Kjøpe støvsuger
Glem størrelsen, det er sugeeffekten som avgjør
La deg ikke overvelde av motorkraften når du velger støvsuger.
Husstøv er nødvendigvis ikke så uskyldig som man tror, derfor er det viktig at man har skikkelig utstyr som fjerner støvet effektivt.
En støvsuger gjør i de fleste tilfeller jobben, og dersom du velger en robotstøvsuger behøver du ikke en gang være til stede når jobben blir gjort.
Valg av støvsugertype avhenger imidlertid av flere momenter enn bare bedagelighet.
Blant annet er sugeeffekt og posestørrelse viktige kriterier.
Motoreffekt og sugeevne
Når støvsugerens fremste oppgave er å suge opp støv og skikk, må den naturligvis ha kraft til å gjøre dette.
Det er imidlertid en misoppfatning at det er en direkte sammenheng mellom sugeevne og motorstørrelse. For ifølge Jogrim Aabakken, testansvarlig for produkter hos Forbrukerrådet, vil motoreffekten ofte være et misvisende tall.
- Generelt kan man si at motoreffekten, som oppgis i watt, ikke har objektiv informasjonsverdi for en forbruker som er opptatt av sugeevne. En støvsugers sugeevne handler like mye om aerodynamikk. Og da er utformingen av slange, munnstykker, filtre og overganger er avgjørende. Det som imidlertid er sikkert, er at en støvsuger med høy motorstyrke, vil belaste lommeboken din mer enn en støvsuger med moderat motor.
- Ta med en dørmatte for å teste
Utfordringen med sugeevnen er imidlertid at den sjelden oppgis. Når vi for eksempel går inn på nettsidene til Elkjøp er det få av støvsugerne som har beskrivelser av sugeevne. Men derimot oppgis motoreffekten på alle modellene.
- Det man kan gjøre er å ta med hundehår og den slags og be om å få prøve den aktuelle støvsugeren på det man har tatt med seg. Alternativt kan man ta med seg en skitten dørmatte og teste på den, råder Aabakken.
Støvsugerposen
Et annet viktig moment ifølge Aabakken er størrelsen på oppsamlingsposen.
- Dette er en viktig opplysning, fordi en støvsugerpose ofte koster mye. Vanligvis ligger posestørrelsen på mellom halvannen og tre liter.
Kvaliteten på støvsugerposen er avgjørende i forhold til hvor mye av støvet den holder på.
- Posen er det første filteret i en støvsuger, dersom den fungerer dårlig betyr det at mye støv går videre inn i støvsugeren og kan tette de andre filtrene, sier Aabakken.
En annen effekt vil også være at noe av støvet sendes tilbake i luften.
I en test gjennomført på vegne av Forbrukerinspektørene i NRK skriver de at uoriginale poser kan fungere like bra som originalen, men at det som uansett er viktig er at posen passer til den modellen man har.
"Poser laget av papir er gjerne av dårligere kvalitet enn de som er laget av mikrofiber", skriver de videre.
Hepa-filter
Filterløsningen er helt avgjørende når man kjøper en støvsuger, og da er det såkalte Hepa-filteret viktig.
- En vanlig støvsuger uten Hepa-filter vil blåse det meste av de minste støvpartiklene ut i rommet igjen, forteller forsker ved Statens Folkehelseinstitutt, Berit Granum, til klikk.no.
- Og fordi disse støvpartiklene er så små, vil de kunne havne lengst inne i lungene når man puster inn.
Granum fremhever at dette er spesielt viktig for allergikere, fordi alleregenene kan feste seg på disse støvpartiklene.
Poseløse støvsugere
For den som vil slippe å styre med poser, finnes et alternativ, den poseløse støvsugeren.
- Vi har opp gjennom årene testet noen poseløse modeller, men disse har dessverre ikke oppnådd spesielt gode resultater, sier Aabakken.
- I tillegg har jeg fått tilbakemeldinger om at enkelte eiere av poseløse støvsugere oppfatter dem som grisete å tømme.
Støy
Ifølge NRK Forbrukerinspektørene er det store variasjoner i støyen mellom de ulike modellene. Videre vil den opplevde støyen både være avhengig av frekvens og lydnivå. "Det betyr at selv om desibelverdien ikke er blant de høyeste kan lyden likevel oppfattes som ubehagelig", skriver de.
- I våre tester ligger lydnivået mellom 60 og 75 dBa, forklarer Aabakken, som råder til å ta en test i butikken for å avdekke lydnivået.
- Man skal også være klar over at de store kjedene opererer med 30 dagers åpent kjøp, slik at man har en mulighet til å returnere en støvsuger som støyer for mye.
Vekten
For dem med en bolig med flere etasjer bør støvsugerens vekt være et viktig moment.
- For har du en bolig som innebærer at du ofte må bære støvsugeren, bør du holde deg unna de tyngste modellene, fremhever Aabakken.
Robotstøvsuger
Robotstøvsugeren er valget for dem som vil slippe å støvsuge, utfordringen med denne typen støvsuger er at de ikek komemr til i krokene og helt inne ved veggene.
Det tyske forbrukernettstedet Testmagazin har gjørt en omfattende test av robotstøvsugere, og en av deres konklusjoner er at dersom man virkelig vil ha det støvfritt med en robotstøvsuger bør man gå etter med en tradisjonell støvsuger.
- Den er en nyttig medhjelper, men erstatter ikke den tradisjonelle støvsugeren, sier nettstedet.
Sentralstøvsuger
Ut ifra en inneklimavurdering fremholdes det at sentralstøvsugeren er det beste valget.
- Det beste for inneklimaet er sentralstøvsuger, fordi den blåser de minste støvpartiklene ut av boligen, sier Granum
Dette understreker Norges astma- og allergiforbund på sin nettside inneklima.com.
Dampstøvsugere
Noen støvsugere benytetr seg av damp i oppsamlingsprosessen. Ifølge inneklima.com kan dette være risikabelt.
"Vanndamp som blåses mot kjølige overflater, kondenserer og kan føre til økt fuktighet i tekstiler. Særlig må det advares mot dampstøvsuging der dampen kan nå et underlag av sponplater, gipsplater, trefiberplater og der vanndampen kan nå isolasjonsmaterialet. Vanndamp som blåses inn for eksempel under listverket mot gulv, kan gi restfuktighet innunder listene med risiko for fuktskade og muggsoppvekst", skriver de på sine nettsider.
Les også:
På jakt etter interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
Denne saken ble første gang publisert 13/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.