Rengjøringstips
Slik vasker du opp riktig
Rengjøringseksperter gir deg oppskriften på en perfekt håndoppvask.
I dag har de aller fleste oppvaskmaskin, men av og til må man til pers - og da er det lett å glemme hvordan det gode, gamle ritualet med å vaske opp for hånd egentlig foregikk.
Vi tror gjerne at vi vasker og rengjør riktig, men ekspertene gir oss gjerne andre svar. Kjøkkenvifta et for eksempel et sted det bør rengjøres oftere enn du kanskje tror.
Ekspertene kommer heldigvis ikke bare med formaninger, de har også gode tips for rengjøring på kinkige steder.
Her får du de to rengjøringsekspertene Else Liv Hagesæther og Charlotte Sagviks oppskrift til den perfekte håndoppvask.
For hvor varmt må egentlig vaskevannet være før bakteriene forsvinner? Hva vasker man først og sist? Er det mest hygienisk å la kjøkkentøyet lufttørke, eller tørke med et håndkle? Og hvor ofte bør oppvaskkosten byttes ut?
Hagesæther har skrevet flere bøker om renhold, blant annet "Rent: enkelt og greit", og Sagvik har over 20 års erfaring innen hjemmeservice, hjemmehjelp og rengjøring.
Oppskriften på den perfekte oppvask:
- Vasken må være ren før du begynner å vaske opp, og ikke full av rester, fettkanter og gammelt blomstervann. Fjern matrester fra sluken, ha i litt Zalo eller Sun light og vask rundt i kummen med oppvaskbørsten.
- Husk på at sluket er en bakteriebombe. Sikten må tømmes regelmessig, og skyll gjennom med masse varmt vann. Du kan rense vannlåsen selv.
- Skyll først bort matrester fra bestikk og tallerkner. Vannet du skyller med, skal være cirka 30 grader. Ikke varmere, for da vil proteinrester (eggehvite) og melk stivne og bli vanskelig å fjerne.
- Vaskevannet skal være behagelig varmt. Har du på deg hansker, kan du ha ganske varmt vann. Mange har for kaldt vann, slik at ikke fettet blir fjernet. Ikke bruk for mye oppvaskmiddel. Det blir ikke renere selv om du har i masse såpe, det holder med en liten sprut.
- Vask det reneste først. En gammel huskeregel er: Det vi skal ha opp mot munnen, vaskes først. Det vanlige er å vaske i denne rekkefølgen: Først kopper, glass, bestikk, så tallerkner, arbeidsredskaper, serveringsfat og til slutt gryter og kjeler.
- En typisk feil er å vaske i for skittent vann. Bytt gjerne vann etter at du har vasket bestikket.
- Også det at vannet slutter å skumme, er et tegn på at vannet har mistet rengjøringseffekten, og det er på tide å skifte til nytt såpevann.
- Skyll av det rene kjøkkentøyet med varmt vann. Skyllevannet bør holde 55 grader. Har du ikke to kummer, kan du ha en skyllebalje ved siden av vasken.
- La glassene stå og lufttørke på et glasshåndkle (et kjøkkenhåndkle som kun brukes til glass), mens du vasker opp resten. Er det mye kalk i vannet, vil det gjerne legge seg et slags hvitt belegg på glassene, derfor kan det være greit å tørke litt over dem med et håndkle.
- Lufttørking er mest hygienisk. Om det ikke passer, kan du tørke den rene oppvasken med et håndkle i lin eller bomull. Et mikrofiberhåndkle vil gi ekstra skinn. Ikke legg bestikk eller annet i skuffene mens det fremdeles er vått.
- Ikke bruk samme håndkle til å tørke deg på hendene/tørke bort matrester med som du bruker til den rene oppvasken, og pass på at du bytter tørkehåndkle ofte, bakterier stortrives i et vått håndkle.
- Det kan være greit å ha to oppvaskkoster, en til grovvask og en til finvask, i tillegg til en gryteskrubb, samt minimum to glasshåndklær, som ikke skal brukes til annet enn å tørke oppvask med.
- Avhengig av brukshyppighet, kan oppvaskbørsten byttes når busten ikke lenger er stiv, omtrent hver 4-5 måned, eller oftere om du ikke har oppvaskmaskin du kan vaske den i innimellom.
Ikke vask dette i maskinen
Charlotte Sagvik synes at oppvaskmaskinen er et ypperlig hjelpemiddel, som gjør jobben, særlig for eldre som ikke ser så godt lenger, og som ikke alltid klarer å se at kjøkkentøyet er rent.
Men noe er fremdeles tryggest å vaske for hånd.
- Krystallglass, sølvbestikk, pen-servise med gullkant og annet utstyr som du er redd for og ikke vil at skal sprekke, noe som kan skje i oppvaskmaskinen, kan det være greit å vaske for hånd, sier Sagvik til klikk.no.
Og er du blant dem som alltid sverger til oppvaskmaskinen, så husk på å skylle av bestikk, tallerkener og gryter først.
- Er oppvaskmaskinen for full og oppvasken står altfor tett, vil det heller ikke bli ordentlig rent, sier Sagvik.
Bytt kjøkkenkluten ofte
Else Liv Hagesæther advarer mot å bruke såpe beregnet for oppvaskmaskin når du vasker opp for hånd.
- Det er altfor sterkt for huden på hendene, sier hun til klikk.no.
Hun minner om at kjøkkenkluten må byttes ut ofte for at bakteriene ikke skal yngle.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 28/02 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.