Lyn og torden

Slik sikrer du deg mot lynnedslag

Dette er det enkleste og beste du kan gjøre.

LYNVERN: Det beste du kan gjøre for å verne deg mot skade av lynnedslag er å trekke ut støpslene.
LYNVERN: Det beste du kan gjøre for å verne deg mot skade av lynnedslag er å trekke ut støpslene. Foto: Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert
OVERSPENNINGSVERN: Overspenningsvern finnes i to varianter, enten for montering i sikringsskap eller som bildet viser, for tilkobling til stikkontakt.
OVERSPENNINGSVERN: Overspenningsvern finnes i to varianter, enten for montering i sikringsskap eller som bildet viser, for tilkobling til stikkontakt. Foto: Foto: Trygg og sikker

Det varsles ny runde med tordenvær på Østlandet torsdag.

Det enkleste, og beste, du kan gjøre for å sikre det elektriske utstyret, og spare egenandelen i innboforsikringen, er å dra ut alle støpslene.

Dra ut støpslene

- Når det er snakk om skader i forbindelse med lynnedslag, dreier det seg først og fremst om ødelagt elektrisk utstyr, forteller administrerende direktør Erik Winther i Gudbrandsdal Energi til Klikk.no.

Hans beste råd mot forebygging av skader er å trekke ut kontaktene på alt elektrisk utstyr bortsett fra fryser og kjøleskap.

Det er en anbefaling som også støttes varmt på professorhold på NTNU.

- I tillegg til å trekke ut strømkablene, bør man også dra ut alle tilkoblinger til kabelanlegg og eventuelle støpsler til fasttelefon, sier professor i elkraftteknikk, Hans Kristian Høidalen.

- Hvis alle boligeiere var mer bevisst på å trekke ut støpslene, ville det ha hindret mange skader, supplerer Runar Røsbekk, som er senioringeniør ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Overspenningsvern

Ifølge Wikipedia genererer et lyn opp mot 10 000 ampere strøm, og for å hindre at disse enorme mengdene elektrisitet når frem til husets elektriske utstyr, kan et såkalt overspenningsvern, montert i sikringsskapet, være aktuelt.

Vær bevisst på at dette ikke verner mot de kraftigste lynnedslagene som rammer direkte ledningsnettet inn til boligen.

- Et overspenningsvern vil imidlertid gi beskyttelse dersom lynet slår ned et stykke unna boligen, som det jo gjør i de aller fleste tilfellene, sier Høidalen.

Det finnes to typer overspenningsvern:

- Grovvernet, som monteres i sikringsskapet. Og finvern, som monteres mellom strømuttaket og støpselet til det elektriske utstyret.

Grovvernet gir den beste beskyttelsen.

Montering av overspenningsvern i sikringsskap må gjøres av autorisert installatør.

Fra 1 juli vil det være påbudt med overspenningsvern i alle nye bygg.

OVERSPENNINGSVERN: Overspenningsvern finnes i to varianter, enten for montering i stikkontakt eller som bildet viser, for montering i sikringsskap.
OVERSPENNINGSVERN: Overspenningsvern finnes i to varianter, enten for montering i stikkontakt eller som bildet viser, for montering i sikringsskap. Foto: Foto: ABB

Viktig med jordede stikkontakter

Det såkalte finvernet har store og viktige begrensninger. Det gjelder hvis disse tilkobles ikke-jordede stikkontakter.

- Man skal være klar over at dersom finvernet skal ha noen effekt, må det tilkobles i jordede i stikkontakter. Men generelt kan det være fornuftig å ha koblet finvern på de mest sårbare elektroniske utstyret, fordi det kan oppstå overspenninger i nettet selv når det ikke er tordenvær, understreker Runar Røsbekk.

Naboene

En god sikring mot skader som følge av lynnedslag, er å alliere seg med naboene.

Hvordan unngå skader ved lynnedslag

  • Det beste du kan gjøre er å trekke ut stikkontakter når du er bortreist eller når det lyner.
  • Trekk også ut antenne- og telekabler.
  • Overspenningsvern gir i de fleste tilfeller et godt vern. Den beste løsningen er å montere et såkalt grovvern i sikringsskapet. Dette må gjøres av godkjent installatør.
  • Allier deg med naboene dersom du er bortreist, og bed dem sjekke boligen etter et tordenvær.
  • Sjekk alt det elektriske utstyret etter tordenvær.
  • Misfarging på elektriske kabler og koblinger kan indikere skade. Det samme kan lukt.

- Er du bortreist, kan det være fornuftig å få naboene til å sjekke det elektriske utstyret etter et tordenvær, blant annet kjenne etter om det lukter svidd, sier Hans Kristian Høidalen.

Innbruddsalarmen

Ifølge Røsbekk kan innbruddsalarmen være en utfordring, fordi den bør jo være tilkoblet når man er bortreist. Samtidig kan den være en brannrisiko ved overspenning som følge av tordenvær.

Når tordenværet har trukket over, vil det være en god regel å sjekke om det elektriske utstyret er intakt, blant annet kjenne etter om det lukter svidd.

Dersom det har oppstått skader på utstyret, bør man kontakte ekspertise for å høre om skaden lar seg reparere. Når man så har fått oversikt over skadeomfanget, tar man kontakt med forsikringsselskapet sitt.

Les også:

11 tips for sikker trampolinebruk

Unngå skader og innbrudd mens du er på ferie

Triksene som holder innbruddstyver unna

Denne vinen er et knallkjøp




Denne saken ble første gang publisert 14/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også