Muggsopp
Muggsopp kan være årsaken til hodepinen din
Hodepine er ett av de første symptomene på at du har muggsopp i boligen. En enkel test kan avsløre synderen.
Et godt inneklima handler ikke bare om å ha riktig temperatur og luftfuktighet, men det dreier seg like mye om helsen din. Og mange går rundt med helseplager de ikke finner årsaken til.
- 80 prosent av alle inneklimaproblemer skyldes fukt. Og det er mange som lider, men tror ikke at det er inneklimaet som er skylden. Det tror bare at de er slitne, forteller senioringeniør ved SINTEF, Elisabeth Nesbakken Haugen, til Bonytt.no.
- Og de første symptomene de merker er gjerne hodepine.
Utfordringen med fukt og inneklima er at kilden til problemene kan være skjult og vanskelig å oppdage. En ny testmetode kan imidlertid være en løsning.
Det svenske firmaet anoZona gjennomfører DNA-testing av støv. Ved hjelp av en bomullspinne kan man sende inn støvtester som så blir analysert for spor av muggsopp, som kan være en utløsende faktor for inneklimarelaterte helseproblemer.
Ifølge det danske nettstedet bolius.dk er fordelen med en slik test at den kan gi svar i løpet av seks til åtte timer, mens en tradisjonell dyrksningsbasert test vil ta rundt syv dager.
DNA-test av støvet
Fragmenter av giftig muggsopp kan blant annet sveve rundt i luften som såkalte sporer. Etter en stund fester disse seg til flate overflater.
"Där kan man fånga upp dem med en tops (Q-tips)", forklarer anoZona på sine hjemmesider.
Oversiden av dørkarmer kan ifølge anoZona være egnede steder å samle inn støv fra. Støvet bør ha ligget på vinduskarmen i mer enn én måned.
- Vanligvis vil man ha cirka 500 til 1000 mikroorganismer per kvadratcentimeter, men dersom analysen viser en verdi på mellom 5000 og 10.000 vil dette være en indikasjon på at man kan ha et muggproblem i boligen, og forekomsten vil være så høy at det vil utelukke eksterne kilder, forklarer Gøran Bostrand hos anoZona til Bonytt.no.
En slik test kan kjøpes gjennom anoZonas nettbutikk for kr 2375 SEK.
Vaske og lufte
Det man ifølge Bostrand skal gjøre dersom testen indikerer at man kan muggsoppsporer i luften, vil være å lufte ut og gjennomføre en storrengjøring.
- Dersom man gjennomfører en ny test en stund etter og fortsatt finner for høye verdier, vil man mest sannsynlig ha et mugg- og fuktproblem.
Dødt mugg skaper også problemer
Ifølge dosent ved Akademiske sjukhuset i Uppsala, Dan Norbäck, er utfordringen med dagens målemetoder at de bare stadfester forekomsten av levende mugg.
- Men også dødt mugg kan forårsake helsebesvær, sier han til Uppsala Nya Tidning.
- Derfor bør nåværende målemetoder kompletteres med måling av mugg-DNA.
Til avisen sier han også at det finnes mugg som kan gi plager uten at det verken finnes fuktskader, mugg eller mugglukt.
Luftprøver kan gi et godt svar
Hos det norske selskapet Mycoteam, som er et rådgivende konsulentselskap innen biologiske bygningsskader, mener man at både bygningsmessige undersøkelser og luftprøver kan gi bedre svar enn en DNA-test fra overflater.
- Vi oppfatter at det er metodemessige svakheter ved DNA-testen, og vi mener at bedre utprøvde metoder ved undersøkelser og innsamling av svevestøv, inklusive muggsoppsporer, vil kunne avdekke om man har et muggproblem, sier fagsjef inneklima, Johan Mattsson, til Bonytt.no.
- Og det behøver nødvendigvis heller ikke være slik at det er mugg som er årsaken til hodepinen. Det kan for eksempel være dårlig inneluft av andre årsaker som er problemet. Dette kan man raskt stadfeste ved for eksempel måle innholdet av karbondioksyd i luften. Derfor mener vi det er viktig å gå bredt ut for å finne årsaken til helseproblemene.
Et stort problem
Fuktskader og muggsopp er ifølge Nesbakken Haugen et helseproblem som har større omfang en det man er klar over.
- En muggsopp trenger ikke mer en tre til fem dager for å etablere seg, og den kan vokse overalt. Det kan likevel være varierende hvor mye den enkelte reagerer på dette. Det handler ofte om luftveisproblemer. Man tror det er forkjølelse, men så er det ikke det likevel. Det første symptomet kan være hodepine, og dersom smerten forsvinner når man er ute av boligen, er det all grunn til mistanke.
- Før helsedagbok
For å stadfeste når og hvor helseproblemene oppstår, råder Nesbakken Haugen til å føre en helsedagbok.
- På denne måten kan man eliminere de stedene hvor helsesymptomene ikke oppstår.
Skifte ut byggematerialer
Problemet omkring fukt kan ha mange ulike årsaker. Det kan blant annet være gamle fuktskader som ikke ble tatt hånd om den gangen de oppsto. I andre tilfeller kan det være såkalt byggfuktighet, som er fuktighet som etablerte seg i materialene den gangen boligen ble bygget.
Noe fukt kan fjernes ved hjelp av uttørking, mens i andre tilfeller må byggematerialene byttes ut.
- Alle porøse byggematerialer som er skadet av fukt må byttes ut, forklarer Nesbakken Haugen.
- Gipsplater er verstingen i denne sammenheng og den må skiftes ut dersom det stadfestes fukt og mugg.
Dårlig ventilering
Ifølge Nesbakken Haugen skiller man mellom fire typer av fukt: Den som kommer som følge av værforholdene, fukt fra byggeperioden, vannskader og den som er menneskeskapt gjennom dusjing, matlaging og klestørk.
- Når det gjelder den menneskeskapte, er det et problem at mange boligeiere slurver med ventileringen. Det beste rådet mot fuktproblemer er derfor å ventilere skikkelig samt å holde det tørt og rent.
Les også:
En papirbit avslører om huset ditt er tett
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
Denne saken ble første gang publisert 20/02 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.