge Råd&Rön var det bare når forbrukeren kjørte økoprogrammene at temperaturen ikke nådde mer enn drøyt 40 grader. I normalprogrammene var temperaturavvikene langt mindre.
- Det kan oppleves som misvisende for forbrukeren at maskinen ikke vasker på den temperaturen som angis for et program, sier Sara Almgren til klikk.no.
Hun er tekstilingeniør hos Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og jobber med testing av tekstiler.
Sikker bakteriefjerning
Forbrukerrådet referer til testen beskrevet i Råd&Rön, og de skriver blant annet at den beste garantien for at et klesplagg blir tilnærmet bakteriefritt er å vaske det på 60 grader og sende det i tørketrommelen etterpå.
Og ifølge en test gjennomført av Uppsala akademiska sjukhus og referert i Svenska Dagbladet, krever klærne minimum 60 grader over ti minutter fulgt av en runde i tørketrommelen for å bli tilnærmet bakteriefri.
Fjerner ikke alle bakterier
Selv om maskinen vasker på de foreskrevne 60 gradene vil ifølge Almgren ikke alle bakterier forsvinne.
- Helt bakteriefritt tøy er ikke noe mål. Den normale bakteriefloraen er livsnødvendig. Sykdomsfremkallende bakterier ønsker man å bli kvitt og da er det viktig med høy nok temperatur, men normalt skittent tøy blir vanligvis rent nok ved 40 grader.
- Isolert sett for én vask behøver det nødvendigvis ikke være et problem at bakterier overlever, sier professor Svein Valla ved Institutt for bioteknologi ved NTNU til klikk.no.
- For til daglig omgir vi oss med mange bakterier som kan ha et sykdomspotensial, såkalte patogene bakterier. Men så lenge mengden av dem er små vil de ikke være en risiko av betyding, unnattt for spesielt sensitive personer. Generelt sett kan det imidlertid oppstå problemer dersom antallet sykdomsframkallende bakterier får lov til å bygge seg opp over tid, slik som det har vært aktualisert i forbindelse med Listeria og dusjhoder.
Midden overlever
Men selv om klærne teknisk sett blir rene ved 40 grader, vil en slik temperatur likevel ikke være tilstrekkelig for å ta livet av visse bakterier som kan være problematiske for blant allergikere.
Dette gjelder blant annet midd som først stryker med ved 55 grader, og tidsskriftet Ingeniøren siterer en av Europas fremste eksperter på området husholdningsmaskiner, professor Rainer Stamminger ved Universität Bonn, som sier at det ikke finnes noen bestemt temperatur som tar livet av alle typer mikroorganismer.
Til tidsskriftet understreker han at det er utilstrekkelig å bare se på temperaturen, men også tiden mikrobene blir utsatt for lunkent eller varmt vann. I tillegg vil typen av vaskemiddel ha betydning.
Professoren forteller at det i Europa arbeides med å etablere testmetodikker som skal ivareta hygienekravene når den europeiske befolkningen vasker på stadig lavere temperaturer.
- Vi har ikke fått henvendelser på denne problematikken fra våre medlemmer, forteller seniorrådgiver Grethe Amdal hos Norges Astma- og allergiforbund til klikk.no.
- Men generelt vil det være avgjørende for en middallergiker om midden blir tatt livet av, og særlig dersom vedkommende er spesielt følsom overfor midd.
Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i inspirasjonsguiden
Hvordan fjerne flekker på barneklær
Denne saken ble første gang publisert 08/09 2011, og sist oppdatert 24/06 2017.