Statisk elektrisitet
Tipsene som fjerner statisk elektrisitet
Statisk elektrisitet kan komme opp i mange tusen volt - og det er verst om vinteren.
Du vil naturlig nok at den strømmen du kjøper, skal holde seg til dine elektriske apparater og ikke vandre rundt omkring på dørhåndtak og lignende.
Nå er det selvfølgelig ikke strøm på ville veier som gjør at det gnistrer når du tar i dørhåndtaket, men statisk elektrisitet kan likevel inneholde et par tusen volt og er ubehagelig.
- Når man begynner å kjenne det, er det over 1000 volt, og ofte kan spenningene ved utladningene komme opp mot 3000 volt og mer, forteller seniorrådgiver Steinar Klubben Nilsen ved SINTEF Community.
PC og statisk elektrisitet
Det elektriske støtet er litt ubehagelig, men det er ikke farlig for deg. Men vær obs på at elektroniske produkter som pc-er og mobiltelefoner kan være ømfintlige overfor statisk elektrisitet.
Statisk elektrisitet dreier seg om situasjoner med et overskudd eller underskudd av positiv elektrisk ladnng på overflaten av legemer. Læren om statisk elektrisitet kalles elektrostatikk.
Statisk elektrisitet kan oppstå ved at isolerende stoffer gnir mot hverandre, eller ved bevegelse av partikelr eller dråper gjennom luft eller væsker. Det kan føre til gnister mellom overflater med forskjellig elektrisk ladning.
Kilde: Store norske leksikon
Det skal ikke mer enn 100 volt til før elektronikken kan bli skadet.
Tidligere var det dessuten slik at tv- og pc-skjermer var store støvsamlere fordi den gamle teknologien med billedrør skapte sterk statisk elektrisitet og trakk til seg støv.
- Med dagens flatskjermteknologi er ikke det lenger noe problem, men dersom man for eksempel fortsatt har en eldre type pc-skjerm, kan støv være en utfordring, beskriver Klubben Nilsen.
Les også: Aluminiumsfolie hindrer statiske klær
Vinteren er tid for statisk elektrisitet
Hvor ofte du får elektrisk støt, henger sammen med hvor tørt det er i lufta. I Norge er lufta aller tørrest på våren, men også om vinteren og sommeren. På høsten er det gjerne mer fuktighet i lufta.
Fysiker Andreas Wahl, kjent fra blant annet NRK-programmet Folkeopplysningen, har hatt et eget vitenshow om elektrisitet. Han forklarer til Dagsavisen at den tørre lufta er dårlig på å lede strøm.
– Da får de statiske ladningene mulighet til å bygge seg opp i større grad. Håret står lettere til værs i tørr vinterluft. Og vi får lettere støt, sier han.
Hvis det er mørkt, er det faktisk mulig å se elektronene.
– Da kan vi attpåtil se at elektronene varmer opp lufta i et lite lysblink, en gnist. Gnisten er en miniatyrvariant av lynet fra himmelen, sier Wahl.
- Alle materialer trekker til seg en viss mengde fuktighet, som igjen vil lede elektrisitet bort. Så når det blir mindre fuktighet, vil det også bli mindre som leder bort elektrisiteten, utdyper Klubben Nilsen.
Han forklarer videre at det er spenningsforskjellen mellom den menneskelige kroppen og det man tar i, som er avgjørende for om det skjer en utladning.
Dersom man er ladet opp, vil det oppstå raske utladninger når man tar i noe som er jordet, for eksempel et dørhåndtak, et gelender, eller når man trykker på knappen for å ta heisen.
- Om man har blitt positivt eller negativt ladet når man har subbet mot et teppe eller lignende, har ingen betydning.
Les også (+): Bør lufteventilen alltid være åpen når vi fyrer i peisen?
Dette skaper statisk elektrisitet
Det er flere faktorer som skaper statisk elektrisitet, og ulike materialer har ulik evne til å samle opp elektroner.
Både ull og hår på hodet trekker lettere til seg elektroner enn for eksempel bomull. Og hvilke tepper eller gulvbelegg du har i huset, har betydning. For eksempel er tepper av kunststoff ugunstig.
Statisk elektrisitet oppstår ofte på grunn av gnisninger mellom sko eller sokker og gulvbelegg, eller mellom tøy og møbeltrekk.
Problemet avhenger derfor både av materialer du omgir deg med, hva du har på deg og måten du beveger deg på.
- Er du av typen som subber føttene langs gulvet, kan du være mer utsatt for statisk elektrisitet enn om du løfter føttene, sier Klubben Nilsen.
- Skosåler av lær sies spesielt å fremkalle statisk elektrisitet, og dersom man i tillegg går på et teppe av kunststoff, så kan det bli ganske merkbart, utdyper Klubben Nilsen.
Han forklarer at problemet generelt sett vil være like stort dersom du går med syntetiske sålematerialer på tepper av ull.
Syntetiske tekstiler som brukes i klær, møbeltrekk, gulvtepper med mer, kan prepareres med antistatiske midler, som er svakt ledende, oljeaktige væsker.
Kilde: Store norske leksikon
- Det er forskjellen i egenskaper som er avgjørende, rent konkret den innbyrdes avstanden materialene har seg imellom i noe vi kaller den triboelektriske serie, forklarer Klubben Nilsen.
Les også: Gjør aldri dette med vaskemaskinen - kan oppstå mugg og dårlig lukt
Råd for å unngå statisk elektrisitet
Det finnes mange måter å unngå å få støt på:
- Senk varmen: Jo større forskjell der er på inne- og utetemperatur, jo lavere blir luftfuktigheten innendørs.
- Bruk skyllemiddel: Skyllemiddel forhindrer utvikling av statisk elektrisitet.
- Unngå tøy av kunststoff eller ull: Både kunststoff og ull kan gi statisk elektrisitet.
- Tilfør huden fuktighet: Bruk fuktighetskrem, dersom du har tørr hud.
- Bruk en antistatisk matte: smart å ha under kontorstolen og skrivebordet.
- Ikke subb føttene når du går: Statisk elektrisitet oppstår når to materialer gnis mot hverandre. Så hvis du sleper føttene mot gulvet, oppstår det mer oppladning.
- Åpne døren med håndbaken: Håndbaken er mindre følsom for støt enn fingrene.
Lad deg ut!
Før du skal ta i et elektronisk produkt, og du vet det kan være fare for utladning av statisk elektrisitet, kan det ifølge NRK Beta være smart å lade seg ut først.
Det gjør du ved å ta på noe stort av metall; for eksempel en vask, en radiator, et metallrør eller en bil.
Denne saken ble første gang publisert 12/02 2013, og sist oppdatert 11/01 2024.