guide til levegg

Hvilken levegg passer din terrasse?

Alt du bør vite før du går til innkjøp av levegg.

GUIDE TIL LEVEGG: Om du ikke ønsker å kjøpe en uttrekkbar levegg, kan du fint bygge din egen. Her får du en guide til hvordan. FOTO: Getty Images.
GUIDE TIL LEVEGG: Om du ikke ønsker å kjøpe en uttrekkbar levegg, kan du fint bygge din egen. Her får du en guide til hvordan. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Kald vind kan gjøre det utrivelig ute på en ellers fin solskinnsdag på terrassen. Med en levegg får du en lunere uteplass, mindre innsyn og bedre utnyttelse av solvarmen.

Ulike levegger

Utrekkbare levegger kan kjøpes, eller så kan du lage dem selv. Gamle vinduer som byttes ut kan for eksempel gjenbrukes i en levegg. Som regel er både glass, ramme og karm intakt og i god nok stand til å fungere som ly for vinden i mange år framover.

Det er også mulig å lage leveggene av lette, flyttbare rammer med tykk plast og seilduk i stedet for glass. Firmaer som lager båtkalesjer kan lage deler med store felt i gjennomsiktig, tykk plast til slike lette levegger. De kan kneppes på rammene, som igjen kan leddes og foldes ut til større flater. Du kan også lage din egen helt enkle levegg av treverk.

Ferdige systemer

Flere firmaer leverer innglassingsystemer med skyvbare felt i både vegg og tak. Som regel er det mulig å få kjøpt deler av systemet, for eksempel kun veggen. Systemene leveres med ulike isolasjonsverdier, og de best isolerte kan med rette kalles vinterhager.

LEVEGG I GLASS: En levegg behøver ikke være tett, men det gir utfordringer i forhold til både fugler og fotballer. Tipset er derfor å bruke relativt tykt glass, kanskje 6 mm, slik at rutene tåler at noe suser gjennom luften. Men av hensyn til fuglene, bør det henges opp noe som understreker at det luftrommet ikke er klart.
LEVEGG I GLASS: En levegg behøver ikke være tett, men det gir utfordringer i forhold til både fugler og fotballer. Tipset er derfor å bruke relativt tykt glass, kanskje 6 mm, slik at rutene tåler at noe suser gjennom luften. Men av hensyn til fuglene, bør det henges opp noe som understreker at det luftrommet ikke er klart. Foto: FOTO: Dag Thorstensen (hytteliv, arkiv)

Isolasjonsverdien kan ha betydning for kondens og rim, noe som er særlig viktig i ev. takflater. Det finnes systemer både i treverk (bl.a. Bøcon) og i aluminium (f.eks. Santex). Kvadratmeterpris for slike hagestuer ferdig montert kan bli ca. 4000 kroner.

Montering av skyvefelt vil være noe pludrete for en som gjør dette én gang i livet. I de fleste tilfellene er dette jobb for fagfolk, som også gir deg garanti på arbeidet.

Flyttbare levegger i trykkimpregnert treverk kan også kjøpes ferdige i de fleste byggvarehus, og de kan ha et bra og forseggjort utseende. Ved å male dem i samme farge som vindusomramming eller annen staffasje, kan de bli en naturlig del av hytta.

Slike leveggelementer kan også hengsles og påmonteres hjul, slik at de kan flyttes rundt på terrassen, foldes ut eller stues vekk etter behov.

PLANKEVEGG: En litt oppsiktsvekkende plankevegg som skal illudere en profil av naturlig vegetasjon. Med noen år på seg, vil veggen bli grå og kanskje skli enda mer inn i naturen. Men bordene vil nok vri seg litt etter hvert og skape mer «uorden».
PLANKEVEGG: En litt oppsiktsvekkende plankevegg som skal illudere en profil av naturlig vegetasjon. Med noen år på seg, vil veggen bli grå og kanskje skli enda mer inn i naturen. Men bordene vil nok vri seg litt etter hvert og skape mer «uorden». Foto: FOTO: Dag Thorstensen (hytteliv, arkiv)

Tilpasning til hytta

Altfor ofte ser vi ferdige levegg- eller vinterhagesystemer som er kjøpt som hyllevare og ikke er tilpasset huset eller hytta. Særlig vinterhagene får ofte preg av å være kuber som er skrudd fast i hytta uten tanke på arkitekturen.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

For en mest mulig harmonisk sammenstilling bør vinterhagen ha god takvinkel, helst den samme som boligen, og den bør underordne seg hovedvolumet. Også fargevalg på metallprofilene vil påvirke utseendet.

Les også: Denne terrassetrappen lager du enkelt selv

Vegetasjon med leskjerm

Den ultimate leskjermløsning må jo være vegetasjon. Busker og hekkplanter som plantes bevisst, vil gjøre at uteplassen både blir vedlikeholdsfri og glir godt inn i naturen.

Selv landskapsarkitektenes hatobjekt nummer 1, tujaen, er vel ti ganger bedre enn en plankevegg som beskyttelse mot vinden. Den krever svært lite stell, kun klipping i toppen om du ikke ønsker at den skal bli 15-20 meter høy.

Men stedegne vekster bør vel være førstevalget om du fortsatt skal opprettholde det naturlige preget rundt hytta eller boligen. Det er ikke mye bråk med busk­furu heller.

Les også: Slik vasker du terrassegulvet

Material på levegg

En levegg gir mest effekt hvis den ikke er helt tett, men slipper gjennom litt luft.

En tetthet på 75-80 prosent av flaten er bra. Da unngås turbulensvinder på baksiden når vinden prøver å fylle undertrykket bak leveggen.

Materialene på en levegg av tre bør være trykkimpregnerte, og sammensatt slik at fuktighet ikke blir stående i konstruksjonen.

Levegger kan også lages av trespiler, flettet spon, barket rundstokk, vier, eller pilekvister. De bør være 1,8-2 ,0 meter for å fungere optimalt. Med skråstilte eller stillbare vertikale bord kan du regulere utsyn, solstråler og vindbeskyttelse etter behov.

FLYTTBAR LEVEGG: Fleksiveggen kan lages på mange måter, men den bør være så lett som mulig, ettersom den skal være flyttbar. Her er tips til dimensjoner. Foto: Tegning: Per Chr. Tellefsen
FLYTTBAR LEVEGG: Fleksiveggen kan lages på mange måter, men den bør være så lett som mulig, ettersom den skal være flyttbar. Her er tips til dimensjoner. Foto: Tegning: Per Chr. Tellefsen Foto: Tegning: Per Chr. Tellefsen
FLEKSIVEGG: En lett ramme, noen kraftige låvedørhengsler (stablehengsler), beslag og noen kvadratmeter med tykk plast, tilsvarende den som finnes i båtkalesjer, kan dempe de verste vindkastene rundt hytta. Leveggen kan ev. foldes sammen eller hektes av, og settes inn når hytta ikke er i bruk. Den er fin å plassere flere steder, men må kanskje barduneres i toppen også. Foto: Tegning: Per Chr. Tellefsen
FLEKSIVEGG: En lett ramme, noen kraftige låvedørhengsler (stablehengsler), beslag og noen kvadratmeter med tykk plast, tilsvarende den som finnes i båtkalesjer, kan dempe de verste vindkastene rundt hytta. Leveggen kan ev. foldes sammen eller hektes av, og settes inn når hytta ikke er i bruk. Den er fin å plassere flere steder, men må kanskje barduneres i toppen også. Foto: Tegning: Per Chr. Tellefsen Foto: Tegning: Per Chr. Tellefsen