Terrassebeis:
Slik velger du terrassebeis
Det er litt jobb hvis du skal beise terrassen. Først må du velge beis.
En skikkelig fint innredet terrasse, med en skikkelig terrassevarmer og fine utemøbler er sommerens favorittplass.
Spørsmålet er bare, hva skal jeg behandle terrassebordene med?
Må jeg velge terrassebeis?
Ingen terrassebeis i det hele tatt
Først og fremst må du vurdere om du skal behandle terrassen i det hele tatt.
I følge ekspertene hos Sintef Byggforsk kan du la terrassen stå ubehandlet. Da vi det danne seg en grå overflate på bordene.
Imidlertid må du være forberedt på at bordene blir mer utsatt for uttørring og oppsprekking, og de blir ikke så motstandsdyktige mot skitt.
Naturlig variant
- Det høres kanskje rart ut, men jeg går for den naturlige varianten, sier malermester Lars Erik Strand hos Alliero. Terrassen blir vasket med lunkent vann og høytrykkspyler en gang i året. Vær forsiktig med trykket og slip over etterpå. Da får jeg en fin og naturlig overflate.
- Skal jeg bruke en olje så så styrer jeg unna det som heter treolje. Det er ofte 90% whitespirit og bare søl. Malere er jo ofte konservative, så her ville jeg gått for en pigmentert, whitespirit-basert variant, sier malermesteren.
Tre typer terrassebeis
Vi opererer med tre typer terrassebeis. Vanntynnbare og whitespirit-baserte. De oljetynnbare deles igjen opp i to typer. De som danner film og de som ikke danner film. I tillegg finnes disse med og uten pigment.
Begrepene olje og beis går litt om hverandre. Mange av produsentene bruker beis om de vanntynnbare og olje om de som er tynnet med whitespirit.
Krever forarbeid
- Det er fordeler og ulemper med alle disse typene, forklarer Per Lund Nielsen, som er malermester og teknisk servicesjef hos Scanox. Mange tror at dette er produkter som du bare smører utover uten forarbeid, men slik er det ikke.
- Alle typer terrassebeis krever forarbeid hvis det skal bli pent og holde lenge, forklarer Nielsen
I tillegg krever de vannløselige at du har en periode med oppholdsvær. Kommer det vann på beisen før den har herdet får du hvite flekker, avslutter malermesteren.
Oversikt over de forskjellige typene terrassebeis:
Whitespirit-tynnet: Disse oljene motvirker gråning og oppsprekking av treverk. De har god inntrengningsevne og gir motstandsdyktighet mot sopp og alger og forhindrer uttørring og oppsprekking. De kommer med og uten pigment. Pigmentert behandling gir best beskyttelse. Disse oljene er billigere en de vanntynnbare.
Vanntynnbare: Disse produktene gir lengre vedlikeholdsintervaller enn de tradisjonelle oljene og lager en meget vannavvisende overflate. De gir motstandsdyktighet mot sopp og alger og forhindrer uttørring og oppsprekking. På disse beisene skal strøkene påføres vått-i-vått og det er viktig å stryke av det overskytende slik at det ikke dannes film.
Dette er relativt dyre produkter sammenlignet med de tradisjonelle oljene
Vannbasert med film: Dette er produkter som danner en beskyttende film på terrassebordene. Ut over det har de samme egenskaper som de uten film.
Dette er relativt dyre produkter sammenlignet med de tradisjonelle oljene
Forbehandling
Har du brukt terrassebord som er fulle av vann må du la bordene tørke et par måneder før du starter behandlingen. Underlaget må være rent og tørt.
Nye, impregnerte materialer skal behandles umiddelbart etter opptørking. Impregneringsmidlet skal være uttørket og fiksert i treverket, slik at det ikke påvirker oljens farge og tørkeprosess. Det anbefales vask med terrassevask for nøytralisering/rens av overflaten, og fjerning av evt. overskuddssalter. Etterskylles godt med rent vann.
Gammelt impregnert og tidligere oljet treverk kan du gi en runde med terrassefornyer. Er treverket mørkt kan det lysnes med terrassevask. Etterskylles godt med rent vann.
Værslitte flater slipes ned til friskt treverk. Vær forsiktig om du bruker høytrykksspyler.
Skitne flater rengjøres med kraftvask, soppbefengte flater behandles med sopp- og algedreper
Les også:
Alt du trenger å vite når du skal bygge terrasse
Smarte løsninger for terrassen
Denne saken ble første gang publisert 12/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.