Boligalarmer

Alarm med vektertilknytning er det beste

Har du planer om å installere boligalarm? Gjør det i samråd med forsikringsselskapet ditt.

BOLIGALARM: Skal du installere alarm i boligen, er rådet fra politiet at det bør du gjøre i samråd med forsikringsselskapet ditt.
BOLIGALARM: Skal du installere alarm i boligen, er rådet fra politiet at det bør du gjøre i samråd med forsikringsselskapet ditt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Det er de fleste boligeieres mareritt å få besøk av en innbruddstyv. For selv om man har montert sikkerhetslås, klarer innbruddstyvene likevel å komme seg inn. Og noen lar seg til og med ikke stoppe av innbruddsalarmen.

En innbruddsalarm vil likevel generelt være en hensiktsmessig installasjon. Det viktige er imidlertid å installere en alarm som avskrekker og som virker preventiv.

- Alarmsystemene må tilpasses hver enkelt bolig. Det er for eksempel forskjell på om det er en enebolig i flere etasjer eller en leilighet. I en leilighet kan det være nok med to alarmdetektor, mens det i en stor enebolig med to etasjer vil være langt mer omfattende krav, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til klikk.no.

Innstigningstyverier

Ifølge Osland i FNO har det vært en økning i innstigningstyveriene de siste årene.

- Det er således ikke tilstrekkelig å sikre bare hoveddøren som flere gjør. Man bør sikre alle dører i boligen, inkludert terrassedør, bakdør og lignende. Rom der verdisaker oppbevares bør sikres spesielt. Glem heller ikke soverommet.

Tenk helhet

Osland råder til å tenke mer enn bare innbruddsalarm når boligen skal sikres.

- Det er viktig å tenke helhetlig sikkerhet med gode låser og alarmer som dekker både innbrudd, brann og vann, både i form av lokalvarsling og andre tjenester. Nordmenn har de siste årene blitt flinkere til å sikre boligene sine med gode låser og alarmer, og vi er i verdenstoppen når det gjelder installasjon av alarmer i boliger. Vi er også flinkere til å ta alarmen i bruk.

Tilknyttet alarmsentral

Politiførstebetjent Petter Høgli ved Asker og Bærum politidistrikt råder til å anskaffe alarm som er tilknyttet et vaktselskap.

- Når alarmen går, skal selskapet foreta utrykning og sikring av boligen, sier han til klikk.no, og forteller at alarmer som uler ikke holder lenger.

- Folk irriterer seg heller over dem og ringer politiet for å be dem skru av alarmen.

- Hos oss er det en forutsetning at alarmen skal være tilknyttet en vaktsentral for å få rabatt på forsikringspremien, sier pressetalsmann hos Tryg Forsikring, Roald Stigum Olsen, til klikk.no.

- En alarm som uler vil ikke gi rabatt hos oss.

Hele huset

Høgli trekker videre frem viktigheten av at alarmen skal dekke hele huset innvendig, også trappeløpene.

- Det bør imidlertid være en egen sone for nattevandring, hovedsakelig toalettbesøk.

- Snakk med forsikringsselskapet

Politiførstebetjenten advarer mot å kjøpe alarm på impuls, for eksempel av selgere som kommer på døren.

- Vi råder folk til å velge alarm i samråd med sitt forsikringsselskap, fordi det er de som skal betale erstatningen dersom det skjer et innbrudd, og de vil derfor ha god kunnskap om hvilke alarmer som passer best til dine behov.

- Generelt er boligalarm noe man skal bruke tid på å vurdere, og skal man kjøpe uavhengig av sitt forsikringsselskap, bør man i det minste forhøre seg hos flere leverandører.

Flere alarmsoner

Petter Høgli råder til å installere en alarm som deler boligen inn i flere soner, fordi dersom alarmen går i flere soner er det et tydelig signal for vaktselskapet at et innbrudd er på gang.

- Vi sier til folk at de bør vurdere å ha et system med soneinndeling som dekker hele huset, fordi mange innbrudd skjer om natten mens folk ligger og sover, utdyper Stigum Olsen.

Aktivering av alarm

Men en installert alarm har ingen funksjon om den ikke aktiveres.

- Ifølge våre statistikker er det bare 23 prosent av de som har alarm som aktiverer den når de forlater huset. Det kan se ut som om mange tror at alarmmerkelappen på døren eller vinduet holder, men det er falsk trygghet, beskriver Stigum Olsen.

- Våre statistikker viser at det er åtte ganger større sjanse for å ha innbrudd i en bolig uten alarm, enn med alarm. Men om man ikke slår den på er det jo ikke noe vits.

Les også:

Slik holder du tyvene unna en ferietom bolig

Triksene som holder innbruddstyver unna

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Disse lekene trenger babyen

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også