Beise terrasse
Slik beiser du terrassen
Dette bør du vite om rengjøring, påføring og valg av beis.
Behandling av terrassen står for tur, og her er det flere måter å gå frem på. Foretrekker du beis fremfor olje vil du imidlertid spare både tid og penger.
- Fordelen med beis er at du slipper å gjenta behandlingen hvert år, slik du gjør med klar eller litt transparent olje. Med beis beiser du med treårsintervaller. I tillegg får du jo forskjellige farger, sier Hans Petter Hansen, kundeveileder i XL bygg.
Valg av beis til terrassen
Når du velger beis, er det flere ting å tenke på. Blant annet er det lurt å tenke langsiktig, og notere deg navnet på den beisen du velger.
- En ting jeg tror mange ikke tenker på, er at du bør ha beis fra samme produsent hver gang. Om du har påført én type og du kjøper en farge du mener er lik fra en annen produsent noen år etter, kan du se en reaksjon på det. Den fargen du velger er det ikke sikkert du kan angre på. Da må du i verste fall slipe ned gulvet, advarer Hansen.
Når du bestemmer deg for farge, er det viktig å være klar over at treverket vil synes under beisen og påvirke fargen du ender opp med etter påføring. Er du ikke fornøyd er det heller ingen idé å gå for flere strøk for å få til fargen du hadde regnet med.
- Du må huske at beis er en transparent behandling, og at fargen du ender opp med vil bli påvirket av fargen på treverket. Det er viktig å ikke la seg friste til å legge på flere og tykke sjikt med terrassebeis, da det fort kan flasse av, forklarer Kristian Sørli, markedssjef i Fargerike.
Les også: Slik bygger du terrassen på egenhånd
Rengjøring av terrassen
Steg nummer to er rengjøringen. Dette bør du gjøre om lag en uke før du beiser, så treverket er helt tørt når du setter i gang. 15 prosent fuktighet er maks.
- Har du hatt en litt fuktig vår, ville jeg gitt det en god uke med tørk, understreker Hansen i XL bygg.
Det kan med andre ord være lurt å sette av to helger til jobben. For å sjekke fuktigheten, kan du bruke en fuktmåler, som dessuten er nyttig for å måle fuktigheten i andre deler av boligen.
Til rengjøringen kan du bruke en terrasserens, men unngå høytrykksspyleren da denne fort kan spyle inn i treverket og ødelegge det. Bruk en terrasseskrubb eller en annen egnet kost, og skrubb før du spyler med vann. Ifølge Hansen bør du imidlertid huske på at terrassevasken bleker bordene. Dersom bordene er mørke, kan det være en idé å spørre produsenten om hvordan du rengjør.
- Om du har litt dyrere bord, som møreroyal, som er kokt i olje og har fått en mørkere farge, ville jeg heller bare brukt vann. Terrasserensen er nemlig en sterk såpe som går langt ned i treverket og bleker det, forklarer Hansen.
Ett tips er å ikke velge helgen med strålende sol, men heller utnytte den norske sommeren for det den er verdt.
- Det som er så herlig med hus og terrasser, er at det beste vaskeværet er skikkelig drittvær, sier Sørli.
- Når det regner, er både huset og terrassen våt fra før, så hvorfor ikke utnytte det? På med regntøy, vernebriller og hansker, og ta med deg terrasserens eller kraftvask og vaskekost på forlengerskaft ut i regnet. Dersom du skal endre farge på terrassen, bør du bruke terrasserens som bleker og nullstiller, legger han til.
Gjør deg flid med kosten og skyll godt av. En nøytraliseringsvæske er lurt etter det sterke rengjøringsmiddelet.
Les mer: Dette bør du vite før du lager hage
Påføring av beis
Til selve beisingen råder Hansen deg til å droppe penselen til fordel for en mer effektiv rulle. Et forlengelsesskaft skåner ryggen din, og en rulle med låsesystem så rullen kan låses fast er dessuten lurt. Da kan du bruke den til både påføringen og til å dra av overflødig beis etterpå.
- Det er viktig at du får av det som blir overflødig. Ikke la det ligge i dammer, da blir gulvet seigt og klissete, advarer han.
Ellers er et rullesett med etterstryker på forlengelsesskaftet og en beispensel nyttige verktøy, mener Sørli.
Slik gjør du det:
- Den enkleste og raskeste måten å beise terrassen på, er å ta ett eller maks to bord i lengderetningen av gangen, sier Sørli.
I kriker og kroker der du ikke kommer til med rullen bruker du en beispensel.
- Etterstryk og fjern all overskuddsbeis etter 10-15 minutter. Bruk gjerne en beispensel på forlengerskaftet for å dra jevnt av uten å lage skjolder. Alt som ikke har trukket inn i treverket skal bort.
Slurver du med dette eller legger for tykt risikerer du ikke bare kliss, men også at beisen flasser av etter en lang og kald vinter.
- Husk at terrassebeis er transparent, og skal ikke gi en dekkende overflate som ved vanlig maling. Du skal se kvist og lignende gjennom beisen, understreker Sørli.