Rødvin, syre og Jif Baderom ødelegger marmor
Slik unngår du skader på naturstein
Dette er hva du må tenke på hvis du vurderer marmor eller annen natursten i hjemmet.
Hva er naturstein?
- Naturstein er en fellesbetegnelse på bergarter som kan deles opp til plater, blokker og emner av forskjellig slag.
- Brukes til blant annet kledning av gulv, vegg og tak, murestein og gravmonumenter.
- Kan deles inn i myke (kalkstein, marmor, kleberstein, serpentinitt og sandstein) og harde (granitt, gneis, kvartsitt, gabbro, larvikitt og anortositt) steintyper.
- Myke steintyper inneholder mineraler som er mykere enn stål og/eller har svake bindinger mellom mineralkornene. Dermed er de lettere å bearbeide enn de harde typene.
Kilde: Norges Geologiske Undersøkelse
Natursten kan gi lekre bad, kjøkken eller gang, men pass på. en kjøkkenbenk av naturstein trenger skikkelig vedlikehold.
Mie Grevstad, interiørarkitekt MNIL i Magenta Interiørarkitekter, har jobbet med mange personer som ønsker natursten i hjemmet. Hun er alltid påpasselig med å forklare at natursten krever spesielt vedlikehold. I en familie der stenfliser av travertin prydet baderommet, var kjøperne flinke til å vedlikeholde stenen riktig. Men da de kom tilbake fra ferie, oppdaget de sjenerende flekker på gulvet.
- Ungdommen i huset hadde hatt fest. Flekkene var oppkast, som er syreholdig, forteller Grevstad.
Jif baderom spiste opp kalksten
Noen natursteiner tåler nemlig syre dårlig.
- Rødvin og sitrus og alt som er syreholdig reagerer med kalken. Da kan man få hvite flekker på stenen. Marmor kan også få flekker av farget mat, som rødbet. Hvis du setter en flaske med olje på benken, kan du også få merke, sier Cathrine Sterner, medeier i Stenprosjekt AS på Røa i Oslo.
Det er imidlertid mulig å få bort mye, om uhellet skulle være ute på kjøkkenbenken.
Også Jif spray kan skade naturstein, og Sterner har personlig erfaring med det fra badet hjemmet.
- Vi brukte mye Jif-spray for baderom på glassveggen. Sprayen rant ned og ble liggende på gulvet. Den spiste opp kalkstenen, forteller hun.
Imidlertid understreker hun at det er forskjell på kalksteintypene, og anbefaler kunden å teste det ut.
- Ta en løs flis, spray på og la ligge noen timer. Når man bruker Jifen noen ganger i uken, ser man ganske fort om det kommer lyse flekker, sier hun.
Myk og hard naturstein
Grunnen til at kalkstein og marmor ikke tåler så mye, er at det er ganske myke steintyper. Såkalt blokkstein deles gjerne inn i harde og myke steintyper, og granitt sorterer under de harde.
Overflaten til myk naturstein kan få flekker av sure stoffer, for eksempel vin, sitronsyre og sure rengjøringsmidler, skriver Norsk Bergindustri i natursteinsheftet Innemiljø. "Det innebærer en begrensning med hensyn til å bruke kalkstein og marmor til benkeplater eller bordplater i for eksempel kjøkken", skriver de videre. Skader som kan oppstå er blant annet:
- bleking
- rustdannelser hvis steinen inneholder jernmineraler
- overflateskader
- avskalling
- groper på kalkstein som følge av påkjenning fra blant annet rengjøringsmidler.
Norsk Bergindustri anbefaler at overflaten blir finslipt eller polert hvis man likevel ønsker å benytte de sårbare materialene.
Lisbeth Alnæs, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk råder folk til å være spesielt nøye med å undersøke steinens oppbygning og tetthet hvis de vurderer naturstein i våtsoner.
- Steinleverandør bør kunne gi informasjon og anbefaling, både om egnethet og behov for overflatebeskyttelse, sier Alnæs.
Urin kan ødelegge badeflisene
Arne Nesje, sekretariatsleder i Byggkeramikkforening forteller om en typisk ond sirkel på et bad med naturstein:
Dette bør du vite før du kjøper naturstein:
- Hvor hard er den?
- Hvordan vedlikeholder du den?
- Hvor mye kan du tåle av endringer i mønster og farge?
Kilde: Mie Grevstad, interiørarkitekt
- Urin er en syre, og syre løser opp kalk. Hvis du har en polert, hvit marmor, vil urinflekker etse overflaten, og sette merker. Da går man gjerne på med rengjøringsmidler som også inneholder syre. Etter hvert er steinen helt ødelagt, sier han.
Jo mer du gnukker på marmoren med rengjøringsmidler, jo mattere og mer nedbrutt blir den.
Som seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, er Nesje mye rundt og inspiserer skader som er oppstått på naturstein.
- Det vanligste er flekker på lyse steiner, typisk Cola, rødvin, kaffe og blomsterpotter av leire, der stoffer i leiren trekker ned i steinen.
Salmiakk er et annet rengjøringsmiddel som du bør unngå. I tillegg ser Nesje ofte at fugemassene smitter over på steinen og samler smuss, så det skjer skittent ut. Sprekker og avskalinger forekommer også.
- Hvis du mister en kjele eller noe hardt, kan en myk stein lettere sprekke opp. Det vil avhenge av kvalitet og tykkelse.
Nesje mener både steinleverandører og renholdsprodusenter kan opplyse bedre.
- Ofte får man manglende info fra steinleverandøren, og leverandører av renholdsprodukter bør være flinkere med produktinformasjon, mener han.
Anne Gjemdal, informasjonssjef i Lilleborg, medgir at Jif Baderom kan skade kalkstein.
- Jif Baderom er et tensidholdig produkt med lav pH for effektivt å fjerne baderomssmuss som blant annet inneholder kalk. Dette produktet skal på grunn av sin lave pH ikke benyttes på syrefølsomme overflater som marmor, kalkholdige materialer, naturstein eller gammel emalje. Det står oppgitt i bruksanvisningen på produktets bakside. Spraydysen skal gjøre at det normalt sett ikke skal komme produktrester på gulvet når en sprayer på inni et dusjkabinett, sier hun.
Hun understreker at Jif Kjøkken og Jif Universal har høyere pH-verdi, og ikke skal skade naturstein.
Vil ha kalksten og marmor uansett
Selv om stenleverandøren Stenprosjekt AS ikke kan garantere flekkfri stein, selger de "masse" kalksten, og en god del marmor.
- Vi forteller kundene at med kalksten og marmor risikerer de flekker. Til bruk på kjøkkenet anbefaler vi heller kompositt eller granitt, for det tåler alt. Likevel selger vi veldig mye kalksten, det er billigere og veldig fint, sier Sterner.
Hun tror det store type- og fargeutvalget i kalkstener er grunnen til at så mange velger det.
- De velger det selv om den er litt utsatt. Granitt og kompositt gir et litt hardere uttrykk og egner seg for et strammere, moderne miljø, mener hun.
Når kundene uansett ønsker natursten, anbefaler Sterner at de er nøye med å mette platen med en porefyller, både før bruk, men også jevnlig, omtrent en gang i året.
Sterner anbefaler å rense platen hvis man søler.
- Hvis man får en hvit flekk, kan man pusse lett, eller mette platen med en olje eller porefjerner. Men det vil aldri bli 100 %, sier Sterner.
Søren Emil Kristensen, arkitekt i Boform leverer mye stenplater til kjøkkenet, og mye marmor, og får tilbakemeldinger fra kundene er at det er lettere å holde rent enn mange tror.
- Marmor får ikke brukes ubehandlet på kjøkken, men det finnes veldig bra impregneringsmidler, sier han.
Kristensen anbefaler at daglig rengjøring gjøres med vanlig grønnsåpe. Da slipper du rengjøringstabber, som å bruke eddik og sitron til rengjøring av naturoverflater.
Før du kjøper natursten
Det er også noen andre ting du bør tenke på, om du vurderer natursten til boligen. For det første at den lekre prøven på natursten kan være ulik resultatet du får på gulvet eller kjøkkenbenken.
- Den kan være mørkere eller lysere, avhengig av hvor i bruddet man har tatt stenen fra. Hvis man ønsker natursten, må du være litt laidback. Du må ha litt rom for spenn i både mønsteret i steinen og fargen, mener Grevstad, som råder folk til å be om tre store prøver og til å spørre leverandøren hva spennet i fargen er.
Man må rett og slett like patina, og at natursteinen blir litt slitt, og kanskje med noen flekker, mener Grevstad, som slår et slag for å bruke norsk naturstein.
- Når vi nå først har begynt å åpne opp for spennende stener, finnes det mye spennende norsk sten, som granitt og basalt, som kanskje har en tilknytning til stedet man skal bruke stenen. Det er litt vilt med brasiliansk eller kinesisk skifer når vi har skifer i Norge, sier hun.
Hvordan gikk det så med kunden som fikk ungdommelig oppkast over badegulvet? De har flekker til dags dato. Og ikke nok med det.
- Vaskehjelpen vasket dusjkabinettet på bad nummer to med Jif Baderom, forteller Grevstad.
Gjett hva som skjedde med gulvet der.
Les også:
- Slik fikser du riper i kjøkkenplaten
Denne saken ble første gang publisert 27/02 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.