Tips om verktøy:
Slik skrur du en skrue i treverk
Det er mange tabber på veien til å skru inn skruen riktig.
Alle kan skru inn en skrue, tenker du kanskje.
Vi har snakket med Terje Simonsen som er Produktspesialist hos Christiania Spigerverk .
Etter alle tipsene vi får av ham skjønner vi at det er mye mer komplisert enn vi trodde.
Les også: Slik finner du stenderen
To typer skruer
- Den grunnleggende feilen folk gjør er å velge feil skrue til jobben, forteller han.
- Mange har ikke klart for seg at det for det første må skilles mellom innvendig og utvendig bruk, og for det andre må man ha klart for seg hva slags materiale som skal festes og til hva, og selvfølgelig dimensjon på materialene.
Grovt sett finnes det også to muligheter ved valg av skruetyper: Helgjenget eller skruer med gjengefri sone, såkalt delgjenget.
Hensikten med en delgjenget skrue er at det første materialet man skrur gjennom enklere lar seg trekke inntil materiale nummer to, altså det man fester til.
Her går det galt
De fleste skruer er spesialisert for et formål.
Derfor er det fort gjort å bruke feil skrue.
Et typisk eksempel er når du skal skru i treverk, og tar det du har i boksen, gjerne en gipsskrue.
Da er det flere ting som kan gå galt.
For det første er grovgjengede gipskruer beregnet for montering av gips til trestendere, og kun i tørre soner innendørs.
De korteste gipsskruene er tilnærmet helgjenget, og det gjør det vanskelig å få tredelene sammen.
Neste problem er at gipsskruer har en hodefasong tilpasset gipsplater og er derfor lite egnet til senking i vanlig trevirke.
Sist men ikke minst har gipsskruer en slank kjernediameter, og ved for eksempel bruk i trevirke som lett kuver og beveger seg, kan skruen ryke av.
Derfor er det viktig at du bruker skruen til det den er ment for, ikke noe annet.
Gjenger
Skal du feste tynne materialer til kraftige materialer, og bruker en helgjenget skrue, er det vanskelig å få dratt den tynne delen inntil den kraftige, fordi gjengene også tar tak i den tynne delen når du skrur.
Da må du bruke skruer med gjengefri sone.
Helgjengede skruer kan benyttes når du skal "låse" to grove tredeler sammen, for eksempel konstruksjonsvirke og limtre.
Her trekkes ikke materialene sammen, men tvinges først sammen og deretter låses med skruen som har gjenger i begge tredelene.
Oppsprekking
Når man skrur i treverk vil skruen presse trefibrene fra hverandre, noe som ofte resulterer i oppsprekking. Da kan du enten bruke en skrue med fiberkuttende skjær, eller forbore.
Skal du forbore må du vurdere kvalitet og type av materialet du skal feste til, og hullet skal uansett ikke ha større diameter enn skruens kjernediameter, det vil si stammen målt mellom gjengene.
Skal man derimot først gjennom et tynt bord eller lignende som skal festes til grovere materialer, kan det tynne bordet fribores.
Skruingen
De aller fleste bruker i dag skrudrill, men den vanligste feilen er at man bruker for kraftig momentinnstiling og eller for høy hastighet når man skrur.
Dette fører ofte til at du trekker over gjengene i det materialet du fester til, slik at uttrekkskapasiteten reduseres betraktelig eller uteblir helt.
Forboring
Møbelsnekker Rolf Hatlehol i Asker sier at den feilen han ser folk gjør ofte er at de ikke forborer.
- Det må bores i begge arbeidsstykkene, og på det du skal skru fast må hullet være så stort at den gjengefrie delen av skruen løper helt fritt.
- Det er også viktig at den gjengefrie sonen er like lang som tykkelsen på det som skal skrus fast.
- Et annet tips når det er tykke bord som skal skrus fast, er at du kan forsenke slik at skruehodet kommer nærmere det stykket du skal feste i, sier snekkeren.
Les også:
Slik fjerner du oljemaling fra hendene
Denne saken ble første gang publisert 11/09 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.